1. Anasayfa
  2. Engelli

Alzheimer İçin Hangi Oranda Engelli Raporu Verilir?

Alzheimer nedir, alzheimer evreleri nelerdir, alzheimer engel oranı nedir, demans engel oranı tablosu hepsi yazımızın devamında yer almaktadır.


10

Alzheimer hastalığı ilerleyici ve geri dönüşü olmayan bir beyin hastalığıdır. Durumun en yaygın iki belirtisi kafa karışıklığı ve hafıza kaybıdır. Alzheimer nedir, alzheimer evreleri nelerdir, alzheimer engel oranı nedir tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Alzheimer hastalığı, hafızayı, düşünmeyi, konuşmayı, tepkiyi ve davranışı etkileyen bir beyin fonksiyonu kaybı olan demansın en yaygın nedenidir. Şiddetli Alzheimer hastalığı olan kişiler, aile üyelerini tanıyamazlar. Alzheimer, en yaygın görülen demans türüdür.

Alzheimer nedir?

Alzheimer hastalığı, hafıza kaybına, kafa karışıklığına ve kişilikte değişikliklere ve kademeli olarak bağımsızlık kaybına neden olan bir beyin bozukluğudur. Demansın en sık görülen tipi olarak bilinir. İlk başta, bu hastalığı olan kişilerde sadece az miktarda hafıza kaybı ve kafa karışıklığı olur. Bu duruma bilişsel gerileme denir. Ancak zamanla, bu semptomlar daha şiddetli hale gelir.

Alzheimer evreleri nelerdir?

Hastalığın evreleri tipik olarak hafiften orta dereceye ve şiddetliye doğru ilerler. Semptomlar genellikle yavaş gelişir ve birkaç yıl içinde giderek kötüleşir; ancak ilerleme ve semptomlar kişiden kişiye değişir. Alzheimer hastalığının ilk belirtisi genellikle unutkanlık olarak ortaya çıkar.

  • Erken Dönem (Hafif Alzheimer Hastalığı)
  • Orta Dönem (Orta Alzheimer Hastalığı)
  • Geç Dönem (Şiddetli Alzheimer Hastalığı)

Hastalık 3 ana semptom evresi ile ilerler. Son aşamada, Alzheimer hastalığı olan kişiler, aile üyeleriyle konuşamayabilir veya etraflarında neler olup bittiğini bilemeyebilir. Kişi hafıza kayıplarının farkında olabilir ve arkadaşları, ailesi veya komşuları da bu zorlukları fark edebilir. Alzheimer hastalığı, bir kişinin konuşma yapamaması da dahil olmak üzere çevresine yanıt verme yeteneğini kaybetmesine neden olabilir.

Erken Dönem (Hafif Alzheimer Hastalığı)

Erken dönemdeki bir kişide hafif unutkanlık görülür. Bu, genellikle yaşlanmayla birlikte gelen hafif unutkanlık gibi görünebilir. Ancak aynı zamanda konsantrasyonla ilgili sorunları da içerebilir.

Orta Dönem (Orta Alzheimer Hastalığı)

Bu genellikle en uzun aşamadır ve genellikle uzun yıllar sürer. Kişi, olayları hatırlama da zorlanma, yeni şeyler öğrenme zorluk yaşayabilir, bazı insanların tanıdık olduğunu bilir, fakat isimlerini hatırlamayabilir.

Geç Dönem (Şiddetli Alzheimer Hastalığı)

Geç dönemdeki bir kişi yürümek, oturmak, yemek gibi birçok fiziksel yeteneğini kaybeder. Bazı kelimeleri veya cümleleri söyleyebilir, ancak konuşamayabilir. Her zaman tüm faaliyetlerde yardıma ihtiyaç duyar.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Alzheimer risk faktörleri nelerdir?

Alzheimer hastalığına neyin neden olduğunu kimse bilmiyor. Genler, çevre, yaşam tarzı ve genel sağlığın tümü bir rol oynayabilir. Durumun başlangıcına katkıda bulunabilecek faktörler şunları içerir:

  • Genetik Yatkınlık
  • Yaşam tarzı faktörleri
  • Depresyon ve Stres
  • Yaş
  • Kafa Travmaları
  • Kardiyovasküler Riskler
  • Beyin/Damar hastalıkları
  • Cinsiyet

Alzheimer engel oranı nedir?

Alzheimer hastalığına tanı koymak için, doktorlar genellikle kişinin beyninin ne kadar iyi çalıştığını öğrenmek için nörolojik testler uygular. Ayrıca bir sağlık öyküsü isteyebilir ve diğer olası hafıza kaybı veya karışıklık nedenlerini kontrol etmek için bazı ek testler isteyebilir.

Klinik Demans Skoru (KDS) tablosu

Demans Tablosu
Demans Tablosu

Tablo-I de dikey sütunda 6 kategori yer alır.

DurumKodKDS Skor
Hafıza(H)0-3
Oryantasyon(O)0-3
Yargılama ve Problem Çözme(YPÇ)0-3
Toplumsal İlişkiler(Tİ)0-3
Ev ve Hobiler(EH)0-3
Özbakım)Ö)0-3

Demans engel oranı tablosu

Demans mental duruma göre engel oranları şu şekildedir;

KDSEngelOran
Hafif (KDS: 4-7)Arada sırada bazı bozulmalar görülse de günlük yaşam aktivitelerini yerine getirebiliyor.%25
Hafif – Orta (KDS: 8-11)Günlük yaşam aktivitelerinin bazıları için yönlendirme gerektirecek derecede bozulma%50
Orta (KDS: 12-15)Günlük yaşam aktivitelerinin birçoğu için yönlendirme ve destek gerektirecek derecede bozulma%70
Ağır (KDS: 16- 18)Özbakımını yapamaz, kendi emniyeti açısından kollanması gerekir.%90

Günlük aktivite: Sağlıklı birinin gündelik kişisel, sosyal ve mesleki aktiviteleri kastedilir

Yazı Kaynakları
Erişkinler için Engel Oranları Klavuzu
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 32
    be_endim
    Beğendim
  • 5
    g_zel
    Güzel
  • 6
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 2
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 2
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili

Yorumlar (10)

  1. 14 Eylül 2023

    Merhaba babama alzheimer raporu almak istiyorum çok illerledi ve tehlikeli bı hal aldı ben kızı olarak nasıl ve nereye basvurabilirim

  2. 28 Ocak 2023

    Merhabalar benim annem 77 yaşında 2yildir genelde herşeyi unutuyor herşeye sınırlı cevap veriyordu son 6 aydır herşeye unutmaya başladı sürekli eskiden yaşadığı olayları anlatıyor giyinemiyor yemek yapamıyor kendi başına 15 dk mesafede kayboldu evin yolunu bulamadı 3 kez yaşadık budurumu artık tek başına dışarı salmiyorum sürekli kendi odasını kitliyor eşyalarımı sizmi aldınız diyor 1ay önce alzheimer teşhisi konuldu evde yalnız bırakamıyorum ayrıca düştü omurgada kırıklar var kolesterol yüksekliği sizden rahatsızlığı varise gidiyordum bırakmak zorunda kaldım engelli evde bakım parası alabilir miyim rapor çıkar mı ilginize şimdiden teşekkür ederim

  3. 24 Haziran 2022

    Merhaba, babam 76 yaşında orta seviye üstü öz bakım yapamaz durumda Ayzaymer hastası aynı zamanda da bypas ameliyatlı (4 damar değişti 7. Yılında) akciğer anfizem ve koah hastası… Bu nitelikte bir hasta için engelli oranı nedir. Ilginize teşekkür ederim

    • İsmail Bey öncelikle geçmiş olsun, er hastalığın kendi içinde değerlendirmesi mevcut (Şiddeti, evresi, verdiği tahribat). Engel oranınızı en iyi doktorunuz biliyor. Doktorunuzla ön görüşme yapmanız durumunda siz oran hakkında bilgi verecektir.

  4. 18 Haziran 2022

    Merhaba annem alzheimer hastası elektrik, su ve vergiden muaf olur mu? Şu an da yatan hasta her ihtiyacını ben karşiliyorum. Oksijen makinesi kullanıyor. Mama ile mideden besleniyor. Bilgilendirebilir misiniz? Teşekkürler.

Bir yanıt yazın