Engelli raporu yenileme işlemleri, bazı durumlar için yapılması gereken zorunlu işlemlerden bir tanesidir. Raporun yenilenmesi için kişilerin öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilmiş hastanelere gitmeleri gerekmektedir. Sağlık Bakanlığının onayını almayan sağlık kuruluşlarında yapılacak olan işlemler maalesef geçersiz sayılacaktır. Bu sebepten dolayı engelli vatandaşlarımızın öncelikle gereken belgelerini hazırlamaları ve sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan bir sağlık kuruluşunda engelli sağlık raporu güncellemesi yapmaları ile tamamlanır.
Engelli sağlık raporu yenileme işlemi için gereken belgeler, rapor yenileme işlemleri esnasında doğru beyanda bulunularak sunulmalıdır. Buna göre engelli vatandaşlarımızın engelli raporu yenileme başvuru belgeleri şu şekilde sıralanabilir:
gibi belgeler engelli vatandaşlarımızın sağlık raporu güncellemeleri için hazırlaması gereken belgelerdir. Kişiler bu belgeleri hazırladıklarında gereken yerlere başvuruda bulunabilir ve engelli sağlık raporlarını ilgili makam tarafından yapılacak olan değerlendirme sonrasında güncelleyebilirler.
Engelli raporunun güncelleşmesini gerektiren sebepler, tamamen resmi gazetede yazan yeni yürürlükle alakalı bir durumdur. Bu yüzden engelli sağlık raporlarının bu durumda yayınlanana kararlara göre yenilenmesi gerekir. Gazetede yer alan ve engelli raporlarının yenilenmesini gerektiren sebepler şunlardır;
Engelli vatandaşlarımızın sahip oldukları engelli haklarını kaybetmemeleri için ve yeni yayınlanan karar sonrasında bu hakların kaybolmaması için mevzuata göre engelli sağlık raporlarının yenilenmesi gerekmektedir. Kişilerin yeni haklardan faydalanabilmeleri için engelli sağlık raporlarının mevzuata uygun olması gerekmektedir.
Yukarıda verilen durumlar, engelli sağlık raporunun yenilenmesini gerekli kılan durumlardır. Engelli vatandaşların yeni mevzuattan doğacak hak kayıplarını engellemek adına sağlık raporlarını mümkün olduğunca en kısa sürede yenilemek oldukça önemlidir.
Engelli sağlık raporu yenileme başvuruları, kişilerin bağlı bulundukları İl Sağlık Müdürlükleri üzerinden yapılmaktadır. Buna göre yapılacak olan başvuruların genel sırası şu şekildedir;
Başvuruda bulunacak olan kişiler öncelikle bulundukları ilde yer alan İl Sağlık Müdürlüklerine giderek rapor yenileme işlemleri için resmi bir talepte bulunurlar. Daha sonrasında kurum kişilerin başvurusunu değerlendirmek üzere ilgili birime aktarmaktadır.
Talebin aktarıldığı birim engelli raporu yenilemek isteyen kişilerden rapor yenileme için evrakları talep eder ve ilgili bölüme yukarıda bahsedilen evraklar eksiksiz bir şekilde teslim edilir. Sonrasında kişinin rapor yenileme talebi sisteme düşülerek kişiler engelli Sağlık Raporlarını almak üzere Sağlık Bakanlığınca onaylanmış hastanelere gönderilir.
Kurum tarafından yönlendirmenin yapıldığı hastane kişileri muayene ederek kişilere yeni sağlık raporu verilir.
Yukarıda verilen işlemler engelli raporu güncelleme işlemlerinin gerçekleştirilmesini adım adım gösteren işlemlerdir. Bu işlemler eksiksiz yapıldığında kişiler yenilenmiş engelli sağlık raporlarını almış olurlar.
Sürekli engelli raporu diğer ismi ile bilinen süresiz rapor verilen raporlar yenilenmez. Süresiz raporlara siz başvurmadıkça yada şüpheli, ihbar, şikayet olmadığı sürece geçerliliğini korumaktadır.
Engelli raporu yenileme işlemleri için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Rapor süresi dolan kişinin yeni alacağı engelli raporu, zorunluluk olarak görülmektedir. Engelli kişilerin hak kaybı yaşamaması için, mevcut durumunda değişiklik olmaması durumunda süreli engelli raporları zamanında yenilenmelidir.
E-devlet kapısı üzerinden engelli raporu sorgulama işlemi yapılmaktadır. Rapor oranı, rapor tarihi, rapor geçerlilik süresi ve rapor detaylarına bu bölümden ulaşmanız mümkündür.
Engelli raporu almak için il sağlık kuruluna başvuran kişiler, devlet hastanelerine yönlendirilmektedir. Kişi devlet hastanesi sağlık kuruluna başvurarak engelli raporu almak yada yenilemek istediğini belirtir. Sağlık kurulu kişinin hastalıkları için muayene ve tetkiklerin gerçekleşmesi için ilgili bölümlere yönlendirir. İlgili bölümlere giren kişi, uzman doktorlar tarafından kontrol edilerek hastalıkların derecelerine göre bir puanlama alır. Engelli sağlık kurulu toplanma zamanı alacağı engelli raporu kişiye bildirilir.
Engelli raporu yenileme randevusu almak için "MHRS" Merkezi Hekim Randevu Sistemi ALO 182 arama yapılarak alınmaktadır. Randevu alımı sonrası başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Ülkemizdeki pandemi nedeniyle, ikinci bir duyuruya kadar uzatılan süreli engelli raporları, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından duyurulan tedbirler kapsamında 15 Mart 2021 itibarile ile ÇÖZGER ve engelli raporları yenileme işlem başvuruları tekrar yapılacağı bildirilmişti. İkinci duyuru genelgesi yayınlanarak 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren süresi bitmiş ya da bitecek olan engelli sağlık kurul raporları 01.09.2021 tarihine dek geçerli olacak. Bu sürede rapor yenilemek isteyenlerin raporları yenilemekte ve ilk kez rapor alacaklar da rapor alabileceklerdir.