Engelli vergi indirimleri en az yüzde 40 engeli bulunan vatandaşlarımızı kapsayan bir uygulamadır. Buna göre engelli sağlık raporu ile engelli yüzdesini kanıtlayabilen ve engelli kimlik kartı olan herkes bu indirimden yararlanma hakkına sahiptir. Bunun yanı sıra engelli vergi indirimlerin yüzde 80 oranında engele sahip olan vatandaşla yüzde 40 oranında engel oranına sahip olan vatandaşların birazcık da olsa engel vergi indirim oranları farklılık göstere bilmektedir.
Engelli vergi indiriminden yararlanabilecek olan kişiler aşağıda verilmiştir. Buna göre engelli vergi indiriminden yararlanabilecek olan kişiler şunlardır;
Gibi kişiler Gelir Vergi İdaresi Kanununa göre engelli vergi indiriminden faydalanabilecek olan kişilerdir. Yukarıda verilen kişiler gereken belgeleri topladıktan sonra engelli vergi indiriminden faydalanmak için başvuruda bulunabilirler.
2020 Vergi İndirimi Hesaplama Robotu
Engelli vergi indirimi başvuru belgeleri, engelli vatandaşların ya da onlara bakmakla yükümlü olan vatandaşların hazırlamak zorunda oldukları belgelerdir. Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayan kişiler, başvurularını oldukça kolay bir şekilde yapabilmektedirler. Buna göre engelli vergi indirimi başvurusu yapılırken gereken evraklar şunlardır;
Gibi belgeler hazırlanarak engelli vergi indirimi için başvuruda bulunabilir.
Engelli vergi indirimi başvurusu yapacak olan kişilerin öncelikle yukarıda verilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamaları gerekmektedir. Gereken belgeler hazırlandıktan sonra kişiler kendi illerinde bulunan Gelir Vergi İdaresi Müdürlüklerine giderek ya da e-devlet üzerinden başvuru yaparak engelli vergi indirimi başvurusu yapabilirler.
Engelli vergi indirim sorgulaması büyük illerimizde online şekilde sorgulanmaktadır. Engelli vergi indirim sorgulama siteleri alt kısım yer almaktadır.
2020 yılı için Engellik İndirim Tutarı |
Aylık Maaş ve Ücrete Faydası |
---|---|
1. Derece Engelliler için 1.400 TL | 210-TL |
2. Derece Engelliler için 790 TL | 118,5-TL |
3. Derece Engelliler için 350 TL | 52,5-TL |
Engelli vergi indiriminden faydalanmak için kişilerin iş yerinden almaları gereken dilekçeler oldukça önemlidir. Bu dilekçelerin işveren tarafından imzalanması ve kaşelenmesi gerekir. Buna göre aşağıda verilen iş yeri dilekçe örneğini inceleyebilir ve kendi dilekçelerinizi buna göre rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Engelli vergi indirimi dilekçesi şu şekildedir;
1)...VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI / DEFTERDARLIK MAKAMINA*
(Gelir Müdürlüğü)
2)…….. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
3)…….. MAL MÜDÜRLÜĞÜNE
………………………………………isimli personelimiz…………………sigorta sicil numarası ile...../…/…… tarihinden itibaren işyerimizde çalışmaya başlamış olup halen görevine devam etmektedir. Engellilik indiriminden faydalanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.
ADRES:
Tarih…/…/....
İşyeri yetkilisi
İmza Kaşe