Başlıklar
Engelli erken emeklilik, 4A sigortalılarının erken emeklilik konusunu 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunundan önce ve sonra olmak üzere iki farklı başlıkta incelemek yerinde olacaktır.
Engelli Erken Emeklilik Şartları 2022
Engelli bireylerin emeklilik başvurusu yapmak için iki şartı bulunmaktadır.
- Ödenmiş Prim Günü Sayısı
- Sigorta Giriş Başlangıç Tarihi
Engelli kişilerde normal şartlarda yaş şartı aranmaz. Fakat engelli raporu oranınız en az %40 ve üzerinde olması gereklidir.
Engelli emeklilik şartları nelerdir?
Engelli emeklilik hakkı kazanmak için prim gün sayısı ve SGK giriş tarihi kriterleri bulunur. Bu kriterler kapsamında aranan şartlar 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası olmak üzere iki gruba ayrılır.
Engelli Emeklilik Tablosu 4A (2008 ve Öncesi)
İlk sigorta başlangıç tarihleri 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan 4A sigortalılarının erken emekliliği, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesi uyarınca belirlenen vergi indirimi derecelerine göre düzenlenir. İlk sigorta başlangıç tarihleri 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan 4A sigortalılarının erken emekli olabilmeleri için vergi indirimi hakkı elde etmiş olmaları şarttır.
Vergi indirimi, olmadan sadece rapor ile erken emeklilik mümkün olmamakla beraber, bu tarihten önce sigorta girişi olan 4A sigortalılarının sigorta süresi ve prim gün sayısı yönünden erken emeklilik şartlarını uzun uzun anlatmak yerine bütün bilgileri içeren aşağıdaki tablo çok daha açıklayıcı olacaktır.

Engelli Emeklilik Tablosu 4A (2008 ve Sonrası)
1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte engellilerin erken emekliliğinde vergi indirimi şartı kaldırılmıştır. İlk sigorta girişi bu tarihten sonra olan 4A sigortalılarının erken emeklilikleri, alacakları engelli sağlık kurulu raporunun kurum sağlık kurulu tarafından değerlendirilmesi ile karara bağlanır. Bu gruptaki 4A sigortalılarının sigorta süresi ve prim gün sayısı yönünden erken emeklilik şartları aşağıdaki tablodaki gibidir.

Engelli bağ-kur emeklilik şartları nelerdir?
1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-kur (4B) sigortalılarının erken emeklilik hakkı bulunmuyordu. Bu tarihte yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28. maddesi ile artık kendi nam ve hesabına çalışan Bağkur’lu engellilere de bağkur erken emeklilik hakkı tanınmıştır.
Söz konusu 28. maddenin ilgili kısmı aşağıdaki gibidir:
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
yaşlılık, malülllük ve ölüm sigortaları primleri bildirilmek kaydıyla 2. fıkra “a” bendine göre yaş şartı aranmadan yaşlılık aylığı bağlanmaya hak kazanmaktadır.
Bunu tabloya dökecek olursak aşağıdaki gibi olacaktır:

Engelli memur emeklilik şartları nelerdir?
Engelli memur emeklilik konusunu 2008 öncesi ve sonrası şeklinde iki bölümde incelemek mümkündür.
Engelli Memur Emeklilik Tablosu (2008 ve Öncesi)
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı kanuna tabi olarak çalışmaya başlamış olanların erken emeklilik şartları, eski memurların geçiş hükümlerini düzenleyen 5510/geçici 4. maddeye göre belirlenir.
Maddenin ilgili kısmı aşağıdaki gibidir:
“Bu Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az %40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanun’un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) %50 ila %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) %40 ila %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.”
Engelli Memur Emeklilik Tablosu (2008 ve Sonrası)
İlk defa 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memur olarak çalışmaya başlamış olan engellilerin erken emeklilikleri yukarıda detaylı olarak açıkladığımız 5510 sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca olacaktır.
Engelli emekli başvurusu nasıl yapılır?
Engelli emeklilik başvurusu gerekli şartların tamamlanması ile beraber bağlı olduğunuz il/ilçe Sosyal Güvenlik Kurumlarına başvurunuzu yapmalısınız. Engelli emeklilik başvuru evrakları alt kısımda yer almaktadır.
- Emeklilik Talep Formu
- Emeklilik Tahsis Formu
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Sigortalı Hesap Fişi
gerekli evrakların tamamlanması ile beraber engelli emeklilik başvuru işlemlerini başlatabilirsiniz.
Engelli Emekli Maaşı Hesaplama
Bu konuda standart bir rakam yoktur. Normal maaş hesabında olduğu gibi vergi indirimi ile erken emeklilikte bağlanacak maaş için de prime esas kazanç tutarı çok önemlidir. Yalnızca erken emeklilikte düşük prim gününden kaynaklanan aylık bağlama oranı kaybının önüne geçmek için engellilere pozitif ayrımcılık uygulanmakta, maaşları normal emekli oluyormuş gibi, sağlıklı insanlara uygulanan minimum prim gün sayısı ve buna bağlı olarak aylık bağlama oranı ile hesaplanmaktadır.
SGK Engelli Emekli Maaşı Hesaplama
Emekli maaşı hesabı için SGK’nın resmi web sitesinde bir hesaplama uygulaması bulunmaktadır.
4A SGK Engelli Emekli Maaşı Hesaplaması
Hizmet akdi ile çalışanlar (4a) emeklilik maaşını hesaplamak için alt kısımda yer alan link üzerinden; TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl, Doğum Tarihi bilgilerini doldurarak tahmini emeklilik maaşınızı hesaplamak mümkündür.
4A SGK Emekli Aylık Maaş Hesaplama
4C SGK Engelli Emekli Maaşı Hesaplaması
Kamuda çalışanlar (4c) engelli emeklilik maaşını hesaplamak için aşağıda yer alan bağlantı üzerinden; Derece, Hizmet Yılı, Aylık Tarihi, Kademe, Hizmet Ayı, Pay/Payda, Ek Gösterge, Kıdem Yılı, Kad.Taz.Ek Gösterge, Makam Temsil Görev Tazminat Göstergesi, ve İkramiye Yılı bilgilerini girerek tahmini emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz.
4C SGK Emekli Aylık Maaş Hesaplama
Engelli emekli maaşı ne kadar?
2022 engelli emekli maaşı, kişinin sigorta kolu ve sigorta başlangıç tarihine göre değişkenlik gösterebilir. Engeli emeklilik durumunda, kişinin sigorta koluna göre, prim ve hizmet süreleri şartlarını sağlamalıdır. 4A sigorta koluna bağlı olan engelli kişilerin 2022 engelli emeklilik maaşı en az 2.500 TL olabilir. 4C sigorta koluna bağlı kişilerin ise 2022 4C engelli emeklilik maaşı en az 1.900 TL – 2.000 TL arası olabilir.
N DÜŞÜK SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ AYLIKLARI | 2021 Ocak | 2021 Temmuz | 2022 Ocak (Tahmini) – (%25,47) | Alt Taban Emekli Maaşı |
SSK (2000 ÖNCESİ) | 2.420 | 2.624 | 3292 TL | |
SSK (2000 SONRASI) | 1.500 | 1.626 | 2.040 TL | 2.500 TL |
BAĞ-KUR (ESNAF) | 1.763 | 1.912 | 2.398 TL | 2.500 TL |
BAĞ-KUR (TARIM) | 1.662 | 1.802 | 2.260 TL | 2.500 TL |
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Ben, 1993 yılında 4A sigortalı oldum ve 2018 yılına kadar o şekilde çalıştım, ancak 2018 yılında %59 engelli raporumla memur 4c olarak atandım. Ben 2008 sonrası şartlara mı sahip olacağım yoksa 2008 öncesi mi? Teşekkürler
Teoman Bey, Öncesi için 2008 Öncesi memuriyet başlangıcı olmalıdır, bu yüzden 2008 sonrası geçerli şartlar olacaktır. Teşekkürler.