Bu durum kişinin engelli olmasında da değişmez. Ancak farklı sigorta kolunda olan vatandaşların emekliyken yeniden çalışmaya başlama durumları belirli kurallara göre farklı yaptırımlara neden olabilir. Bu sebepten dolayı emekli olan vatandaşların tekrar çalışmaya başlamadan önce bu konu hakkında detaylıca araştırma yapmaları ve kendi sigorta kollarına göre durumu değerlendirmeleri gerekmektedir.
Çalışma durumlarında emekli maaşların kesilme konusu, belirli çerçeveler içine alınmıştır. Buna göre aşağıda verilen şu çalışma durumlarında emekli kişilerin emekli maaşları kesilmemektedir;
Emekli memurlar özel sektörde yeniden çalışmaya başlarlarsa emekli aylıkları kesilmez. Bu kişilerden kesilecek olan şey kişilerin kanunda belirlenen oranda yeni çalıştıkları yerden almış oldukları maaşlardan sosyal destek primlerinin kesilmesidir. Yapılacak olan bu kesinti ile kişiler hem yeni iş yerlerinden maaşlarını hem de emeklilik maaşlarını aynı anda alabilmektedirler.
Emekli olan memur bir kişi kendi iş yerini açarsa bu kişilerden emekli maaşları kesilmemektedir.
Yukarıda verilen durumlar emekli olan kişilerin emekli maaşlarının kesilmesini önleyen bu durumlara uyulduğunda sadece sosyal destek primlerinin kesilmesi ile emekli aylıklarını almaya devam edebildikleri durumlardır.
Emekli maaşlarının kesilme durumlarına neden olan çalışma durumları belirli şekilde yönetmelik tarafından çizilen durumlardır. Bu sebepten dolayı kişiler eğer aşağıda verilen çalışma şartlarında çalışma hayatlarına geri devam ederlerse emekli maaşları maalesef devlet tarafından kesilecektir. Buna göre emekli maaşının kesilmesine neden olan çalışma durumları şunlardır;
Emekliliğini memuriyetten almış olan bir kişi eğer tekrardan memur olarak çalışmaya başlarsa, bu kişilerin devlet tarafından verilecek olan emekli aylıkları kesilecektir.
Eğer bir kişi BAĞ-KUR ya da SSK’dan emekli olmuşsa bu kişiler memur olarak tekrar çalışmaya başladıklarında emekli maaşları yine devlet tarafından kesilir.
Yukarıda verilen durumlar, emekli olarak çalışan kişilerin maaşlarının kesilme durumlarıdır. Buna göre bu şartlar içinde çalışma hayatına devam etmek isteyen kişiler mutlaka yukarıda verilen durumları göz önünde bulundurmalıdırlar.
Maluliyeti iptal olan vatandaşların işe geri başlama durumlarında genel olarak iş kanunlarında belirli şartlar göz önünde bulundurulmaktadır. Buna göre bir kişi kendi iş yerinden malulen ayrılmışsa ve bu kişinin sonraki durumda maluliyeti ortadan kalkmışsa eski iş yerlerine tekrar alınmak istedikleri takdirde bu durum işverenle ilgilidir. Eğer iş yerinde bu kişiye uygun boş yer varsa derhal eğer yoksa ise boşalacak olan ilk konuma bu kişilerin alınması zorunludur.
Eğer bu kişide iş verenin aramış olduğu şartlar varsa ve iş veren iş sözleşmesi yapma yükümlülüklerini yerine getirmezse bu kişiler işe alınmak isteyen kişiye altı aylık ücret tutarında ücret ödemek zorundadır.
Malul maaşı alan kişilerin çalışma durumlarında maaşlarının kesilme durumu 5510 sayılı kanuna göre kesilmektedir. Buna göre kişiler yukarıda bahsedilen kanunlara göre malul aylığı alırken sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlarlarsa bu kişilerin malul aylıkları kesilmektedir.
Aynı zamanda yabancı bir ülkede mevzuat kapsamında çalışan kişilerin malullük aylıkları, bu kişilerin çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başladıkları tarihi takip eden ödeme döneminde kesilmektedir.
Bunun yanı sıra sigortalı bir işte çalışmaya başlayıp sonrasında kişi işten ayrılmak istediğinde bu kişilerin malullük durumları devam ediyorsa malulen emekli maaşları yeniden bağlanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli durum kişilerin malulen aylıklarını yeniden almak istediklerine dair verdikleri yazılı dilekçe ve bu dilekçenin incelenmesi gereken tüm süreç esnasında malullük durumlarının devam etmesi gerektiğidir.
Yapılan incelemeler sonucunda eğer malullük maaşlarının ödenmesinde herhangi bir sorun bulunmayan kişiler, yazılı istekte bulundukları tarihten sonraki aybaşlarından itibaren ödemelerini alabilirler.