Engelli kişilerin en çok sorduğu soruların başında; Engelli aracı nasıl devredilir, engelli araç nasıl satılır, engelli aracı mirası bırakılır mı , engelliden engelsize araç satışı ve yapılması gerekenler nelerdir gibi soruların yanıtlarını inceleyelim.
Engelli aracı devletin engellilere ve yakınlarına sağladığı ÖTV indirim hakkıdır. Biraz daha açmak gerekirsek, sıfır bir araç alınması durumunda devlet aldığınız araça istinaden bazı vergiler uygulamaktadır. Bu vergilerden en yükseği Özel tüketim vergisi yani kısaca ÖTV' dir. Bu vergi oranı normal araç satış fiyatına göre değişkenlik gösterir. Belirli şartları taşıyan engelliler bu indirimden faydalanarak araçlarını ÖTV Muafiyeti sağlayarak araçlarını ucuza alabilirler.
Engelli aracını ÖTV indirimi ile aldınız fakat bir süre sonra engelli aracını satmanız gereken bir durum oldu. Engelli araç sahibi vefat etti ve araç size miras kaldı bu gibi durumlarda izlenmesi gereken yol nedir.
Resmi Gazete Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi gazetede yer alan tebligata göre %40 ve %90 engelli raporu sahip kişiler iki grupta yer almaktadır. Engelli araç alım şartları ortak kısımlarını kısaca incelemek gerekirsek;
aranan şartlardan bazılarıdır.
%40 ile %89 arası engelli oranınız bulunması halinde yukarıdaki şartlara istinaden alt kısımda yer alan %40 engelli araç alım şartları yerine getirmeniz gereklidir.
şartları sağlaması gereklidir.
%90 ve üzeri engelli araç alım şartları daha farklıdır. %90 ve üzeri engelli bir yakınınız olması halinde sıfır araç alırken aracı kendi üzerine alabilirsiniz. Engelli yada yakını sıfır araç almak için %90 engelli araç alım şartları yerine getirmeniz gereklidir.
Engelli aracı trafik kazası, doğal felaketler yada herhangi bir sebeple hurdaya çıkması halinde yani bir daha kullanılamaz. ÖTV muafiyeti beş yıldan yenilenen bir durum olup, beş yıldan önce aracın yukarıdaki sebepler ile hurdaya çıkması halinde kullanılan bir haktır. Araç kaza tarihi itibari ile 5 yılını doldurmaması halinde araç hasarını ÖTV'li talep etmesi mümün değildir.
Engelli aracı için 5 yıl süre ÖTV indirim şartı vardır. Eğer 5 yıllık süre dolmadan engelli olmayan kişilere yada kurumlara bu araç satılırsa ÖTV ödenmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Süreç içerisinde engelliden başka bir engelliue satışı halinde aracı satın alan kişi ötv muafiyet hakkından yararlanıyorsa ÖTV ödemektedir.
Engelli araç sahibi, araç alımından sonra 5 yıl içinde vefat ederse, mirasçılar ÖTV ödemek durumundadır. ÖTV miktarı aracın ilk tescil tarihindeki değer üzerinden hesaplanmakta olup eğer 5 yıllık süre bitmişse mirasçılar ÖTV ödemezler.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu 15. maddesi 2 numaralı fıkra a bendinde yer alan kapsamda ÖTV'siz alınan aracın, alındığı tarihten itibaren 5 yıl içinde ÖTV istisnasından yararlanmayan kişilere devir ve satışında ÖTV aranmaktadır. Ayrıca engelli kişi aldığı aracı 5 yıl doldurmadan satması halinde ilgili kanun 7. maddesi birinci fıkrasının 2 nolu bendi uygulamasından yararlanmaz.