1. Anasayfa
  2. Engelli

Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı?

Engelli raporu oranı neden düşer, engelli oranım düştü, ne yapmalıyım, engelli rapor oranı düşme nedenleri nelerdir yazımızın devamında yer almaktadır.


6
Whatsapp Kanalı - Masaüstü

Engelli raporu oranı düştü ne yapmalı sorusu merak edilmekte ve kişiler bu sorunun cevabını internet üzerinden araştırmakta ve çözüm yolları aramaktadır.

Engelli rapor oranları belirli dönemlerde çıkan sağlık yönetmelikleri ile değişmektedir. Günümüz teknolojisi Tıp’ın gelişmesi ve yeni tedavi yöntemleri bulunması nedeniyle bazı hastalıkların oranları da değişmektedir.

Engelli raporu nedir?

Engelli raporu devlet hastaneleri ve yetkilendirilen kurumlarından alınması gereken resmi bir belgedir. Bu belgenin üzerinden Engelli rapor oranı bulunmaktadır. Raporda bu oranın en az % 40 ve üzerinde bir rakamla ifade edilmesi gerekmektedir. Doğuştan ya da tüm vücut fonksiyon kaybı en az %40 ve üzeri olması durumunda tam teşekküllü hastanelerden alınan sağlık kurul raporudur. Engelli raporu için başvuru yaptınız ve en az % 40 oranında engelli raporu aldığınızı düşünürsek, engelli haklarından yararlanırsınız.

Engelli raporu oranı neden düşer?

Devletimizin çıkardığı yönetmelikler gelişen teknoloji ve yeni tedavi yöntemleri ile hastalıklara verilen engelli oranları her gün düşmektedir. Engelli bir kişi %50 oranında engelli raporu bulunurken, değişen yönetmelik ile beraber oranında düşme yada yükselme görülebilir. Engelli oranı düşen binlerce kişi olduğu bilinmektedir. Bunun sebebi mevcut hastalığında yeni tedavi methodlarının bulunması, yeni bir ilaç geliştirilmesi gibi sebepler olabilir.

Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde, hastalıkların iyileşme oranları gün geçtikçe yükselmektedir. Bu nedenle yönetmeliklerde kullanılan hastalık skorları da değişiklik gösterir. Sağlık kurulları engelli kişinin rahatsızlık oranı ve skorunu ölçerek, kişinin iyileşme hızını da göz önüne alarak engelli raporu oranında değişiklik yapabilir.

Engelli raporu düşen kişiler rapor oranlarını tekrardan yükseltmek için varsa yeni hastalıklarını bildirmesi gereklidir. Yeni hastalıkların tespiti rapor oran skorunu yükseltmektedir.

Engelli oranım düştü, ne yapmalıyım?

Kişinin engel oranı düşmesi söz konusu olması durumun da, engelli raporunuz %39 şeklinde onaylandı ve daha fazla yüzde ile çıkmasını bekliyorsanız ve bu durumdan eminseniz işlem il sağlık müdürlüğüne başvuru yaparak, rapor oranına itiraz etmelisiniz.

Sürekli raporlarda engel oranını düşmesi söz konusu ise yenileme yapılması önerilmez. Gerekirse süreli olan vergi indiriminden vazgeçin, ama rapor yenileme yoluna gitmeyin. Ancak bu dediğimiz sigorta başlangıç tarihi 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan 4A sigortalıları için geçerli değil. Çünkü onların erken emeklilikleri vergi indirimi şartına bağlı ve erken emekli olabilmeleri için vergi indirimi almak zorundalar.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporuna İtiraz Nasıl Yapılır?

Engelli rapor oranı düşme nedenleri nelerdir?

Engelli raporu olan kişilerin rapor süreleri bitmeden engelli raporu yenilemesi yapması gereklidir. Engelli rapor yenileme işlemi yenileme süresi geldiği tarih ile tam teşekküllü devlet hastanesine başvurulmalıdır. Kişi başvurusunu yaptıktan sonra alacağı yeni rapor oranında düşme durumu olabilir. Rapor oranı %40 altına düşmesi durumunda engelli haklarını kaybedebilir.

Engelli rapor oranı düşme sebepleri kısaca incelemek gerekirsek;

  • Devlet tarafından çıkarılan yeni yönetmelikler
  • Devlet Politikaları
  • Yeni tedavi yöntemleri
  • Kişinin İyileşme Hızı

gibi nedenlerden dolayı engelli rapor oranlarında düşmeler görülmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Yenileme Rehberi 2023

Engelli raporu nereden alınır?

Engeli raporu almak için devletin tam teşekküllü hastaneleri yetkilendirmiştir. Bu hastanelerin listesi zaman zaman güncellenmektedir. En güncel hastanelerin listesine Engelli Raporu Veren Hastaneler bağlantısını kullanarak ulaşabilirsiniz. İkametgah ettiğiniz en yakın hastaneye başvurmanız yeterlidir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Veren Hastaneler 2024

Hastanelerde engelli raporu düzenlemek için sağlık kurulu birimleri bulunmaktadır. Engelli raporu almak isteyen kişi şahsi olarak yada velisini yönlendirerek başvuru yapabilir

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 5
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 3
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 4
    _zg_n
    Üzgün

İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi'nden mezun olan üniversite tezini "fiziksel engellilerin yaşadıkları sorunlar" konulu araştırma yazısı hazırlamıştır. STK ve kuruluşların gönüllü etkinliklerine katılmış ve erişilebilirlik ve engellilik konularında eğitimler almıştır.

Yazarın Profili

Yorumlar (6)

  1. Rapor alırken verilen oranlar toplamda 60 yapıyor ama onaya gidince 49 a kadar düştü.. rapor oranım 60 da kalırsa emeklilik yaşım 2 yıl erken olacak bi çözümü varmıdır

  2. 28 Nisan 2023

    Suresiz 2002 de tek gözümden dolayı engelli raporu aldım %40 şuanda işte çalışıyorum vergi indiriminden yararlanmak istedim baş vurdum benı hastaneye sevk ettiler raporum %32ye düşürüldü ne yapmam gerekiyor

  3. 9 Ekim 2022

    öncelikle merhaba benim babamın %57 süresiz ve tam bağımsız engelli raporu bulunuyordu ancak akcogerinden ameliyat felan olduğu için raporunun yükseleceğini umaraktan tekrar heyete girdik ve bu sefer oran 23 e kadar düştü engellilik hakları bu durumda yeni rapora göre mi olacak veya ilk rapor hala geçerli olur mu?

Bir yanıt yazın