Engelli sağlık raporu ücreti, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Sağlık Hizmetleri Satış Tarifesi Usul ve Esasları kapsamında; engel oranının yüzde sıfır çıkması halinde kişilerden ücret alınacağını ortaya koymuştur. Bu hükme göre engelli hakları yararlanmak için rapor alan kişilerden ücret talep edilmeyeceği ancak raporda engelli olmadığına hükmedilenlerin belirlenen ücretleri ödeyecekleri belirlenmiştir.
Engelli sağlık raporu için engelli vatandaşlarımızın tam teşekküllü hastanelere başvurması gerekir. İlgili kanun ve yönetmelikler kapsamında engelli olduğu tespit edilenlerin rapor ücreti ödemeyecekleri belirlenmiştir.
Engelli raporu oranları kapsamında söz konusu raporun alınması için belirli şartlar belirlenmiştir. Engelli sağlık raporu almak için izlenmesi gereken adımlar:
Yapılan testler ve heyet değerlendirmesinin ardından belirlenen engel oranına göre rapor verilmektedir. Engelli raporu almak için en az %40 ve üzerinde bir engel oranına sahip olunması gerekir. Engelli sağlık raporu başvurusunda; nüfus cüzdanı, güncel vesikalık fotoğraf, sağlık kurulu başvuru formu, muayene ve test evrakı, akli dengesi yerinde olmayan kişiler için vasilerinin belgeleri vb. temel belgeler talep edilmektedir.
Engelli Raporu Hangi Hastanelerden Alınır?
Engelli raporu yenileme veya ilk defa rapor alımı için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekkürlü hastanelere başvuru yapmak gerekir. Buna göre engelli sağlık raporunun alınabileceği başlıca hastaneler:
engelli raporu veren hastaneler olarak belirlenmiştir. Engelli sağlık raporu başvuru sırasından istenen belgeler ve talep edilen testler farklılık gösterse de temelde benzer adımlar takip edilerek bu raporun alınması mümkündür.
Engelli sağlık raporu ücretleri kapsamında engelli raporu için belirlenen ücretler, yapılan incelemeler sonucunda engel oranı %0 çıkan kişilerden tahsil edilecektir. Bunun dışında engel oranı yetkili hastaneler tarafından yapılan tetkikler sonucunda %1 - %100 arasında belirlenmesi halinde sağlık kurul raporu bedeli kişilerden talep edilmez.
Engelli raporu almak için başvuran kişilerin gerekli testlerinin yapılması ve heyet tarafından test sonuçlarının incelenmesinin ardından, kurulun en geç 30 gün içinde söz konusu raporu onaylaması gerekir. Süreli ve süresiz olarak iki farklı engelli sağlık raporu içinde aynı şartlar geçerlidir. Süreli engelli raporunun yenilenmesi işlemlerinde de daha kısa sürede işlem tamamlanmaktadır.