Emekli maaşından yapılan ilaç kesintisi, emekli kişinin sağlık kuruluşlarını başvurması ve doktor tarafından ilaç reçete edilmesi durumunda, bir miktar emekli maaşlarından kesinti olmaktadır. İlaç kesintisi neden olur, ilaç kesintisi hangi oranda olur, ilaç katılım payı nedir, eczaneye ilaç parası verilir mi, kesintiler listesi gibi tüm konuların cevapları yazımızın devamında yer almaktadır.
Emekli maaşı kesintileri, e-devlet sistemi SGK "Sosyal Güvenlik Kurumu" bölümünde yer almaktadır. Maaşınızdan yapılan kesintileri görmek için öncelikle e-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Giriş işlemi sonrasında Hizmetler bölümünden hangi sigorta kolundan "4/A 4/B 4/C" emekli iseniz seçerek kesinti detaylarına ulaşabilirsiniz.
Emekli maaşınızdan yapılan kesintiler alt kısımda yer alan maddeler nedeni ile de kesilmiş olabilir;
bu durumlarda emekli maaşınıza uygulanan bazı kesintiler uygulanmaktadır.
Emekli kişiler, sağlık kuruluşlarını gitmeleri durumunda, muayene olması halinde ve doktorların ilaç reçete etmesi durumunda, emekli maaşlarına belli bir tutarda kesinti uygulanır.
Muayene olan ve doktor tarafından verilen ilaçların reçete edilmesi durumunda ;
Muayene işlemi sonrasında eczaneye gidilerek katılım payı istenir. Bu tutar GSS tabi olan kişilerin ödemesi gereken ücrettir. SGK kapsamında ödenen ilaçlardan belli bir oranda katkı payı alınmaktadır.
talep edilmektedir. Bunun nedeni ise bazı ilaçların tamamı, bazı ilaçların ise yarısı karşılanması ile alakalı bir durumdur.
Birinci, ikinci ve üçüncü sağlık kuruluşları üç şekilde gruplandırılır. Sağlık kuruluşlarında muayene ücreti 5 TL olarak alınır. Emekli olmanız durumunda muayene ücreti emekli maaşınızdan kesinti olarak uygulanmaktadır. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayeneler ücretsiz olarak sunulmakta olup, diğer kurumlarda verilen sağlık hizmetlerinden muayene ücreti alınır.
Katılım payı, muayene katılım payı ve ilaç katılım payı olarak isimlendirilir. SGK kapsamında çalışan kişilerden %20, emekli kişilerden ise %10 oranınında ilaç katılım payı alınır.
Emekli İlaç kesinti sorgulama işlemi, iki yöntem ile yapılmaktadır. Bunlardan birincisi E-devlet sistemi aracılığı ile, diğeri ise bağlı olduğunuz SGK il ve ilçe müdürlüklerine ziyaret ederek tüm dökümlerinizi alabilirsiniz.
Emekli maaşı kesintilerini e-devlet sistemi aracılığı ile sorgulayabilirsiniz. E-devlet sistemine T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile beraber giriş yaptıktan sonra, alt kısımda yer alan bağlantılardan hangi sigorta koluna tabi olduğunuz bağlantıyı seçerek emekli maaş kesintilerinizi görebilirsiniz.
4a Emekli Maaş kesintisi sorgulama