İstifa ederken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? sorusunun cevabını bu yazımızda hem çalışan hem de işveren açısından istifa ederken dikkat edilmesi gereken noktaları sizlere anlatmaya çalışacağız.
İstifa nedir?
İş sözleşmesi hem işverenin hem de işçinin anlaşması ile karşılıklı yapılırken, tek tarafın beyanı ile fesih gerçekleşmektedir. İş sözleşmesinin çalışan tarafından feshedilmesine istifa denir.
İstifa ederken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
İşci ve İşveren ilişkilerini düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu‘na göre işçi ve işverenin tüm haklarını korurken işten çıkarması için bazı hususlara dikkat etmek oldukça önemlidir.
İstifa ederken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir kısaca incelemek gerekirsek;
- İstifa dilekçesi el yazısı ile yazılmalı,
- İhbar süresi dikkate alınmalı,
- Deneme süresine dikkat edilmeli,
- Hak edilen izinlerin ücreti,
- Haftalık tatil iznine dikkat edilmeli
Ayrıca çalışan istifa etmeye karar verdiğinde ek olarak;
- Fesih sebebini belirlenmeli,
- İstifa dilekçesi dikkatli yazmalı,
- İşveren ile ilgili olumsuz konuşmalardan uzak durmalı,
- İşverenden referans istenmeli,
son olarak da çalışanın istifa ettikten sonra arkasında iyi işler bırakmalıdır.
İstifa dilekçesi el yazısı ile yazılmalı
Çalışan istifa etmesi durumunda istifa dilekçesini elle yazmalı ve ıslak imza ile imzalamalıdır. Bilgisayar ortamında düzenlenen ve imzalanan istifa dilekçesi, çalışanı olası bir dava durumunda cebri imzaladığını iddia etmesi durumunda işvereni zor duruma sokacaktır. Bu nedenle istifa dilekçesinin ıslak imza ile imzalanması önemlidir.
İstifa dilekçesi örneği
Alt kısımda yer alan örnek bir istifa dilekçesi örneği yer almaktadır.
Tarih: …./….. /……
FİRMA ÜNVANI
…….. İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün Dikkatine,
../../…. tarihleri arasında ……….. FİRMA ÜNVANI … departmanında ……. görevini yürüttüm.
İstifa nedeninizi kısaca özetlemelisiniz. (Burada ayrılma nedeni sizin için elbette farklı olabilir)
FİRMA ÜNVANI uzun çalışma hayatımın ve şirkete, iş arkadaşlarıma bağlılığımın getirdiği ayrı bir zorluğa rağmen söz konusu koşullarda görevimi yürütemeyeceğimi tarafınıza bildirmek durumundayım.
İstifamı dikkate alarak, gerekli işlemlerin başlatılmasını rica ederim.
Saygılarımla,
İhbar süresi dikkate alınmalı
İş sözleşmesi sona ermesi ile beraber işci işverene, işverende işçiye önceden bildirmek zorundadır. Sürelere uymayan tarafın karşı tarafa tazminat ödemek zorunda kalabilir.
Çalışan istifa etmeden önce, ihbar süresini dikkate alarak istifa etmeyi düşünmelidir. Eğer ki çalışan bu süreyi dikkate almadan istifa ederse; işverenin işçiden ihbar tazminatı talep hakkı doğacaktır. İşveren eğer ki ihbar tazminatı hak ederse, tazminatı işçinin rızası olmadan ücretinden kesemez.
İhbar süresi ne kadar?
İhbar süresi haftalık olarak hesaplanır ve hafta sonları, bayramlar, resmi tatiller dahil edilir. İhbar süresi ve ihbar tazminatı alt kısımda yer alan tabloya göre hesaplanır.
Hizmet Süresi | Bildirim Süresi | İhbar Tazminatı Tutarı |
6 aydan az olan çalışma dönemi için | 2 hafta | 2 Haftalık Ücret |
6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma dönemi için | 4 hafta | 4 Haftalık Ücret |
1,5 yıldan 3 yıla kadar olan çalışma dönemi için | 6 hafta | 6 Haftalık Ücret |
3 yıldan fazla olan çalışma dönemi için | 8 hafta | 8 haftalık Ücret |
Deneme süresine dikkat edilmeli
İşçinin, çalıştığı deneme süresince ihbar süresi uygulanmaz. İşveren ile işçi arasında yapılan iş sözleşmesinde deneme süresi çoğunlukla belirtilir.
İşveren ve işçi arasında yapılan iş sözleşmesinde “iki aylık deneme süresi” yer alıyorsa çalışanın işe giriş tarihinden itibaren 2 aylık deneme sürecinde istifa etmesi durumunda ihbar süresi dikkate alınmaz.
Hak edilen izinlerin ücreti
Her ne sebeple olursa olsun, çalışan istifa ederse ya da işten çıkarılması durumunda hak ettiği yıllık izinlerin ücreti işveren tarafından ödenmelidir. Özetle kullanılmayan izinler, çalışana izin ücreti şeklinde ödenir.
Ayrıca çalışan iş sözleşmesinin fesih edildiği tarihte yıllık izin hak etmesi durumunda, bu izin ücretlerinin de çalışana ödenmelidir.
Haftalık tatil iznine dikkat edilmeli
Çalışan haftanın 5 günü çalıştıktan sonra istifa etmesi durumunda ve Cuma günü işten ayrılırsa haftalık tatil hakkı ücreti verilmelidir. İşçinin çıkış işlemleri pazar günü itibari ile gerçekleştirilerek istifa dilekçesinde yer alan tarihinde bu şekilde düzeltilmesi doğru olacaktır.
İstifa ederken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? konumuzla ilgili aklınıza takılan soruları ve merak ettiklerinizi alt bölümde yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Merhabalar, istifa dilekçesini yazıp işverene sunduktan sonra, kurum şayet ihbar süresini kullanmanıza gerek yok hemen gidebilirsiniz derse mesela, ilerde işverenin ihbar süresini kullanmadı diye bir savı öne sürmesine karşı önlem olarak ne yapmalı işçi?
Arzu hanım mutlaka ihbar süresi kullandırmadan çıkışı sağlıyorsa işveren yazılı olarak istemenizde fayda var. Bu şekilde bir dostumuzun başına geldi ihbar süresi kadar ücret ödemek zorunda kaldı.
Çok teşekkür ederim geri dönüşünüz için.
Merhabalar Eren bey öncelikle nasılsınız inşallah iyisinizdir Eren bey benim askerliği saydırmala birlikte 1850 günüm var 4 a dan ve ben 10 yıl önce hipofiz makro adenom tümörü ameliyatı geçirmiştim ben malulen emekli olabilirmiyim ve ne kadar maaş alabilirim Eren bey ilginze
Merhaba, ilk defa çalışmaya başladığınız tarihten itibaren çalışma gücündeki kayıp oranını en az %60 oran alırsanız, 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim gününü tamamlarsanız malulen emekli olabilirsiniz. En düşük emeklilik aylığı 3.500 Tl.