Engelli emlak vergisi indirimi, pek çok engelli vatandaşımıza destek olmak amacıyla yürürlüğe giren kanun sayesinde engelli vatandaşlarımız zorlanmadan evleri için vergiden muaf tutulacaklardır.
Engelli vatandaşlarımızın zor olan hayatlarını biraz daha kolaylaştırmak ve onlara emlak alanında da destek vermek için kolları sıvayan yetkililer düzenlemiş oldukları yeni kanunla engelli vatandaşlarımızın daha kolay yaşamlarını sürdürebilmelerini mümkün hale getirmişlerdir.
Engelli emlak vergisi öder mi?
Engelli emlak vergisi indirimi, Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik kapsamında engelli vatandaşlar için engelli emlak vergisi kapsamında oranı yüzde sıfıra indirmişlerdir. Buna göre düzenlenen bu yönetmelikle kişiler engelli olduklarını ispatladıkları takdirde Engelliğe Ait İndirimli Bina Vergisi Oranı olan uygulamadan faydalanarak evleri için emlak vergisi ödeme durumundan da kurtulmuş olacaklardır. Buna göre gereken şartları yerine getiren pek çok vatandaş, engelli emlak vergisi indiriminden faydalanabilirler.
Engelli emlak vergisi muafiyeti indirimli bina vergisi oranı “0” olarak uygulanmaktadır.
Emlak vergisi kanununa göre; Türkiye sınırları içerisinde yer alan “brüt 200 m2” geçmeyen tek mesken yada tek meskende hisse sahibi olan engelli kişiler engelli emlak vergi indiriminden yararlanır.
Engelli vatandaşların tek meskenlerine emlak vergisi de gelir vergisi de uygulanmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus emlak vergisinden muafiyetin şartlarını taşıyor olmaktır. Birden fazla meskeni olanlar veya birden fazla meskende hisseye sahip olanlar ile brüt 200 m2’yi geçen meskenlerde emlak vergisinden ve gelir vergisinden muafiyet durumu ortadan kalkmaktadır.
Engelli emlak vergisi muafiyeti şartları nelerdir?
Engelli emlak vergisi indirimi şartları, engelli vatandaşlarımızın Engelliliğe Ait İndirimli Bina Vergisi Oranı olan uygulamasından faydalanmaları için sağlaması gereken şartlardır. Buna göre kişiler verilen şartları sağladıkları takdirde üzerlerinde olan taşınmaz konutlar için vergi ödeme yükümlülüğünden de kurtulmuş olurlar.
Engelli emlak vergi indiriminden faydalanmak isteyen kişilerin sağlamaları gereken en önemli şart ise engelli olduklarını kanıtlayabilir olmalarıdır. Engelli sağlık raporu ve engelli kimlik kartına sahip olan kişiler engelli emlak indiriminden rahatlıkla faydalanabilirler.
Engelli emlak vergisi indirimi başvurusu nasıl yapılır?
Engelli emlak indirimi başvurusu yapmak isteyen kişiler, öncelikle bu indirimden yararlanmak istediklerine dair kendilerine belediyeler tarafından verilecek olan başvuru formunu doldurmalıdırlar.
Doldurulan başvuru formu kişilerin taşınmaz konutlarının yer aldığı belediyelere diğer evraklar ile birlikte teslim edilir. Daha sonrasında belediye yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde kişilerin engelli emlak vergisi indiriminden yararlanmalarına dair bir engel bulunmuyorsa, engelli emlak vergisi indirimi bu vatandaşlar için geçerli olur ve devlete vergi ödemek durumunda kalmazlar.
Engelli emlak vergisi muafiyeti başvuru belgeleri nelerdir?
Engelliliğe Ait İndirimli Bina Vergisi Oranı olan engelli emlak indiriminden faydalanmak isteye kişiler, gereken belgelerle belediyelere başvuru yaptıklarında devlete ödemeleri gereken vergilerden muaf tutulmaktadırlar. Buna göre engelli vatandaşlarımızın Engelliliğe Ait İndirimli Bina Vergisi Oranı uygulamasından faydalanabilmeleri için engelli emlak vergisi indirimi başvurusunda bulunurken hazırlamaları gereken belgeler şunlardır;
- Kişilerin engelli kimlik kart fotokopileri,
- Kişilerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olan bir sağlık kurumundan engellilik oranlarını gösteren sağlık raporları,
- Belediyelerden temin edilebilecek olan Engelliliğe Ait İndirimli Bina Vergisi Oranı uygulamasına ait başvuru formunun doldurulması,
gibi belgeler hazırlanarak başvuruda bulunabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de engelli emlak vergi indirimi hakkından yararlanmak isteyen kişilerin gerekli kriterlere yerine getirmesidir.
Emlak vergisi muafiyeti için nereye başvurulur?
Engelli emlak vergi muafiyet başvurusu alt kısımda yer alan dilekçe örneği ile beraber bağlı olduğunuz il/ilçe belediyelerine başvuruda bulunabilirsiniz. Muafiyetinizde değişme olmadığı sürece her yıl emlak vergisi ve gelir vergisi istisnası sizin için yenilenir. Muafiyet şartı kaybolan engelli vatandaşların bu durumu bağlı bulunduğu belediyeye bildirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vergi gecikme zammı ile birlikte şahsınızdan talep edilir.
Kimler emlak vergisi ödemez?
Alt kısımda yer alan kişiler emlak vergi indiriminden yararlanır. Bu kişiler kapsam dahilinde yer alan meskenleri için vergi ödemez.
- Hiçbir geliri olmayanlar,
- Emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitlerin dul ve yetimleri.
İki evi olan engelli emlak vergisi öder mi?
Alt kısımda yer alan kriterlere sahip engelli kişiler;
- Birden fazla meskeni olanlar,
- 200 metrekareyi geçen tek konuta sahip olanlar,
- Birden fazla meskende hisseye sahip olanlar,
engelli emlak vergisi indiriminden faydalanamaz.
Engelli emlak vergisi muafiyeti dilekçe örneği
Emlak vergisi muafiyet dilekçesini doldurarak bağlı bulunduğunuz belediyeye başvurmanız gerekmektedir. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için nüfus cüzdanı, engelli kimlik kartı ve emlak vergisi muafiyet dilekçesi ile belediyelere başvuranlardan ayrıca ek bir belge talep edilmeyecektir.
TEK MESKENİ OLAN (İNTİFA HAKKINA SAHİP OLANLAR DÂHİL) ENGELLİLERE AİT İNDİRİMLİ BİNA VERGİSİ BİLDİRİM FORMU
Tarih:
…../……/……
…………….. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
Emlâk Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli bina vergisi oranı uygulanmasını talep ediyorum.
Merhaba,
Emlak vergisi için bulunduğum belediyeye başvurdum bu sene çıkan vergiyi ödeyeceksiniz muafiyet önümüzdeki sene başlayacak dedi yani bu sene faydalanamıyorum böyle bir hakları var mı?
Yeni mi aldınız raporu acaba? Eski raporsa böyle bir durum olmaması gerekli.
Raporumu yeni aldım, geçen hafta başvurumu yaptım
Slm ben engelliyim yüzde 62 işitme konuşma engelliyim ben ev kirada oturuyorum ev emlak vergisi indirimi olur mu?
Recep Bey, sorunuzu biraz daha detaylı açıklarmısınız? Eviniz kirada mı? Yoksa siz kiracımısınız? Eğer ki kiracı iseniz emlak vergisini sahibi öder, kanunda şu şekilde açıklanıyor. “Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir.” Özetle; Gayrimenkulün sahibi her koşulda emlak vergisi mükellefi oluyor.