1. Anasayfa
  2. Diğer

Pandemi Sürecinde Hizmet Borçlanması Mümkün mü?

Pandemi sürecinde hizmet borçlanması mümkün mü, ücretsiz izinde SGK borçlanması mümkün mü, sizler için araştırdık hepsi makalemizin devamında.


2
Whatsapp Kanalı - Masaüstü

Covid 19 salgını, bütün dünyayı tehdit altına aldığı gibi özellikle de ekonomi hayatında da oldukça kritik gelişmenin yaşanmasına neden oldu. Korona virüs süreci dahilinde Çalışma Hayatında faaliyet gösteren ve işverenlerin hak kayıplarını en aza indirebilmek amacıyla Kanuni düzenlemeler bu kapsamda gerçekleştirildi. Ücretsiz izin sürecinde ise SGK’ya bildirilmiş olan prim gün sayılarının nasıl olduğu son zamanlarda arama motorlarında en çok merak edilen ve yanıtı araştırılan konuların başında geliyor.

Ücretsiz izinde SGK hizmet borçlanması mümkün mü?

Sigortalı bir şekilde faaliyet gösterenler açısından kısa çalışma ödeneği ve Pandemi ücret desteği konularında çeşitli düzenlemeler yapılmasına rağmen özellikle de pek çok sigortalı olarak faaliyette bulunan bireyler, bu dönemin emeklilik süreçlerine nasıl yansıtılacağını bilmemektedir.

Ücretsiz izin sürecinde sigortalı olarak çalışan bireyler açısından SGK ya bildirilmesi gerekli olan prim ödeme gün sayıları ve emeklilik açısından zorunlu olan diğer uzun vadeli sigorta primleri yatırılmamaktadır.

Bu durumda genel itibariyle pandemi kapsamında ücretsiz bir şekilde izne ayrılan ya da yarım gün çalışma kapsamına alınan bireylerin emeklilik süreçlerinin ne olacağı da merak edilmektedir. Hal böyle iken işten çıkarılanlar, kanunlara göre kısa çalışma ödeneğinden çeşitli iyileştirmeler söz konusu olmuştur.

Bu bağlamda kısa çalışma ödeneği bağlamında 120 günlük çalışma kuralı 60 güne, 600 Günlük çalışma kuralı ise 450 güne indirilmiş ve kısa çalışma ödeneğine hakkı olmayan bireylerin tekrar sigorta oranlarında pandemi ücret desteğinden faydalanarak iş hallerinin korunması hedeflenmiştir.

Pandemi süreci hizmet borçlanmasına dahil edilecek mi?

Korona virüsü sürecinin hizmet borçlanmasına eklenmesi ile ilgili hâli hazırda belli bir tasarı ya da faaliyet bulunmamaktadır. Şimdilik sigortalı olarak çalışan bireylerin borçlanmalarına gerçekleştirebilecekleri süreler genel itibari ile yurtdışı borçlanması, doğum borçlanması ve askerlik borçlanması olarak bilinmektedir.

Korona virüsü sebebiyle pek çok aktif çalışan birey, bu olumsuzluklardan etkilemesinden dolayı bu noktanın hizmet borçlanmasına eklenmesi halinde çalışan bireylerin tamamı emeklilik süreleri açısından mağduriyeti yaşayacaktır. Hizmet borçlanmasında bulunan maddelerin yanında aynı zamanda korona virüs kapsamındaki yatırılmayan ödeneklerin de girilmesi ve büyük bir kolaylık ve avantaj sunacaktır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 1
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili

Yorumlar (2)

  1. 19 Kasım 2022

    Merhaba %44 engelli raporum var 2000 yılında sigorta başlangıcı 4128 günüm oldu emeklilik için başvuru yapmaya gittiğimde vergi indirimden yaralanmağım söylendi şimdi evrakları tamamlayın ankaraya yollanacak emeklilik için tek vergi indirim kağıdı kaldı ankaradan bir sıkıntı çıkarmı

Bir yanıt yazın