1. Anasayfa
  2. Diğer

Maaşım Geç Yatıyor Ne Yapmalıyım?

Maaşım zamanında yatmıyor, maaşın geç yatması durumunda ne yapılmalı, Ücret ne kadar geç ödenebilir, maaşımı geç alıyorum ne yapmalıyım tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.


0
Whatsapp Kanalı - Masaüstü

Ödeyemediğimiz kredi kartı borçları katlanabilmekte, yatıramadığımız faturalar sonucunda elektrik, su gibi kesintiler yaşayabilmekteyiz. Bu ödemelerin zamanında yapılması için hepimizin düzenli olarak maaş almasının şart olduğu çok bariz bir gerçek.

Günümüz şartlarında gerek kredi kartı kullanımı, gerek ihtiyaçlar, gerek fatura ödemeleri gibi giderlerin belli bir zamanında yapılması gerektiği bir gerçek. Belirli tarihlerde ve zamanlarda yapılmayan ödemelerde bizim çeşitli alanlarda sorunlar yaşamamıza sebep olabilmektedir.

Maaşım zamanında yatmıyor?

Ücret bu tarz giderlerini ödeyen insanların alın teridir, emeğidir. Verilmesinin bir zorunluluk olması gibi bu ödemenin zamanında denildiği tarihte yapılması da bir o kadar önemlidir. Zamanında yapılmayan ödemeler bahsettiğimiz sorunları da beraberinde getirebilir. Siz böyle bir sorun yaşıyorsanız neler yapabilirsiniz peki? Biraz bunlardan bahsedelim.

Maaşın geç yatması durumunda ne yapılmalı?

Yapmanız gereken aslında basittir. Yapmanız gereken tek şey hakkınızı aramak! Nasıl mı? Şikayet ederek hakkınızı arayabilirsiniz. Öncelikle iş sözleşmenizi okuyup bilgili olmanız sizin adınıza olumlu bir ilerleme olacaktır. Sonrasında ise kanıtlar oluşturmanız gerekli. Ödeme yapılmadığına dair kanıtlar daima sizin adınıza olumlu sonuçlar doğuracaktır. Durum sadece 1 aylık değil ve sürekli bir gecikme söz konusu ise ödeme alacak kişiye çeşitli haklar doğmaktadır. Önceki ay yapılan ödemelerin düzensizliğini kanıtlamak için ücret hesap pusulası ya da maaş bordronuzdan yararlanabilirsiniz. İspatladıktan sonra davacı olabilirsiniz. Maddi olarak bir kazanç elde edebilirsiniz.

Yargıtay 9. Hukuk dairesi verdiği bir karar doğrultusunda, maaşın geç verilmesi, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi nedeniye çalışan işciye haklı iş akdini fesih etme imkanı sağlayacağını hükmetti. Mahkeme, maaşı geç alan çalışanın istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı da ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Esas NoKarar NoKarar Tarihi
2017/(7)22-22312017/154706.12.2017

Ücret ne kadar geç ödenebilir?

İşci, zamanında maaş almaması ya da eksik maaş alması durumunda iş sözleşmesini haklı gerekçe ile fesh edebilir. İş akdini fesh eden işci kıdem tazminatı almaya da hak kazanır. Dikkat edilmesi gereken nokta 4857 sayılı iş kanunun 32. madde 5. fıkrasında bir ifade ile belirtilmektedir. İşcinin hak ettiği ödeme zamanı “Hak edilen ücret en geç 1 ay içinde ödenir. İş sözleşmeleri ya da toplu sözleşmeler de bu süre 1 haftaya kadar indirilebilir.” İş kanunun 34. maddesi gereği çalışanın ücreti ödeme günü itibari ile 20 gün içinde mücbir bir sebep dışında ödeme yapılmayan işci, çalışmama hakkını kullanabilir.

Ücreti gününde ödenmeyen işçi ne yapmalıdır?

Maaşını zamanında alamayan işci neler yapmalıdır kısaca anlatalım;

  • İşci hak ettiği ücreti 20 gün gecikmesi durumunda 21. günde çalışmama hakkını kullanabilir.
  • İşci çalışmama hakkına sahip olması durumunda grev olarak nitelendirilemez.
  • Ödenemeyen ücretler mevduatta belirtilen en yüksek faiz oranı uygulanmaktadır.
  • İşci çalışmama hakkına sahip olduğu zaman sözleşmesi fesh edilemez.

Maaşımı geç alıyorum ne yapmalıyım?

Bu durumda hakkınızı aramalı ve dava hakkınızı kullanmak size sözleşmeyi fesh etme hakkı kazandırabilir. Sözleşmeyi fesheden taraf olarak normalde alma hakkınız olmayan tazminatı maaş gecikmesi sebebiyle feshettiğiniz için almanız mümkün olur. İşçinin hakları kanunlarla korunmuştur. Ödeme yapmayan işletme sahibine geç ödediği veya ödemediği tutar için en yüksek faiz oranları uygulanarak mağdur işçiye ödeme yapması sağlanır. Bunun yanında her gecikme de gecikme olarak sayılamayabilir. 1 aylık gecikmeler gecikmeden sayılmaz. Daha fazlası gecikmeler kabul görecektir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili