Gelişen teknoloji ile birlikte bir çok işlemleri internet üzerinden sıra beklemeden ve zaman harcamadan yapabilmekteyiz. Devlet kurum ve kuruluşları hizmetlerini e-Devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) tek bir internet üzerinde toplayarak vatandaşlara büyük bir kolaylık sağladı. Artık e-Devlet kapısı üzerinden bir çok resmi işlemlerimizi devlet kurumlara gitmeden ve resmi evraklarla uğraşmadan yapabilmekteyiz. e-Devlet ile işlemlerimizi gerçekleştirmek için öncelikle e-Devlet şifresi almak zorundayız.
Başlıklar
- 1 E-Devlet Kapısı Nedir ?
- 2 E-Devlet Şifresi Nereden Alınır?
- 2.1 Ilk Kez E-devlet Şifresi Nasıl Alınır?
- 2.2 Internet Üzerinden E-devlet Şifresi Nasıl Alınır?
- 2.3 Başkası Adına E-devlet Şifresi Alınabilir mi?
- 2.4 E-devlet Kapısı Giriş Yöntemleri Nelerdir?
- 2.5 E-Devlet Şifresi ile Giriş
- 2.6 Mobil İmza ile Giriş
- 2.7 Elektronik İmza İle Giriş
- 2.8 T.C. Kimlik kartı ile Giriş
- 2.9 İnternet Bankacılığı İle Giriş
E-Devlet Kapısı Nedir ?
E-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin tek bir noktadan erişme imkanı sağlayan internet sitesinin genel adıdır. Böylece klasik kamu hizmetlerini vatandaşlara elektronik ortamda hızlı, kesintisiz ve güvenli şekilde hizmet vermeyi amaçlamaktadır.
E Devlet’e her gün yeni kamu kurumlarının eklenmesiyle E-Devlet uygulamaları her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. E-Devlet sayesinde vatandaşlar internet üzerinden ilgili kamu kurumlarına doğrudan gitmeden sorgulama ve işlemlerini rahatlıkla takip edebilir.
E-Devlet İlk Defa Giriş Yapanlar İçin Anlatım RehberiE-Devlet’e entegre kamu kurumlarından bazıları; Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, İŞKUR, KOSGEB, Maliye Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, PTT, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, TBMM Başkanlığı, TCDD, Merkez Bankası, Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı gibi kamu kuruluşları sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.
E-Devlet Şifresi Nereden Alınır?
E-Devlet şifresini PTT merkez müdürlüklerinden T.C. kimlik numaranızın bulunduğu kimlik kartınız ile şahsen başvurarak alabilirsiniz. Şifre kişiye özel olduğu için ve yüksek güvenlik gerektirdiğinden kişinin kendisine zarf içinde verilmektedir.
Ilk Kez E-devlet Şifresi Nasıl Alınır?
Şifre almak için ilk başvuru sırasında PTT işlem masrafı olarak 2 TL almaktadır. Şifrenin kayıp olması veya unutulması durumunda PTT’den alınacak her şifre için 4 TL ödenmektedir. Bunun dışında herhangi bir ücret ödenmemektedir.
e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra ”Profilim” kısmından e-posta daresini ve cep telefonunuzu tanımlamayı unutmamalısınız. Şifrenizi değiştirmek istediğinizde veya unuttuğunuzda sisteme tanıttığınız cep telefonunu ve e-postanızı kullanmanız gerekmektedir.
Internet Üzerinden E-devlet Şifresi Nasıl Alınır?
Online bankacılık işlemleri kullanmanız ve internet bankacılığı müşterisi olmanız durumunda E-Devlet Banka Giriş ekranından müşterisi olduğunuz internet banka şubesine giriş yaparak e-devlet kapısına giriş yapabilir ve yeni şifre belirleyebilirsiniz.
Başkası Adına E-devlet Şifresi Alınabilir mi?
Başkası adına e-devlet şifresi alınmamaktadır. Vasi tayin edilen kişiler mahkeme kararını ibraz etmeleri durumunda vasisi olduğu kişinin e-devlet şifresini alabilir.
E-devlet Kapısı Giriş Yöntemleri Nelerdir?
E-Devlet uygulaması, önemli sayıda kamu kurumunu E-Devlet Kapısı’ndan E-Devlet Şifresi ile giriş yapılarak güvenli, hızlı ve entegre bir yapı sağlamış oldu. E-devlet platformuna giriş 5 farklı yöntem ile sağlanır.
E-Devlet Üzerinden Verilen Hizmetler Nelerdir?E-Devlet Şifresi ile Giriş
E-Devlet hizmetinden faydalanmanız için bir kullanıcı ismi ve şifreye sahip olmanız gerekmektedir. Şifreyi şahsi başvuru ile T.C kimlik numaranızın bulunduğu kimliğiniz ile PTT Merkez Müdürlüklerinden temin edebilirsiniz.
Mobil İmza ile Giriş
Adınıza kayıtlı GSM (Vodafone, Turkcell, Telekom) hattınız bulunuyorsa bu telefon numarasız ve T.C. kimlik numaranızla sisteme giriş yapabilirsiniz. Fakat Mobil İmzayı kullanabilmeniz için kullandığınız operatörde sizin adınıza kayıtlı bir mobil imza servis aboneliği bulunmalıdır.
Elektronik İmza İle Giriş
Şahsınıza ait elektronik imza kartınız ile kimliğiniz doğrulandıktan sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sağlanmaktadır.
T.C. Kimlik kartı ile Giriş
Şahsınıza ait T.C. kimlik kartı ile kimliğiniz doğrulandıktan sonra giriş yapabilirsiniz.
İnternet Bankacılığı İle Giriş
Giriş seçenekleri arasında yer alan bankaların internet şubelerine giriş yaparak, e-devlet sistemine geçiş yapabilirsiniz.