Adli sicil kaydı, bilindiği diğer adıyla sabıka kaydı, kişinin sabıka durumunu gösteren belgedir. Vatandaşların kesinleşmiş cezaların suçlarına ilişkin kayıtların belli bir süre saklandığı sisteme adli sicil kaydı denir. Adli sicil kayıtları gizli belgelerdir. Vatandaşın kendisinin, kanuni vekâleti olan kişinin ve ya 18 yaşından küçüğün varisinin bilgisi ve onayı dışında alınamaz, istenildiği durumda kurum ve kuruluşlara verilemez.
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 5. ve 6. maddeleri ile adli sicil yönetmeliği 12.ve 13. maddelerine göre Adli sicil kaydının verilebileceği kişi ve merciler; ilgili kişi, özel yetki içeren vekâlet ibrazı koşuluyla vekilleri, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır. Eğer kişiden adli sicil kaydı isteniliyorsa; ne amaçla istenildiğinin belirtilmesi, kimlik bilgilerinin eksiksiz olarak gösterilmesi ve dilekçenin imzalı olması zorunludur.
Başlıklar
Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır
Adli sicil kaydı Adliye sicil müdürlüklerinden ve e-devlet üzerinden başvuru yapılarak alınabilir. Cumhuriyet Başsavcılıklarından alınabilmesi için öncelikle sabıka kaydının istenilmesine dair dilekçe ile başvurulur. Başvuruda sabıka kaydının ne için ve kime verileceğine dair bilgilerin açıkça belirtilmesi gerekir. Başvuru bizzat kişinin kendisi ve ya özel vekâlet bulunan kişi tarafından yapılır.
Sicil Temiz Kağıdı Nereden Alınır
Sicil Temiz kağıdı diğer adı ismi ile adli sicil kaydı, Adliye sicil müdürlüklerinden, yurt dışı büyük elçiliklerden, kaymakamlıklardan ve e-devlet kapısı üzerinden kolay bir şekilde alınmaktadır.
Arşiv Kayıtlı Adli Sicil Belgesi Nasıl Alınır
Sabıka kaydı, e-devlet kapısı uygulaması ve adli sicil müdürlüklerinden arşiv kayıtlı adli sicil belgesi verilmektedir.
E-devlet Üzerinden Sabıka Kaydı Nasıl Alınır
E-devlet üzerinden adli sicil kaydı almak için e-devlet şifresi gerekmektedir. Daha önce e-devlet şifresi alınmadıysa PTT’den 2 tl karşılığında kapalı zarf içerisinde e-devlet şifresi temin edilebilinir. Önceden e-devlet şifresi alındıysa fakat kaybedildiyse 4 tl karşılığında tekrardan e-devlet şifresi PTT’den alınabilinir. E-devlet şifresi kişiye özeldir, ikinci bir kişi bilmemelidir.
E-devlet şifresi alındıktan sonra;
- T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır.
- Adli Sicil Kaydı Sorgulama ekranına girilir.
- Kimliği şimdi doğrula butonuna tıklanır.
- Açılan sayfada tc kimlik numarası boş kutucuğa yazılır.
- Daha sonra alttaki kutucuğa e-devlet şifresi girilir.
Bu adımları eksiksiz ve doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra sisteme giriş butonuna tıklayıp adli sicil kaydı sorgulama işlemini başarıyla gerçekleştirmiş oluyorsunuz. İstenilirse mobil imza, elektronik imza, kimlik kartı ile adli sicil kaydı sorgulaması gerçekleştirilebilinir. İnternet üzerinden sadece e-devlet sistemi üzerinden alınabilir. Geçerlilik süresi 6 aydır. Alındıktan 6 ay sonra geçerlilik süresini yitirir.
Adli Sicil Kaydı E-Devlet ile Doğrulama
E-devlet sistemi üzerinden alınan belgelerde bir barkod bulunmaktır. Bu barkod ile doğrulama işlemi gerçekleştirilir. Sabıka kaydı doğrulama işlemi için e-devlet sistemine giriş yapılır. Ana sayfada Belge doğrulama sayfası açılır. Açılan belge doğrulama sayfasında tc kimlik numarası ve belgedeki barkotd numarası yazılarak ve devam edip onaylama formu doldurulduktan sonra adli sicil kaydı doğrulama işlemi gerçekleştirilir. Aynı sayfa e-hizmet bölümüne girilip tüm hizmetler sekmesinde Adalet Bakanlığı sekmesinde adli sicil kaydı doğrulama bölümü tıklanırsa açılacaktır.
Adli Sicil Kaydı Sildirme
Adli sicil kaydı sildirme işlemi gerçekleştirmek için yetkili mahkemelerden “Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi Kararı” alınarak Adli Sicil Müdürlüklerine bir dilekçe yazılması ile arşiv kaydının silinmesi için başvuru yapılmalıdır.
Adli Sicil Kaydı Silinmesi Kaç Gün Sürer?
Adli sicil kaydının silinmesi dilekçenin ilgili kuruma gönderilmesi ile beraber ortalama bir ay aralığında adli sicil kayıtlarının silinmesi gerçekleşmektedir.
Adli Sicil Kaydının Silinmesi için Nereye Başvurulur
Adli sicil kaydının silinmesi için yada arşiv kayıtlı adli sicil kaydını sildirmek için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurmanız gereklidir. Dilekçenin verilmesi ile beraber ortalama bir ay içerisinde ilgili kayıtlar silinir.
Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçesi Örneği
Yetkili mahkemelerden, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararını alan kişi, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak adli sicil kaydını sildirmelidir. Adli sicil kaydı sildirme dilekçe örneği alt kısımda yer almaktadır.
