1. Anasayfa
  2. Diğer

İşsizlik Maaşı Sorgulama 2024

İşsizlik maaşı nedir, işsizlik maaşı sorgulaması nasıl yapılır, E devlet işsizlik maaşı sorgulama, İŞKUR işsizlik maaşı sorgulama? Tüm detayları ile yazımızın devamında.


0

Sosyal bir devlet kapsamında işsiz kalan kesimlere ve bu kişiler herhangi bir iş elde edene kadar işsizlik maaşı adı altında ödenek verilmektedir. İşsizlik maaşı sorgulama işlemi nasıl yapılır? Bu yazımızda sizlere anlatmaya çalışacağız.

İşsizlik maaşı nedir?

Herhangi bir sigortaya sahip olup işsiz olan kişilere ödenen maaşa işsizlik maaşı denir. İşsizlik maaşı işveren-işçi arasındaki iş ilişkilerinin olumsuz etkilerinden işçi haklarını korumayı amaçlamaktadır.

İşsizlik maaşı sorgulaması nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı sorgulama işlemi e-devlet ve İŞKUR çağrı merkezi üzerinden üzerinden yapılır. Ayrıca alt kısımda belirtilen yerleri kimlik kartınızla ziyaret ederek işsizlik maaşınızı sorgulayabilirsiniz.

  • İŞKUR (Bağlı olduğunuz il/ilçe)
  • PTT (Bağlı olduğunuz il/ilçe)

Online işsizlik maaşı sorgulama işlemi yapmak isterseniz E-devlet kapısı üzerinden sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E devlet işsizlik maaşı sorgulama 

E-devlet kapısı üzerinden işsizlik sorgulaması yapmak için alt kısımda yer alan adımları uygulayalım;

1) E-devlet kapısına T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. (Giriş yapmak için “https://www.turkiye.gov.tr/” adresini kullanmalısınız. E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden e-devlet şifresi alabilirisiniz.)

E-devlet giriş ekranı
E-devlet giriş ekranı

2) Giriş yaptıktan sonra arama kutusuna “İşsizlik Ödeneği” yazınız. (Bu kısım ile uğraşmak istemezseniz “https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi” adresinden direk giriş yapabilirsiniz.)

İşsizlik Maaşı Sorgulama
işsizlik ödeneği ekranı
işsizlik ödeneği ekranı

Dilerseniz e-Devlete giriş yaptıktan sonra ana sayfa üzerinde bulunan “e-Hizmetler” sekmesine tıklayın ve daha sonra buradan “İŞKUR” seçeneğine tıklayın. Bu seçenekteki listeden “İşsizlik Ödeneği” seçeneğine tıklayarak işsizlik maaşınızı sorgulayabilirsiniz.

İŞKUR işsizlik maaşı sorgulama

İŞKUR ziyaret edilerek işsizlik maaşı başvuru sonucu ilgili birimlerden öğrenilir. İŞKUR işsizlik maaşı sorgulaması için ALO 170 çağrı merkezi destek hattı mevcuttur. Çağrı merkezi, sizlerden kişisel bilgilerinizi isteyebilir ve bu bilgiler ışığında işsizlik maaşı sorgusu kolayca yapılabilir.

İşsizlik maaşı şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı olan kişilerin herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmasıdır. İşsizlik maaşı İŞKUR tarafından verilmekte olup bu maaşı alabilmek için aşağıdaki şartlar yerine getirilmelidir.

  • Hiçbir istek ve kusur olmadan işsiz kalmak
  • Hizmet akdi bitiminden en az önceki 120 günlük süre içerisinde herhangi bir hizmet akdinde olmak
  • Hizmet akdi feshinin öncesindeki son 3 yıllık süreçte minimum 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak
  • Hizmet akdinin feshinin sonrasındaki 30 günlük süreç içerisinde elektronik ortam ya da şahsi olarak İŞKUR’a başvurmak

Burada hizmet akdi feshi işçi-işveren arasındaki iş ilişkisinin taraflardan herhangi birinin bitirilmesi ile oluşan işe son verme durumudur. (Genel olarak işveren tarafından çıkarılan işçiler değerlendirmeye alınır.)

İşsizlik maaşı hesaplama işlemi nasıl yapılır?

Günlük işsizlik maaşı, sigortalının son 4 aylık primi dikkate alınarak günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanır. Böyle hesaplanan işsizlik maaşı miktarı, yüksek maaşlılar için asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemez.

İşsizlik Maaşı Hesaplama Detayı İşsizlik Maaşı Tutarı
Asgari ücretli çalışan, günlük brüt ücret (20.002,5 TL/30) 666,75 TL
İşsizlik maaşına konu olan günlük brüt ücret (666,75 TL*%40)266,7 TL
İşsizlik maaşına konu olan brüt işsizlik maaşı (266,70 TL*30) 8.001 TL
Damga vergisi (8.001 TL*0,00759 )60,73 TL
işsizlik maaşı hesaplama

İşsizlik maaşı sorgulama konumuz hakkında aklınıza takılan soruları al bölümde yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 1
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili