1. Anasayfa
  2. Engelli

Engelli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları

Fizik tedavi elektrik akımları, masaj, soğuk ve sıcak uygulama ve egzersiz uygulamaları ile kas ve iskelet sistemi hastalıklarında kullanılan tedavi method türüdür.


0

Fizik tedavi nedir ?

Fizik tedavi kişinin eskiden yapabildiği bazı fonksiyonları artık yapamaması nedeniyle bir fizyoterapiste başvurması neticesi ile uygulanan bir protokol ile eski yaşam fonksiyonlarını kazanabilmesi adına nitelenebilir. Oldukça geniş kapsamlı bir olaydır ve fizik tedavi başlı başına bir metodolojidir. Tek başına yeterli değildir ekip işidir. Ekip işi olduğu için bu ekipte ortopedist, fizyoterapist vb. bulunmaktadır. Hasta ekibe dahil olmazsa yani tedavi süreçlerinde kendisine verilen egzersizleri yapmazsa , ne kadar uzun bir tedavi süreci olursa olsun fizik tedavisi olumlu sonuç vermez.

Engelli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları Hakkı

SGK’nın Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları engelli kişilere hangi şartlar ile ödeme sağlayacağı koşullar “Sağlık Uygulama Tebliği” yer almaktadır.

  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon alabilmek için  uzman doktor tarafından istekte bulunulması ve rapor düzenlenmesi gereklidir. Engelli raporunda fizik tedaviye yönelik bir ibare yer alması da yeterli olmaktadır. Bu kapsamda engelli kişiye 30 seansa kadar fizik tedavi uygulanmaktadır. 
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon alan engelli kişi 31-60 seans fizik tedavi alması için, devletin tam teşekküllü hastanelerinde düzenlenecek sağlık raporu ve bu kurulun içerisinde bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi yer alması gereklidir.

Engelli Fiziksel Tedaviler Nelerdir?

Engelli fiziksel tedavi yöntemleri arasında birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır, bu tedavi yöntemleri engelin türüne göre de değişmektedir. örnek vermek gerekirse, ortopedik ameliyat durumu var ise manuel terapi ile fizik tedavi tedavi yöntemi kullanılabilir. Kas ağrıları, bel ağrıları veya spazm gibi şikayetlerde fizik tedavi doktorunun reçetesine göre eklektik akımı, sıcak veya soğuk uygulaması ya da rahatsızlık duyulan bölgeye masaj uygulanarak fizik tedavi ile gerçekleşir. veya Nörolojik problem varsa kişinin fizik tedavi ve multidisipliner tedavi programı gerekebilir. Bu yöntemler kişiye özel olarak doktoru tarafından belirlenecektir.

Engelli Fizik Tedavi Süreçleri Nasıl?

Engelli hastaların tedavi süreçleri engel oranlarına göre değişkenlik gösterir. Fiziksel tedavi öncesi kolunu kırmış bir kişide engelli görülmektedir. Nedeni kırık kol yaşam standartını düşmüş ve zorluklara neden olmuştur. Tabi engelli kişilerin tedavileri kırık kolu olan bir kişiden daha uzun ve zorlu olduğu bilinmektedir. Kırık kol ya da bacak gibi ortopedik vakalar kısa sürelerde tedavi edilebilir.

Pediatri vakalar ise ortopedik vakalar gibi kısa sürelerde son bulmayabilir. Bazı tedaviler 6- 7 ay etkilenme şekline göre 3-4 yıl sürebilir. Bu süre başladığı gibi sonuca olmasa da iyileşme yavaş yavaş kaydedilir, fakat ortopedik vakalar gibi hızlı değildir. Fizik tedavi süreçlerinde en önemli şey hasta kişinin sabırlı ve azimli olmasıdır.

Fizik Tedavi Süreleri Ne Kadardır?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon seansları Fizik tedavi ve rehabilitasyon seansları genel olarak 60 dakika uygulanmaktadır. Hasta kişi için uygulanan fiziksel tedavi, kişi için günde en fazla bir seans fizik tedavi işlem ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.

Sürekli engelliliği bulunan çocuk ve yetişkin bireyler için özel eğitim merkezlerinde de fizik tedavi hizmeti alınabilir. Bunun için hastane üzerinden ve rehberlik araştırma merkezi (ram) üzerinden rapor alınması gereklidir. Engelli bireyler özel eğitim merkezlerinde her ay 8 saate kadar bireysel, 4 saate kadar da grup eğitimi alma hakkına sahiptir. Özel eğitim merkezlerinde fizik tedavi seansları 45 dakika sürmekte ve fizyoterapistler eşliğinde yapılmaktadır.

Günümüzde Yaygın Olan Fiziksel Rahatsızlıklar Nelerdir?

Günümüzde yaygın olan rahatsızlıklar omurga rahatsızlıklarıdır. Fıtık ve düzleşme gibi duruş bozukluğu ile ilgili hastalıklara örnek olarak verilebilir. Özellikle çalışma standartları incelendiğinde Türkiye’de iş hayatına bakıldığında kişilerden minimum sürede maksimum iş beklendiğinden maalesef ergonomi geri planda kalıyor ve duruş bozukluğu  meydana geliyor. Kişi acele ile işi yetiştirdiğinden vücuduna, duruşuna dikkat etmeden  yapıyor dikkat etmiyorsa belli hastalıklar çıkıyor ortaya, yaşam standartına göre hastalıklar artar yada azalır. İnsanlardan daha çok şunları duyarsınız, belim ağrıyor, boynum ağrıyor mekanik bel ağrıları bel, boyun fıtıkları düzleşmeler stres odaklı kas ile ilgili rahatsızlıklar olabilir. 

Fizik Tedavi Gerektiren Hastalıklar Nelerdir ?

Fizik tedavi kırık çıkıktan, dolaşım bozukluğuna, boyun düzleşmesi ne kadar pek çok hastalığa fizik tedavi gerekebilir, genel olarak incelemek gerekilirse;

  • Ağrılı durumlarda,
  • Serebral Palisi,
  • İnme
  • Spastisite
  • Sinir sıkışmaları,
  • Romatizmal Hastalıklar,
  • Kırık ve travma
  • Eklem sertlikleri,
  • Beyin Sinir Felçleri
  • Omurilik Sinir Felçleri
  • Kalıtsal ve sonradan görülen kas hastalıkları

gibi durumlarda fizik tedavi yöntemleri hasta kişilere uygulanmaktadır.

Fizik Tedavi Sonuç Kaç Seans ile Sonlanır ?

Fizik tedavi sonucu kaç seans ile sonlanır gibi herhangi bir net durum yoktur. Yapılan uygulamalar  tamamen kişilerin hastaların anatomik ve fizyolojik durumuna göre değişmektedir. Hastalığın şiddeti derecesi kişinin yaşı genetik yatkınlığı araştırıldığında daha derine inilirse farklı durumlar ortaya çıkabilir ve netlik yoktur.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 5
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili