Vergi; devletin kamu hizmetleri yükümlülüğünü yerine getirebilmesi ve devamlılığını sağlayabilmesi açısından, doğrudan ya da tüketim vey hizmet ürünlerinin fiyatlarına ekleyerek dolaylı olarak vatandaşlardan tahsil ettiği paradır. Gelir vergisine tabi olan ticaret, hizmet ve sanat erbabı, kazancın tespit usulü bakımından ikiye ayrılmaktadır. Bizim bu yazımızın konusu basit usulde vergilendirme olacaktır.
Basit usulde kazanç; bir dönem içinde yapılan işten elde edilen toplam hasılattan, giderler ve satılan malların alış bedellerinin çıkarılması sonucu ortaya çıkan rakamdır. Dönem sonunda bu rakamdan düşülecek miktarlar çıkarıldıktan sonra, kalan miktar üzerinden kümülatif vergi matrahına göre belirlenecek vergi dilimi oranında sadece gelir vergisi tahakkuk ettirilir. Basit usule tabi mükelleflere, gerçek usulden farklı olarak birçok kolaylık sağlanır.
Basit usulde vergiye dahil olma şartları iki grupta incelemek mümkündür; Bu iki grubu incelersek şu şekildedir;
Basit usulde vergiye dahil olmak için genel şartlar alt kısımda yer almaktadır.
Basit Usulde Vergiye Dahil Olma Özel Şartlar
Basit usulde vergiye dahil olmak için özel şartlar alt kısımda yer almaktadır.
Basit usulde vergilendirmenin gerçek usule göre oldukça avantajlı olduğu bir gerçek. Ancak bu mükelleflerin tercihine bağlı değil, her isteyen mükellef basit usulde vergilendirmeye tabi olamıyor maalesef. Basit usül vergilendirmeden yararlanamayacak kişiler aşağıdaki gibidir:
Basit usulde vergilendirmeden durumundan faydalanamazlar.