1. Anasayfa
  2. Emeklilik

Malulen Emeklilik Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir?

Malulen emeklilik maaşı neden kesilir, malullük aylığı kesilen sigortalıya aylığı yeniden bağlanır mı, malulen emeklilik nedir tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.


0

SGK tarafından belirtilen iş kazalarından birisini geçiren çalışanların, geçimini sağlayabilmesi için devlet tarafından kendisine tanınmış bazı hakları bulunmaktadır. Bu haklardan bir tanesi de malülen emeklilik hakkıdır. Bu yazımızda malulen emeklilik maaşı hangi durumlarda kesilir sorusunun cevabını bulacağız.

Malulen Emeklilik Nedir?

Kişinin çalışma ve kazanma gücünü en az %60 oranında kaybetmesi ve gelir kaybına sebep olan fizyolojik risk durumu tespitine malullük denir. Sosyal sigorta kurumu malul durumundaki vatandaşların mağdur olmalarını engellemek amacıyla malulilet aylığı (malulen emeklilik hakkı) bağlamaktadır.

Malulen emeklilik nasıl olunur?

Çalışma gücünü en az % 60 oranında kaybeden bir kişinin öncelikle SGK tarafından yetki verilmiş hastanelerden sağlık raporu alması gerekiyor. Kuruma verilen bu belgelerin incelenmesi ve gerekli şartların sağlanması durumunda ise, kişi malulen emekli olabilecek ve malül emekli aylığı alabilecektir.

Malulen emeklilik şartları nelerdir?

Malulen emekli olabilmek için sizden istenilen gün ve yıl tamam ise, bu durumda emekli olabilmeniz için istenilen diğer şart ise, alacağınız sağlık raporunda yer alan engel oranınız olacaktır. Bu kapsamda belirlenen orana göre engel oranının en az % 60 olması gerekiyor.

  • 10 yıl sigorta süresi
  • 1800 gün prim günü
  • %60 ve üstü sağlık raporu

Normal şartlar altında sizde bu üç koşulu sağlamanız istenmektedir.

Malulen emekli olmak için nereye başvuru yapılır?

İkamet etiğiniz yere en yakın SGK kurumuna başvuruda bulunabilirsiniz. İncelemelerden sonra şartları sağladığınız tespit edilirse;başvurunuz kabul edilecektir.

Hangi Hallerde Malul Emekli Aylığı Kesilir?

Alınan aylığın kesilmesi şu durumlarda olmaktadır;

  • Yapılan muayeneler sonrasında malüllük durumu ortadan kalkan kişiler,
  • Herhangi bir sigortalı işte çalışmaya başlanması durumunda yine kesilir.

Eğer bir kişi malülen emekli ise ve herhangi bir sigortalı işte çalışmaya başlar ve sigortası gösterilirse, bu kişinin aldığı malülen emeklilik maaşı kesilecektir.

Malullük aylığı kesilen sigortalıya aylığı yeniden bağlanır mı?

Malülen aylık alan kişi, sigortalı bir işe başlaması nedeni ile maaşın kesilmesi durumunda, sigortalı kişi işten ayrıldıktan sonra tekrar malullük aylığı için başvuru yapabilir. Sağlık kurumu tarafından muayene edilmesi ve maluliyet durumunun tespit edilmesi halinde malullük aylığı tekrar bağlanmaktadır.

Malulen Emeklilik Hakkında Merak Edilen Sorular

Malulen emeklilik hakkında sıkça sorulan soruları kısaca incelemek gerekirsek;

Malulen Emeklilik İçin çalışma gücü kaybı oranı nedir?

Malulen emekli olabilmek için sizden istenilen gün ve yıl tamam ise, bu durumda emekli olabilmeniz için istenilen diğer şart ise, alacağınız sağlık raporunda yer alan engel oranınız olacaktır. Bu kapsamda belirlenen orana göre engel oranının en az % 60 olması gerekiyor.

Malulen Emeklilik için borçlanmayla gün tamamlanır mı?

Prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartı tamamlanmadan iş kazası geçirdiyseniz ve askerlik, yurtdışı ve doğum borçlanması gibi bir durumunuz var ise, malulen emeklilik talebinde bulunma hakkına sahip olabilirsiniz.

Malullük sevk işlemleri nasıl olur?

Gerekli olan sağlık kurulu raporu için sevk işlemi kişinin bağlı bulunduğu SGK il müdürlüğü ve sosyal güvenlik merkezlerince yürütülmektedir. Sevkin yapılacağı ilk kurum eğitim ve araştırma hastanesi olacaktır; yok ise sırası ile üniversite hastanesi, sağlık bakanlığına bağlı hastanelere yapılmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 7
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 2
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 2
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili