Engelli sağlık raporu, engelli vatandaşlarımızın devlet tarafından kendilerine sağlanan hak ve sosyal yardım gibi çeşitli olanaklardan yararlanabilmeleri için gerekli olan bir işlemdir. Halk arasında engelli raporu olarak da adlandırılan engelli sağlık raporu alındığı takdirde, kısıtlı durumda olan vatandaşlar ile bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu yakınları devlet tarafından tanınan pek çok sosyal ve ekonomik haktan faydalanabilmektedir.
Engelli sağlık kurulu raporu almak için, devletin belirlemiş olduğu yasal prosedürün uygulanması gerekmektedir. Öncelikle engelli sağlık raporu alınabilmesi için bu belgeyi talep eden resmi başvurunun yapılması gerekmektedir. Başvuru olmadan engelli kişiler adına bu belge verilmez. Başvuruların Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği tam teşekküllü kamu ve özel hastanelere yapılması gerekmektedir. Başvuru yapan engelli kişilere, sağlık yetkilileri tarafından bir dizi test yapıldıktan sonra engelli sağlık kurulu raporu çıkarılabilmektedir. Bu raporu çıkarmadan önce kişiden talep edilen bazı evrakların olduğu unutulmamalıdır.
Engelli sağlık kurulu raporu başvurusu, başvuru yapılan sağlık kuruluşu tarafından dikkate alınmaktadır. Aşağıda yer alan şartları taşımayan kişilerin başvuruları kabul edilmemektedir:
Engelli sağlık kurulu raporu belgeleri, Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sağlık kuruluşlarına yapılan başvurularda başvuru sahibi adına bulundurulması gereken belgelerden oluşmaktadır. Bu belgeler şunlardan oluşur:
Engelli sağlık kurulu raporları kullanımı birbirinden farklı alanlarda engelli vatandaşlara öncelik ve avantaj sağlamaktadır. Enerji tüketim araçlarında vergi indirimleri gibi sosyal ve maddi yardımların yanı sıra engelli sağlık kurulu raporunun kullanım alanları şunlardır:
bu haklardan sadece bazılarıdır. Engelli hakları, engelli kişilere sağlanan bazı ayrıcalıkları kapsar ve pozitif hak tanımaktadır.
Engelli sağlık kurulu raporu itiraz işlemleri de başvuruda bulunan sağlık kuruluşu üzerinden yapılabilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirmiş olduğu kamu ve özel hastanelerde çıkarılan belgenin sonucuna itiraz etmek isteyen vatandaşlar, engelli sağlık raporu başvurusunda bulundukları hastanenin danışma biriminden resmi itiraz işlemlerini tamamlayabilmektedir.
Engelli raporunun geçerlilik süresi, kişilerin engelilik durumuna göre değişkenlik gösterir. Engel oranı %40 ve üzeri olan kişilerin sağlık durumları tedaviye yanıt verecek durumdaki kişilere süreli engelli raporu verilirken kronik hastalığı olan ve ağır engel oranı olması durumunda süresiz engelli raporu verilmektedir.
Süreli engelli raporu alan kişilerin, rapor süreleri bitmeden engelli rapor yenileme işlemi yapması gereklidir. Rapor geçerlilik süresi dolması durumunda, raporun yenilenmesi için başvurunun yapılması gereklidir.
Engelli raporu sorgulaması, e-devlet sistemine T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş ile sağlanır. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar sekmesi altında Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürlüğü bölümü bulunmalıdır. Bu bölüm hazırlık aşamasında olduğu görülmesi durumunda Sağlık Bakanlığı kısmına tıklanarak, E-imzalı Erişkinler için Engelli Sağlık Raporu Sorgulama linki tıklanarak gerekli sorgulama işlemi yapılır.
Engelli raporu veren hastaneler, tam teşekküllü devlet hastaneler tarafından verilir. Engelli raporu veren hastaneler listesi şu şekildedir;
Engelli raporu almak için bu hastanelerden öncelikle randevu almanız gereklidir. Randevu sonrası gerekli muayeneler ve hastalığınız durumu hakkında tektikler sağlanarak sağlık kuruluna sevk edilirsiniz.
Engelli raporu hesaplamaları, aşağıdaki yer alan hastalıklara göre değerlendirilir. Engelli raporu hesaplaması balthazard formülü ile yapılır. Kişinin engelli sağlık kurulu raporu alması için en az %40 oranı alması gereklidir.
Engelli raporu için gidilen bölümler, başvuruda bulunan kişinin hastalığına göre değişkenlik gösterir. Engelli oranınızın ve hastalığının durumu hakkında gidilmesi gereken bölümler şu şekildedir;
Engelli raporu ücreti, her yıl değişkenlik gösterir. Engelli raporu başvurusu yapan kişilerin rapor oranı %0 çıkması durumunda engelli rapor ücreti alınır. Standart engelli kurul rapor ücreti 200 TL olarak belirlense de bazı üniversite hastanelerinde 300 TL olarak görülebilir.