Engelli kişiler, toplumumuzda destek olma ve korunması gereken kesim arasında yer almaktadır. Engelli kişilerin istihdam edilmesi ve sosyal ortamdan izole olmaması gerekir. Bu konuda devletimizin engelli kişilere yönelik sağladığı imkanlardan bir tanesi de engelli maaşıdır.
Diğer adı engelli aylığı olarak bilinen “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunu” maddelerinde yer alan aylık ücretdir. Engelli aylıkları üç aylık dönemde ödenen ve engel oranlarına göre aylık tutarlar değişmektedir.
18 yaşından büyük ve %70 üzeri olan ve 65 yaşından küçük kişiler 2020 ilk dönem engelli ücreti 805 TL ikinci dönem (Temmuz) ücreti 854 Tl’dir. %40 ile %69 arası engelli kişiler engelli maaşı 2020 ilk dönem 537 TL ikinci dönem (Temmuz) ise 567 TL’dir. Ayrıca %40 oranında engelli çocuğu olan ailelere yapılan ödeme tutarı ilk dönem 537 TL ikinci dönem (Temmuz) 567 TL’dir.
Engelli aylıkları her ayın beşi ile dokuzu arası engelli kişilerin hesaplarına yatırılmaktadır. Engelli aylık ödemeleri doğum tarihlerinin son rakamına göre yapılmaktadır.
Buna göre doğum tarihinin son rakamı ;
Tarihlerinde engelli kişilerin hesaplarına engelli aylıkları yatırılır.
Engelli aylıkları hangi durumlarda kesilir, neden kesilir ve sebepleri nelerdir?
Engelli aylıkları en çok sık rastlanan kesilme sebeplerinden biriside adres değişikliğidir. Engelli kişi ikametgahını değiştirmesi durumunda engelli maaşı kesilmektedir. Bu duruma düşmemek için adres değişikliği yaparken Sosyal Yardımlaşma Vakfı kontrolünde ve bilgisi dahilinde değişiklik yapmalısınız.
Engelli kişinin ölmesi durumunda engelli maaşı durdurulacaktır. Ölüm sonrası, ölümün resmiyeti bildirilmemesi ve engelli aylığı çekilmesi durumunda devlet faizi ile beraber sizden geri alacaktır.
18 yaş altı ve 18 yaş üstü engelli aylıkları ayrı maaşlardır. Her iki maaşında şartları birbirinden farklıdır. 18 yaş altı engelli maaşı alırken 18 yaşını doldurmanız durumunda engelli maaşınız kesilir.
Engelli aylığı alan engelli hak sahibi, yazılı olarak bu hakkından feragat etmesi durumunda engelli maaşı kesilmektedir.
Engelli aylığı alan kişi, sosyal inceleme değerlendirilmesinde durumun değişmesi ve buna bağlı olarak muhtaçlık durumunun ortadan kalkması sonucu engelli aylığı kesilmektedir. Muhtaç olmama kararı “Mütevelli Heyet” kararı ile alınır.
Engelli kişi süreli raporun dolduğunda ve yenilemesi gereken durumda hastalığında iyileşme tespit edilirse ve mevcut oranın %40 altına inmesi durumunda engelli aylığı kesilir. Engel oranı 40 altında çıktığı halde bu durumu Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na bildirmezse devlet faiz ile beraber paraları geri alır.
Engelli kişinin SSK bir işe başlaması durumunda, sistem bu durumu algılar ve engelli aylığını keser. İçeride kalan paranızın olması durumunda hesaplara yatırıldığında alınır.
Engelli kişiler, türk vatandaşlığından çıkarılması ya da başka bir ülke vatandaşı olması durumunda engelli aylıkları kesilir.
Engelli kişilerin hesaplarına yatırılan aylıklar düzenli olarak 1 yıl boyunca hesaplarından hiç çekilmez ise engelli maaşları kesilmektedir.