Engelli vergi indirimi veya engelli vergi indirimi, kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olanların en az %40 oranda engelli olduğunun kurul raporu ile ispatlanmasıyla gelir vergisi tutarının indirilmesini ifade eder. Engelli vergi indirimi Gelir Vergisi Kanunu kapsamında engellilik indirimine dair şartlar belirlenmiştir.
Engelli vergi indirimi emeklilik işlemleri için temel şart kişinin çalışmadan önce engeli olmasıdır. Çalışma hayatı içinde sonrada ortaya çıkan engellilik için malulen emeklilik şartları geçerli olur.
Malulen Emeklilik Şartları ve Hangi Hastalıkları Kapsıyor ?
Engelli vergi indiriminden yararlanmak için kanun kapsamında belirlenen engel oranlarına sahip olmak ve bu oranları sağlık raporu ile kanıtlamak yeterlidir.
Engelli vergi indirimi başvurusu Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde yapılır. Günümüzde e-devlet veya GİB online işlemler sayfaları üzerinden başvuru yapılması mümkündür.
Engelli Vergi İndirimi Başvurusu Nasıl Yapılır ?
Başvuru yapmak için gerekli temel şartlar:
193 Gelir Vergisi Kanunu 31. maddede yer alan bilgilere göre, çalışma gücü kaybı %80 birinci derece engelli, çalışma gücü kaybı %60 ikinci derece engelli, çalışma gücü kaybı %40 üçüncü derece engelli sayılmaktadır. Engelli dereceleri nedeniyle belirlenen aylık tutarlar, engelli hizmet kişisinin ücretinden indirilir. Engelli vergi indiriminden faydalanan kişiler alt kısımdaki şekilde yer almaktadır;
Engelli vergi indirimi sonuçları ortalama olarak 3 aylık bir süre içinde tamamlanır. Vergi indirimi sonucu ise işyerine posta ile bildirilir ve ya internet üzerinden takip edilebilir.
Engelli Vergi İndirimi Sorgulaması Nasıl Yapılır ?
Engelli vergi indirimi kapsamında engel derecesine göre uygulanan indirim oranları değişiklik gösterecektir.
Engelli vergi indiriminin maaşa etkisi engel derecesine göre değişmektedir. Buna göre %80 ve üzerinde engel oranına sahip birinci derece engelli vatandaşlar için maaşa %15’lik bir vergi kesimi yansıtılarak hesaplama yapılır. 1.400 TL ile oranlar dikkate alındığında ise 210 TL gibi bir rakam bulunur.
2021 yılı için Engellik İndirim Tutarı |
Aylık Maaşve Ücrete Faydası |
---|---|
1. Derece Engelli için 1.500 TL | 188,20 TL |
2. Derece Engelli için 860 TL | 129 TL |
3. Derece Engelli için 380 TL | 57 TL |
Engelli vergi indirimi sorgulama işlemleri T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile e-devlet kapısı üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı sayfası üzerinden gerçekleştirilebilir.
Engelli vergi indirimi sorgulama işlemleri:
Üzerinden yapılabilir. Mükelleflerin bağlı oldukları vergi dairelerini arayarak sorgulama yapmaları veya online servisler üzerinden işlem yapmaları da mümkündür.