Whatsapp Kanalı - Masaüstü
  1. Anasayfa
  2. Diğer

İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatı nedir, ihbar süreleri nasıl hesaplanır, ihbar tazminatı nasıl hesaplanır ve hangi durumlarda nasıl ve hangi yollarla bu ödemeyi alırsınız sizin için araştırdık.


0

İhbar tazminatı nedir, ihbar süreleri nasıl hesaplanır, ihbar tazminatı nasıl hesaplanır ve hangi durumlarda nasıl ve hangi yollarla bu ödemeyi alırsınız sizin için araştırdık.

İhbar tazminatı nedir?

4857 Sayılı kanunun 17.maddesi gereği iş sözleşmesini fesih etmek isteyen taraf (işçi veya işveren) feshi yazılı olarak çıkış verileceği tarihten önce bildirmesi gerekir. Kanunda yer alan bildirim sürelerine ilişkin kriterleri sağlamayan tarafın, ödemek zorunda olduğu duruma ihbar tazminatı denir.

İhbar süreleri nasıl hesaplanır?

Belirsiz süreli bir iş sözleşmesi olması halinde

  • 0 dan 6 aya kadar çalışma süresi var ise 2 hafta önce
  • 6 aydan 1,5 yıla kadar çalışma süresi var ise 4 hafta önce
  • 1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışma süresi var ise 6 hafta önce
  • 3 yıldan fazla çalışma süresi var ise 8 hafta önceden ihbar süresinin başlatılması gerekir.

İş sözleşmesini belirlenen süreler dolmadan fesih eden taraf, söz konusu belirlenen süreler için ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

Not: işe ilk girişlerde 2 aylık deneme süresi bulunuyor ise, ihbar süresi uygulanmamaktadır. 2 ay geçtikten sonra deneme süresi geçerli olur.

İhbar tazminatı hangi hallerde alınır?

İhbar tazminatı, işverenin çalışanı haklı sebepler olmaksızın iş akdini fesh etmesi durumunda ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

İhbar tazminatı hangi durumda verilmez?

Çalışan kişi, çalıştığı işyerinden kendi isteğiyle iş akdini fesih etmesi ve işten ayrılmasının haklı bir sebebi olmaması durumunda ihbar tazminatı alamaz ve herhangi bir ihbar hakkı elde edemez.

Kıdem Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

İhbar Tazminatı Hesaplama 2022

İhbar tazminatı hesaplaması, çalışan kişinin aldığı brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Brüt ücretlere, yemek yol vb. giderler dahildir. Hesaplama ise şu şekilde yapılır;

  • Kişinin brüt ücretinden (Binde) 7,59 oranında damga vergisi
  • Gelir vergisi kesintisi vergi dilimine göre (%15-40) arası yapılır

Yapılan kesintiler ile beraber kalan tutarda çalışan yada işveren tarafından karşı tarafa ihbar tazminatı ödenir.

İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?

İhbar tazminatı hesaplaması yapmak için sizlere bir örnek ile anlatmaya çalışacağız;

Örnek : İşyerinde belirsiz süreli iş sözleşmesi ile 5 aydır çalışan, personel Ahmet’i işveren işten çıkaracaksa eğer bunu çıkış vermeden 2 hafta önce yani 14 gün önce çıkışının verileceğini söylemesi gerekir. Bildirim yapıldığı tarihten itibaren. 2 hafta boyunca Ahmet günlük işyerinden 2 saat erken ayrılarak iş arama iznine çıkar ve günlük hakedilişi olan ücrette herhangi bir kesinti yapılmaz.
Eğer işveren bildirim yapmadan Ahmet’i işten çıkarırsa 2 haftalık ihbar tazminatı ücretini tam gün şeklinde ödemek zorundadır.

Çalışan kişinin günlük ücreti 100 TL ise 100×14= 1.400 Tl ihbar tazminatı ödemek durumundadır.

Yazı Kaynakları
4857 sayılı iş kanunu
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 1
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili