Sağlık sorunları, iş başvurusu vb. sebepler yüzünden sağlık kurumlarına başvurarak sağlık raporu almaktayız. E rapor sorgulama nedir? gibi sorular kullanıcılar tarafından araştılmakta olup sağlık raporu almak için bir ya da birden fazla sağlık kurumuna gitmek durumunda kalabilirsiniz. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen e rapor sağlık sorgulama sistemi, sahte raporlar ve sağlık raporlarında yaşanan sorunlara çözüme yönelik bir hizmettir.
Sağlık kurum ve kuruluşlarınca elektronik ortamda sunulan ve e-imza ile olarak verilen sağlık raporu evrağı sorgulama işlemine e-rapor sorgulama sistemi denilir. Sağlık raporu sorgulama türleri sürücü sağlık raporu, engelli sağlık raporu, istirahat sağlık raporu vb. rapor türleri sorgulanmaktadır.
Sağlık kuruluşları tarafından hazırlanan sağlık raporlarının elektronik ortama taşınarak ve üretilen raporların e-imzalı şekilde oluşturulması işlemidir. E-rapor sorgulama işlemi sayesinde vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden elektronik sağlık raporlarına ulaşmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından E-Rapor açıklamasına göre;
01/01/2017 tarihi itibari ile e-rapor çıkarılmasının zorunlu hale getirildiği, ilaç raporlarının kağıt şekilde kabul edilmediğini, ayrıca 01/02/2019 tarihinden sonra düzenlenen kağıt şeklindeki ilaç raporlarının kabul edilmeyeceğini belirtmiştir.
E rapor sistemi üzerinde yapılacak işlemler alt kısımda yer almaktadır.
gibi rapor türleri yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen e rapor sorgulama işlemi yapmak için E-Rapor Sorgulama bağlantısını tıklayınız. İlgili rapor sorgulama işlemi sonrasında oluşturulan evrakta e-imzalı sağlık raporu barkod numarası yer almaktadır. Barkod numarasının amacı ilgili raporunuzun sisteme kayıtlı olduğunu ve sahte raporların önüne geçilmesi amacıyla oluşturulmaktadır.
Not : Engelli sağlık kurulu raporu sorgulama işlemi e-devlet sistemi üzerinden yapılmakta olup, E-rapor sorgulama işlemi Sağlık bakanlığı bünyesinde yapılır.
RAM kelimesi "Rehberlik ve Araştırma Merkezi" demektir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan bu merkezlerde Özel Eğitim Denetim Kurulu yer almaktadır.
RAM raporu, Özel Eğitim Denetim Kurulu tarafından, özel eğitim gereksimine ihtiyaç duyan çocuğu tespit ederek RAM raporu hazırlar.
ÇÖZGER Raporu diğer ismi Çocuk Özel Gereksinim raporudur. Önceki süreçlerde erişkinler ve çocuklar engelli raporu ismi ile rapor düzenlenmekteydi. Fakat son değişiklik ile beraber 18 Yaş altı çocuklara verilen rapor ismi ÇÖZGER Özel Gereksinim Raporu olarak verilmektedir.
ÇÖZGER Raporu ve RAM Raporu sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılır. RAM ve ÇÖZGER raporlarını sorgulamak için e-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak Özel gereksinim raporu sorgulama üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Pratisyen doktor e rapor işlemleri detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız. E-Sağlık rapor sistemi resmi kurumları ve vatandaşların yükünü önemli ölçüde azaltmıştır. Sistemin kurulması ile beraber sahte raporlarda büyük bir azalma yaşanmıştır.