Apostil, 5 Ekim 1961 tarihinde imzalan Lahey Sözleşmesine göre bir ülkede düzenlenen belge bir başka ülkede kabul edilip işleme konabilmesi için onaylanmasıdır. Yurt dışında işlem yapılacak her belge Apostil tasdikli tercüme gereklidir. Örneğin yurt dışında eğitim almak için mezuniyet belgesi yeminli noterde yeminli tercüman tarafından tercüme yapılarak belgenin geçerliliğini onaylayan bir Apostil ile yollanması gerekmektedir.
Apostil Belgesi Nedir?
Apostil, bir evrağın tasdik edilmesi ile beraber başka bir ülkede kullanılmasını sağlayan belge onay kontrol sistemidir. Apostil ile tasdiklenen evrak, Lahey sözleşmesine bağlı tüm taraf ülkelerde geçerli bir belge olarak kabul edilmektedir.
Apostil Tasdiki Hangi Belgelere Yapılır?
- Eğitim belgeleri
- Medeni durumu gösteren belgeler
- Doğum belgeleri
- Evlilik cüzdanları
- Evlenme ehliyeti
- Vekâletnameler, muvafakatnameler
Apostil Tasdiki Nerede Yapılır?
Apostil tasdiki belgesini idari belgelerde valiler ve kaymakamlıklar verirken, adli belgeleri ceza mahkemeleri vermektedir. Apostil tasdiği önceden valiliklerde yapılırken şimdi noter bulunan kaymakamlıkta yapılabilmektedir. Yeminli noter, yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş belgeyi onaylar ve kaymakamlığa gönderir. Kaymakamlık da belgeyi mühürleyip ilgili ülkenin konsolosluğuna iletir. Apostilin hazırlanış şekli her ülkede aynıdır. Apostil belgelerinin düzenlenmesi için kaymakamlık ücret talep etmez fakat noter ve yeminli tercümanlar ücret talep edebilir.
Apostile Taraf Olmayan Ülkeler?
Apostile taraf olmayan ülkede işlem yapabilmek için belgelerin orijinal halleri ile yeminli tercümana götürülür ve o ülkenin diline çevrilir, yapılan çeviri yeminli tercümanın kayıtlı olduğu noterliğe götürülür ve onaylatılır. Noterde onaylatılan tercüme noterin bulunduğu ildeki valiliğe götürülerek tasdik edilir. Valilik onayından sonra belge ilgili ülkenin başkonsolos ve ya konsolosluğuna gönderilir.
Apostil Belgesi Örneği
Apostil tasdikli belge örneği, alt kısımda yer almaktadır.
E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır
E-devlet sisteminde bazı hizmetler için herhangi bir şekilde kimlik doğrulaması yapmadan işlem yapılır. Fakat bazı işlemler için de kimlik doğrultularak giriş yapılır. Bunun için e-devlet şifresi, elektronik imza, mobil imza ve ya internet bankacılığı yollarından birini kullanarak işlem yapılır. Elektronik imza, özel elektronik imza sertifikası sağlayıcılardan ücret karşılığında temin edilir. Mobil imza, GSM operatörlerine başvuru yapılarak alınır. İnternet bankacılığı ile giriş yapmak isteyenlerin kullandıkları bankaların internet şubeleri e-devlet sistemine uyumlu bankaların internet şubeleri olması gerekmektedir. E-devlet şifresi ile giriş yapmak isteyenler fakat şifresi olmayan ve ya unutanlar PTT’den 2 TL karşılığında nüfus cüzdanı ibraz edilerek temin edilir. E-devlet şifresi şahısa özeldir başkalarının bu şifreyi bilmesi olumsuz sonuçlara neden olabilir.
E-Devlet Apostil Belgesi Doğrulama
E-devlet sistemi ile başvuru, şikâyet, sorgulama, bilgi alma gibi işlemlerinin yanında belge doğrulama işlemlerini de yapabiliriz. Apostil belge doğrulama hizmeti e-devlet sisteminde İç İşleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu doğrulama hizmeti ile belgelerin resmi işlerimizde rahatlıkla kullanabilmemizi sağlar.
E-Devlet Şifresi temin edildikten sonra internette arama motoruna https://www.turkiye.gov.tr adresi yazılır. Açılan sayfanın sağ üst köşesinde bulunan sisteme giriş sekmesine tıklayarak e-devlet şifremizi ve tc kimlik numaramızı ilgili boşluğa yazarak kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıkladığımızda sisteme girişimizi gerçekleştiririz. Elektronik imza, mobil imza ve ya internet bankacılığı ile giriş yapmak isteyenler de bu sayfadan işlem yapabilirler.
Sisteme giriş yaptığınızı sayfanın sağ üst köşesinde isminiz ve soy isminizin yazılı olduğunu gördüğünüzde anlayabilirsiniz. Ana sayfada e-hizmetler bölümü açılarak İçişleri Bakanlığı başlığı altında bulunan Apostil Belge Doğrulama sekmesine tıklanır.
Açılan sayfaya apostil belgede bulunan apostil sıra numarası ve doğrulama kodunu yazarak ve apostil tasdik tarihini seçerek doğrulama işlemini gerçekleştirebiliriz.