1. Anasayfa
  2. Engelli Hakları

Engelli Sosyal Güvenlik Hakları Nelerdir?

Engelli sosyal güvenlik hakları, çalışamayacak derecede engele sahip olan kişilerin ise emekli olmalarını sağlamaları amacıyla verilen haklardır.


10

Engelli sosyal güvenlik hakları, çalışma hayatlarında daha rahat etmelerini sağlamanın yanı sıra çalışamayacak derecede engele sahip olan kişilerin ise emekli olmalarını sağlamaları amacıyla verilen haklardır. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli bir engel yüzdesinin üzerinde olan ve çalışamayacak durumda olan engelli vatandaşlara şu haklar verilir;

  • Erken emeklilik hakkı, 
  • Malulen emeklilik hakkı,

Yukarıda verilen bu haklar engelli vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurum tarafından sağlanan haklardır. Tüm bunların dışında engelli vatandaşlar da tıpkı diğer vatandaşlar gibi tüm çalışanların sahip olduğu haklara sahiptirler. 

Erken Emeklilik Hakkı 

Engelli vatandaşların yararlanabileceği erken emekli hakları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmiş olan son derece önemli haklardan bir tanesidir. Buna göre 1 Ekim 2008’de işleme koyulan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunlarına göre tüm sigorta kollarının tek bir çatı altında toplanması bu yıldan önce işe girmiş olan kişilerin eski haklarından yararlanmaya devam etmesini sağlamaktadır.

Buna göre düzenlenen kanunla birlikte engelli çalışanlar sahip oldukları engelden dolayı erken emekli olma haklarına sahiptirler. Normal vatandaşlar için emekli olma durumları, kişilerin çalışılması gereken sürenin belirlenmesinde rol oynayan prim günleridir. Prim günleri dolmuş olan vatandaşlar, emekli olabilmektedirler.

Ancak engelli vatandaşların yaşamış oldukları iş kazası ya da diğer sebeplerden ötürü sahip oldukları engel durumları onların erken emekli olmalarını sağlar. Buna göre kişiler erken emekli olmak istiyorlarsa ve engelli emeklilik şartları kriterleri uygunsa, çalıştıkları kuruma bunu beyan eden bir dilekçe ile taleplerini iletirler. Sonrasında yapılacak olan değerlendirmeye göre kişiler erken emekli olabilirler. 

Malulen Emeklilik Hakkı

Çalışma süresi içerisinde oluşan bir kaza ya da hastalık sonucu malul duruma gelen bireyler gerekli sigorta prim gün sayısı ve yıl şartına uyması durumunda malulen emekli olmaktadır.

Bu şartları kısaca incelersek;

  • 10 yıllık sigorta süresi 
  • En az 1800 gün prim günü ödemesi
  • 4/A ile çalışıyorsa işi bırakması
  • 4/B ile çalışıyorsa ticari faaliyette bulunmaması
  • 4/C ile çalışıyorsa tüm görevlerinden istifa etmesi 
  • Maluliyete esas hastalık listesindeki bir hastalıktan %60 ve üzeri engel oranıyla malul olması
  • Malulen emekli olmanın ana şartlarıdır.
thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Hakları Bilgi Rehberi 2023

Engelli Çalışanların Erken Emeklilik Süreleri

Engelli çalışanların erken emeklilik süreleri, alt kısımda yer alan 1 Ekim 2008 önce, işe girdiklerinde engeli bulunan ve bu tarihten sonra işe girdiklerinde engelli duruma gelen kişilerin mevcut emeklilik süreleri farklılık gösterecektir. Yapılacak olan hesaplamalarda ise pek çok farklı faktör dikkate alınmaktadır. 

1 Ekim 2008 Öncesinde İşe Başlayan Engellilerin Erken Emeklilik Süreleri

1 Ekim 2008 öncesinde işe başlayan engelli vatandaşların erken emeklilik süreleri ile bu tarihten sonra işe başlayan kişilerin erken emeklilik süreleri farklı olmaktadır. Buna göre bu kişiler;

emeklilik tablosu 1
Engelli Erken Emeklilik Süreleri

Engelli Erken Emeklilik Süreleri

1 Ekim 2008 Tarihinden Sonra İşe Giren Engelli Erken Emeklilik Süreleri

1 Ekim 2008 sonrasında işe başlayan engelli vatandaşların erken emeklik süreleri şu şekildedir;

emeklilik tablosu 2
Engelli Erken Emeklilik Süreleri

Bağkur Emeklilik Şartları

Bağkur emeklilik şartları alt kısımda bulunan tabloda yer alan şekildedir;

emeklilik tablosu 3
Bağkur Emeklilik Şartları

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 1
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili

Yorumlar (10)

  1. 4 hafta önce

    YAKLAŞIK 3 AYDIR ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORUM. ÇALIŞTIĞIM FİRMADAN HALEN ÇALIŞIR OLDUĞUMA DAİR BELGE TALEP ETMEME RAĞMEN BU BELGEYİ VERMİYORLAR. BU DURUMDA NE YAPMAM GEREKTİĞİ HAKKINDA YARDIMINIZI TALEP EDİYORUM.

  2. 3 ay önce

    Engelli tablosunsaki 2008 öncesi ve sonrası arasındaki farklılık büyük haksızlık gibi gözüküyor. özellikle 2003-2008 arası neden bukadar emeklilik şartları zorlaşıyor. Bunun bir sebebi varmı? Burada bir maduriyet domuştur. Bu yasada değişikliğe gidilecekmi bilgi verebilirmisiniz acaba.

    • 1 Ekim 2008 öncesi sigorta girişi olup ssk şartlarıyla emeklilik hakkı elde edenler vergi indirimi belgesi ile emekli olmaktadır. Bağkur ve Emekli sandığı hariç), vergi indirimi belgesi erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenir. Erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenen engelli raporunda birden fazla hastalık/engellilik durumu varsa balthazard formülü kullanılır. 1 Ekim 2008 ve sonrası sigorta girişi olanlar, 21 eylül 2021 yılı Maluliyet tespiti yönetmeliğine göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınmaktadır. SGK Hastalık Listesi yayınlanmıştır ve bu listede hastalıklarınız karşılığı olmalıdır. Yönetmeliği incelemek için lütfen tıklayınız.. İlgili yönetmeliğe göre çalışma gücü kaybında birden fazla hastalık/engellilik durumu varsa balthazard formülü kullanılmayacaktır. Balthazard formülü kullanılmayacağı için tek hastalık/engellilik ten %40 ve üzeri çalışma gücünün kaybının tespiti yapılması gerekmektedir. Bağkurlular ve emekli sandığı çalışanlarının emeklilik işlemleri sigorta giriş tarihine bakılmaksızın maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespiti işlemleri yönetmeliğine göre değerlendirilir.

  3. 7 ay önce

    Babaannnem 83 yaşında ve felç geçirdi. Sürekli yatalak konuşamıyor,kendinde değil. Engelli raporu ve bakıcı yardımı almak için ne yapmalıyız. Yattiğı hastanedeki doktoru 6 ay süre geçmesi gerekiyor rapor verebilmemiz için diyor . Nasil bir yol izlemeliyiz. Deprem olan ilde yasiyoruz zaten. Bilgi verirseniz sevinirim

  4. 8 ay önce

    Benim %76 engelli raporum var maske ve oksijen cihazıyla yaşıyorum.elektrik indiriminden yararlanabilirmiyim.eşimle emekli maaşımız var .kronik hastayım.

  5. merhaba şker hastasıyım diyabet 1 ama aclık oranı 230 cıkıyor şekerim, hiper tansıyon hastasıyım tansıyon hep yuksek toplam dört adet farklı raporlu ılac kullanıyorum,uyku apnesi var osas ahi değeri 19/7 ve bel fıtığı L4 ,L5 iki tane ve kanal taralması var engelli raporu alıp vergi indiriminden emekli olabilirmiyim %40 ve ustü alabilirmiyim …saygılar

    • Gökhan Bey, öncelikle geçmiş olsun, buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Kurula girmeden önce sizi takip eden doktordan rica ederseniz oranı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.

Bir cevap yazın