Değişen ve sürekli gelişen dünya ekonomisinin hızla artmakta olan üretim, hizmet, ticaret ve e-ticaret sektörlerinde pek çok kuruluş tarafından çeşitli destekler sağlanıyor. Kadın girişimcilerimizin iş dünyasına adım atabilmeleri için ülkemizde de çeşitli hibe ve destekleme çeşitleri bulunmaktadır. Ülkemizin kadın girişimcileri için öne çıkan hibeler ve desteklemeleri gelin yakından inceleyelim. Bu yazımızda iş dünyasına katılmak isteyen kadınlar için sağlanan hibe destekleri hangileridir, hibe desteğinden yararlanmak için gerekli şartlar nelerdir, kadınlar için hangi özel kurum ve kamu kuruluşları destek vermektedir, sağlanan destekler nelerdir? Sorularına hep beraber cevap bulacağız.
Kadın girişimcilerimiz için sağlanan desteklerin ön öncülü KOSGEB tarafından açıklanan hibe projesi gelmektedir. KOSGEB destek projesi ile sayesinde kadın girişimcilere düşük faizli krediler, faizsiz krediler ve hibe kullanabilme imkânı vermekte.
Başlıklar
- 1 KOSGEB Hibe desteği nedir?
- 2 Kadın Girişimci Kredi Desteği
- 3 İŞKUR Kadın Girişimci Desteği
- 4 Türkiye Kadın Girişimciler Derneği
- 5 İdeasoft Kadın Girişimci E-Ticaret Desteği
- 6 Kredi Garanti Fonu
- 7 Tarım ve Orman Bakanlığı Kadın Girişimcilere %50 Hibe Desteği
- 8 Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Hibe Desteği
- 9 Kadın girişimciler için avantajlı kredi destekleri
- 10 Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kredi desteği
KOSGEB Hibe desteği nedir?
KOSGEB hibe desteği, ülkemizde iş dünyasına atılmak isteyen girişimci kadınlarımız için sağlanan bir destek programıdır. Girişimci kadınlarımız bu destek sayesinde işletmelerinin türlü giderlerini karşılayabilecekler. 2021 yılı içerisinde KOSGEB programı ile kadın girişimcilere en düşük 10.000 TL olmak üzere toplamda 60.000 TL’ye kadar hibe desteği verilebiliyor.
KOSGEB hibe desteği nasıl alınır?
Hibe desteği alabilmek için ilk önce uygulama eğitimini tamamlamanız gerekiyor. KOSGEB’in kendi sitesinden uygulamalı girişimcilik eğitimini aldıktan sonra hibe desteği için başvuru yapmaya hazırsınız.
KOSGEB’in hibe programına katılım için girişimci kadınlardan istenilen belgeler ise şu şekilde;
- Eğitim sonunda verilen sertifika
- Kimlik
- KOSGEB’in taahhütnamesi
- Girişimcilik projeniz ile ilgili planlarınız
KOSGEB hibe desteği aday şartları nelerdir?
KOSGEB hibe desteği için adaylarda aranan şartlar şu şekilde;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Daha önce KOSGEB programından hibe almamış olması
- KOSGEB girişimci kadın geliştirme programını bitirmek
- Açılması planlanan iş yerinin en az 3 yıl faaliyette bulunması
- Küçük ölçekli işletmeler için “işletme kurma danışmanlığı desteği” programını tamamlama belgesi
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olmak ve belgelemek
Yukarıda belirtilen şartları sağlamanız durumunda hibe programına başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca hibe desteği almaya hak kazanan kadın girişimciler, şirketlerinin ihtiyaçları için kullanabilecekleri %0 faiz oranıyla 100 bin TL’lik kredi alabiliyorlar.
KOSGEB ileri girişimci kadın desteği nedir?
KOSGEB ileri girişimci kadın desteğine normal kadın girişimciler için sağlanan normal destek programının bir üst seviyesi diyebiliriz. Bu destek ile girişimci kadınlara verilen hibe miktarı kullanılan materyallerin miktarına göre olup maksimum 370.000 TL’ye kadar çıkabilmekte. “İleri girişimci kadın desteğine başvuru yapabilmek için KOSGEB’in sunduğu ileri girişimcilik sertifikasını almanız gerekmekte.
Kadın Girişimci Kredi Desteği
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadın girişimciler için sunduğu, “Sosyal Yardımlar Proje Destekleri” programı kapsamında birden fazla alanda girişimci kadınlara hibe destekleri vermektedir. Kadın girişimcilerimizin aile geçimleri için katkı sağlaması ve aynı zamanda gelir getirici proje oluşturarak istihdam sağlaması amaçlanan bu kredi desteğine 18 yaş üzerindeki tüm aile bireyleri başvuru yapabiliyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Kadın Girişimcilere Kredi Desteği projesinde verilen kredi miktarları şu şekilde;
- Bireysel projeler için 15.000 TL
- Grup projelerinde koyunculuk işletmeleri için 50.000 TL
- Süt sığırcılık için 15.000 TL
- Yeni açılacak olan Aile Destek Merkezleri işletmesi için 300.000 TL
- Devam eden merkezlerin işletmeleri için ise 250.000 TL
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadın girişimciler için sunduğu kredi desteğinden yararlanmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nın veya Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nün web sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
İŞKUR Kadın Girişimci Desteği
İŞKUR tarafından 31.12.2022 tarihine kadar işsiz olan kişileri istihdam eden kadın girişimciler özel sektör işverenlerinin prime esas üst sınırına kadar olan sosyal güvenlik primi işveren payları İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmakta.
Kadın girişimcilerimiz için İŞKUR tarafından açıklanan programda prim desteğinden yararlanabilmesi için gereken şartlar şu şekilde;
- Kişilerin son 6 aydır çalışmıyor olması şartı.
- Özel sektör işvereni olması.
- İstihdam edilen tarihten önce son 6 ayın ortalama sigortalı çalışan sayısına ek olarak istihdam edilmesi gerekmekte.
- İŞKUR kadın girişimci desteğinden faydalanma süresi ise; 18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 24 ay ile 54 ay süreli destek sağlanmaktadır.
Erkekler ve kadınlar kendi çalışma durumlarına göre, yaş gruplarına, okul veya kurs kayıtlarına göre belirlenen diğer teşvik sürelerini tablo üzerinden inceleyebilecekler
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği
KAGİDER de genç kadın girişimcilere destek veren bir dernek olarak listemizde yer alıyor. Kadınların pek çok alanda aktif olarak istihdam sağlaması ve ekonomiye katkıda bulunması amacıyla pek çok proje başlığı altında destek sağlayabiliyor.
KAGİDER’in desteklerinin en başında hepsiburada ile yaptığı iş birliği neticesinde sunduğu e-ticaret sistemi paketi gelmektedir. E-ticaret paketi desteğinde sunulan destek olanakları ise şu şekilde sıralanmış;
- 51.000 lira ve üzeri sermayeli limited veya anonim şirketi sahiplerine 30.000 liraya kadar banner ya da reklam desteği,
- 10.000 TL ile 50.000 TL arasında sermayeli limited şirketi sahibi ya da bir erkek bir kadın ortaklığında %51 ve üzeri girişimci kadın payı olarak 15.000 liraya kadar banner ya da reklam desteği
- Şahıs şirketiniz varsa ve iki ortağın da kadın girişimci olması durumunda 5.000 liraya kadar banner veya reklam desteği
- Ürünlerin tamamının tasarımları ve üretimlerinin bir girişimci kadın tarafından yapılmamış olması için ise ek 40.000 lira ciro limiti verilmekte.
İdeasoft Kadın Girişimci E-Ticaret Desteği
E-ticaret için kadın girişimcilere destek sağlayan bir diğer firma ise İdeasoft’tur. Günümüzün en popüler ticaret yöntemlerinden bir tanesi olan e-ticaret ile İnternetten satış yapmak isteyen kadın girişimcilere ekstra %20 indirim uygulaması yapılmaktadır. E-ticaret kadın desteği projesine katılmak ve başvuru yapmak için Şirket sahibi gerekmekte.
Kredi Garanti Fonu
KGF kadın girişimcilere destek kredisi veren bir kuruluştur. KGF, TOBB, TESK, KOSGEB, kamu bankaları ve özel sermayeli bankalar ile kadın girişimcilerin projelerinde kullanabilecekleri avantalı kredi paketler sunmakta. Kredi Garanti Fonu tarafından sağlanan kredilerin en önemli ayrıcalığı ilk 2 yıl ödeme yapılmıyor olması. Ayrıca toplamda 5 yıla kadar vade seçenekleri de kadın girişimcilere sunulmuş. Verilen kredinin toplam miktarı ise maksimum 130.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Kadın Girişimcilere %50 Hibe Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma yatırım destekleri ile küçük aile işletmeleri kapsamında genç ve kadın çiftçilere 2021-2025 döneminde bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi faaliyetlerine %50 hibe desteği açıklanmıştır. Kadın girişimcilerin Tarım ve Orman Bakanlığı Tarafından Kadın Girişimcilere %50 Hibe Desteği yararlanabilmesi için aşağıdaki şartları sağlıyor olması gerekmekte;
- Genç ve kadın olması (18-40 yaş)
- Kırsal alanda yaşıyor olması
- Birincil tarım ürünlerini işleyerek katma değerli ürünlere dönüştürecek küçük ölçekli tesis kurmak için proje oluşturmaları gerekmektedir.
Yapılan açıklamalara göre küçük aile işletmeleri kapsamında gençlerimize ve kadın çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yapılarak hibe destekleri verilmekte olduğundan da bahsedilmiş. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kadın girişimcilerin kurabilecekleri işletmelere örnek olarak verilen tesislerden bazıları ise şu şekilde;
- Salamura yaprak tesisi
- Bal İşleme ve Paketleme Tesisi
- Sebze Meyve Kurutma Tesisi
- İstiridye Mantarı Üretim Tesisi
Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Hibe Desteği
TKDK tarımla uğraşan girişimci kadınlar için hibe desteği sağlamakta. Kadın girişimcilere sağlanan bu hibenin oranı yüzde 70’e kadar çıkabiliyor. Bu hibe desteği ile ülkemizdeki tarım sektörünün gelişmesine katkı sağlanması hedeflenmekte. Örnek olarak verilen işletmelerin arasında arıcılık, kırmızı ve beyaz et imalatı, süt imalatı, mantar üretimi sektörler gösterişmiş. Ayrıca bu hibe desteğinden sadece tarımla uğraşan kadınlarla birlikte çiftçilik yapan kadınlarda faydalanabileceği açıklanmış.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Hibe Desteğinden yararlanmak için 65 yaşını geçmemiş olma ve bir tarım alanında aktif olarak çalışıyor olma şartı aranıyor. Ayıca başvuru yapılacak alana ait bir diplomaya sahip olması gerekiyor.
Kadın girişimciler için avantajlı kredi destekleri
Kadın girişimcilere bankalar tarafından verilen destekler ve tüm bunlarla birlikte pek çok banka kuruluşu kadın girişimcileri desteklemek amacıyla avantajlı faiz oranlarıyla değişken oranlarda kredi desteği de sunmakta.
2021 Yılı kadın girişimcilere kredi veren bankaları şu şekilde sıralamak mümkün;
- Garanti Bankası Kadın Girişimci Kredisi
- İş Bankası Kadın Girişimci Kredisi
- ING Bank Kadın Girişimci Platformu
- TEB Kadın Patrona Özel Kredi
- Halkbank Kadın Girişimci Kredisi
- HSBC
- Vakıflar Bankası EBRD Desteği
- QNB Finansbank
- Ziraat Bankası
Siz de sıraladığımız tüm bu bankaların web sayfalarını ziyaret ederek her birinin girişimci kadınlar için sağladığı çeşitli kredi avantajlarının detaylarına ulaşabilirsiniz.
Halkbank 0 Faizli Kadın Girişimci Kredisi
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi tamamladıysanız, iş planınızı da onaylatmanız durumunda 30 yaş altı kadın girişimcilere 100.000 TL kredi sağlanmakta. En az 1 senelik 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında aldığınız ustalık belgenizle kurduğunuz işletmeyi çalıştırıyorsanız 225.000 TL faizsiz kredi verilmektedir. Bunun haricinde iş yeri açıp, finansman desteğine ihtiyacı duyanlara” KOBİ Finansman Destek Programı” da sağlanmaktadır. Bu programda ise 70.000 TL faiz desteği, 36 ay vadeli olarak verilmekte.
Halkbank ilk kez iş yeri açmış veya açacak olan kadın girişimciler için bir paket açıklamış. Açıklanan pakette yer alan bilgilere göre krediden yararlanma şartları şöyle sıralanmış;
- İşini kurmuş olan kadın girişimcilere verilen kredinin miktarı 90.000 TL’dir. Yeni iş kuranlarda ise bu miktar 50.000 TL olmaktadır. (6 ay şartı yeni iş yeri kuracaklardan aranmaz, vergi levhası çıkartmaları halinde başvurularını yapabilirler. Evinizi iş yeri olarak göstermeniz yeterli olacaktır.)
- Kadın girişimci kredisi 6 ay ana para ödemesiz 36 ay vadeli olarak verilir.
- 6 ay sonra taksit ödemeleri ayda bir olarak sağlanır.
- Kredi geri ödeme süresi boyunca bankacılık işlemlerinden ücret alınmaz
- 5 bin TL en az limitli PARAF kredi kartı verilir.
- 5.000 TL de kredili mevduat hesabı verilmektedir.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kredi desteği
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ev hanımlarının çalışmasını desteklemek amacıyla kadın girişimcilere 15.000 TL’lik faizsiz kredi vermekte. Bu kredinin en önemli avantajı ise ilk 2 yılının geri ödemesiz olmasıdır.
Merhaba 47 oranla engelli emeklisi olabiliyorum tekrar başka bir işte sigortalı olarak çalışabilirmiyim?Teşekkürler
Engelli Emekli Olanlar Tekrar Çalışabilir mi? konumuzu incelemek için lütfen tıklayınız.