Engelli Sağlık Kurulu raporu almak isteyen kişilerin, yaşamış oldukları il ve ilçeye en yakın tam teşekkülü bir Devlet Hastanesi’ne başvuruda bulunmaları gerekir. Sağlık kurulu hastanın tüm rahatsızlıkları ile ilgili uzman bir doktor muayenesi ve gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlar. Daha sonra hasta kurul karşısına çıkar.
Engelli Sağlık kurulu raporuna itirazlar, Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğüne itiraza yönelik sebepler ile beraber dilekçe ile yapılmaktadır.
Birden fazla engelli sağlık kurulu raporuna itiraz edilmesi için, raporlarda belirtilen engel oranının ve bulgularının raporlar arasında farklı olması gereklidir. Rapor yenilemesi yapan hastaların itirazları, eski ve yeni alınan raporların tekrar incelenmesi ile mümkündür. Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüklerine yapılan itiraz dilekçeleri değerlendirildikten sonra yeni bir hastane belirlenir ve engelli kişiler bu hastaneye yönlendirilir. Hakem hastane tüm tektik ve bulguları inceleyerek kesin sonuca ulaşır. Hakem hastanelere itiraz yapılmamaktadır.
Fakat yeni mevzuata göre;
İl Sağlık müdürlüğüne itirazdan sonra gönderilen hastane raporu ile ilk rapor birbirine tutmadığında başvuru sahibi isterse hakem hastane, istemediği durumda ise ikinci hastanenin raporu kesin sonuç sayılır.
Gelir idaresine gönderilen Engelli Sağlık Raporlarına itiraz etmek için, gelir dairesine başvurulmuş hizmetlerden yararlanmak ve alınan engel oranının sağlanması gereken oranı yakalayamadığı durumlarda itiraz edilmektedir. Gelir idaresine gönderilen rapor, yeniden değerlendirilmek üzere yeni bir hastaneye gönderilir. Rapor ile beraber hastalık bulguları, test sonuçları, engel tanısı ve tüm detaylar açıkça anlatılması önemlidir.
Engelli Sağlık Kurul raporuna itiraz etmek için herhangi bir süre bulunmamaktadır. Dolayısıyla kişiler istedikleri zaman ellerinde bulunan raporlara itiraz edebilmektedir. Raporun belirlenen süresinin 2-3 yıl olması durumunda zaten 2 yıl sonra rapor yenilenecektir. Heyet raporuna itiraz süresi için belirli süre kısıtlması yoktur. Ancak süresiz olan raporlarda itiraz süresi bulunmaz. Kişi, süresiz raporundaki belirtilen ibarelerde değişiklik olduğunu düşünmesi durumunda istediği zaman itirazda bulunabilir.
Engelli raporu itiraz sorgulanması için; Rapora itiraz eden kişi ilk önce Engelli Raporu İtiraz sitesine giriş yaparak ve açılan sayfada T.C. kimlik numaraısını girer ve sorgulama işlemini gerçekleştirir.
Engelli Sağlık Kurul raporuna itiraz edilmeden yeni rapor talebinde bulunmak mümkün değildir. Fakat Mevcut raporda olmayan yeni bir rahatsızlık ortaya çıkmışsa ya da mevcut rahatsızlıkta ilerleme kaydedilmişse Doktor mütalasıyla yeni rapor başvurusu kabul edilir. Alınmış olan her bir kurul raporu uluslararası sağlık platformuna kaydedilmektedir. Bundan dolayı kişilerin ellerindeki mevcut Engelli Sağlık Kurulu raporu herhangi bir itirazın olmaması halinde geçerliliğini sürdürür. T.C. kimlik numarası ile yapılacak sorgulama ile kişinin mevcut rapor kaydı bulunabilecektir.
Engelli sağlık raporu itirazı yapacak engelli kişi bulunduğu il yada ilçe sağlık müdürlüğüne başvuru yapması gereklidir.
Engelli sağlık kurul raporuna itiraz süre için herhangi bir süre kısıtlamaması bulunmamaktadır. Engelli raporuna itiraz yapıldıktan sonra itirazınızın olumlu değerlendirilmesi durumunda yeni bir hastaneden bir rapor istenir.
Engelli raporuna itiraz, İl sağlık müdürlüğüne gerekli sebepler ile beraber dilekçe doldurularak yapılır.
Engelli raporunun geçerli olması için, engelli raporunda belirtilen engel oranının ve bulgularının iki rapor arasında farklı olması gereklidir. Mevcut tüm raporlar sevk edilen yeni hastanede değerlendirilerek yeni rapor oranı belirlenir.