Engelli Sağlık Raporu, doğuştan ya da yaşamın akışında meydana gelen ruhsal, fiziksel oluşan hastalıkların, devlet hastanesi sağlık kurulu tarafından engelli kişiye yönelik verilen bir rapor türüdür.
Engelli Sağlık Kurulu raporu almak için kanun hüküm ve esaslarına uyulması gereklidir.
Engelli sağlık kurulu raporu almak için bazı kriterler gereklidir.
Engelli sağlık raporuna başvuran kişilerin hazırlaması gereken bazı belgeler gereklidir.
Engelli Sağlık raporuna başvuran kişilerin hastalıkları önem taşımaktadır. Balthazard Formülüne göre tek hastalık veya birden çok hastalık oranı %40 ve üzeri olması durumunda engelli raporu alınabilmektedir.
Kısaca bu hastalıkları incelersek;
Yukarıda belirtilen hastalıklara göre engelli rapor oranı verilmekte ve düzenlenmektedir.
Engelli sağlık raporu hesaplaması yapılırken, kişinin durumuna teşkil eden hastalıkların ayrı ayrı şekilde incelenmesi ile gerçekleşir. Engelli Sağlık Kurul Heyeti, Ruh ve sinir hastalıkları, Genel cerrahi ve iç hastalıkları, KBB, Göz, Nöroloji bölümlerinden oluşur.
Balthazard formülü engelli oranı hesaplaması için oluşturulan programa denilmektedir. Engelli raporu hesaplamasında kullanılan formül adı Balthazard'dır. Yeni engelli rapor yönetmeliği yer alan engel oranlarına göre balthazard hesaplama methodu kullanılmaktadır.
Engelli Sağlık Raporu hesaplama işlemi;
Örneğin;
Engelli bir kişinin kanserden dolayı engeli oranı %50 ve görme engel oranı %25 olduğunu varsayalım.
Engelli sağlık kurulu raporları, kanunda yer alan hüküm ve esaslara göre verilmektedir. Bu bağlamda heyet sağlık kurul raporu sadece devletin yetki verdiği hastanelerde mümkün olmaktadır.
Engelli kişi %40 ve üzeri bir orana sahip ise kamu kurumlarında ve devlet hizmetlerinde ayrıcalıklı haklara sahip olmaktadır. Engelli kişinin kendisine tanınan bu hakları detaylı şekilde Engelli Hakları kısmından inceleyebilirsiniz.