Polis nasıl olunur, erkek ve kadın polis olma şartları nelerdir, polis maaşları ne kadar, POMEM ve PYMO farkı nedir tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık, yazımın devamında.
Polis Nasıl Olunur?
Ülkemizde bir çok genç vatandaşımız, kişilerin mal ve can güvenliğini korumak için polis olmak ister. Polis olmak için bazı şartları sağlamak gereklidir. Ayrıca gerekli şartları sağlayan kişiler sınavlarda da başarılı olması istenir. Bu sınavlar yazılı, sözlü ve fiziksel olarak ayrı ayrı yapılmaktadır. Polis olmak için ilk istenen şart lise mezunu olmanız gereklidir.
Erkek polis olma şartları nelerdir?
Polis olmak isteyen adaylar liseden mezun olduktan sonra PMYO sınavlarına girerek polisliğe adım atabildiği gibi bunun yanında Lisans ev ÖNLİSANS mezunları da aynı şekilde POMEM adı verilen eğitim alanlarında meslekte yeterli olacak eğitimi aldıktan sonra (bu da ortalama 5 aylık bir süreçtir) Polis olabilmektedir.
- T.C. vatandaşı olmak,
- Lise, Lisans ve Ön Lisans mezunu olmak,
- KPSS baraj puanı üstünden puan almak,
- Fiziksel (1,67 cm) uzun olmak,
- 18 yaşından büyük,
- 30 yaşından küçük,
gereklidir. Ayrıca kişin herhangi bir sabıka kaydı bulunmaması, boy ve kilo orantısının 18-27 olması gereklidir.
Kadın polis olma şartları nelerdir?
POMEM ve PMYO üzerinden polis olmak isteyen adaylar için yaş şartı aranan nitelikler arasında yer almaktadır.
- T.C. vatandaşı olmak,
- Lise, Lisans ve Ön Lisans mezunu olmak,
- KPSS baraj puanı üstünden puan almak,
- Fiziksel (1,62 cm) uzun olmak,
- 18 yaşından büyük,
- 24 yaşından gün almamış olması
gereklidir.
Polis olmak için kaç puan gerekiyor?
YKS ilk aşama testi olan TYT sınavından 150 barajını geçen kişiler PYMO seçebilirler. YÖK her yıl baraj taban puanlarında değişiklik yapabilir. AYT ve YDT 170 puan TYT 150 puan alan polis adayları gereken şartları taşımaları durumunda açıklanan başvuru tarihleri arasında polis olmak için başvuru yapabilirler.
Polis maaşı ne kadar 2022?
2021 polis maaşları derece ve ünvana göre farklılık gösterilmektedir. 2022/1. dönem en düşük polis maaşı 8.287 TL olurken, baş komiser maaşı ortalama 11.084 TL olarak hesaplanmıştır. 2022 ilk dönem polis maaşları şu şekildedir;
2021 Maaşı | 2022 Maaşı | |
Polis Memuru 1/11 | 6,502 TL | 8,287 TL |
Polis Memuru 8/1 | 7.438 TL | 9.706 TL |
Polis Memuru 8/1 (Emekli) | 4,205 TL | 5,487 TL |
Başkomiser 1/4 (Emekli) | 4,205 TL | 5,487 TL |
Baş Komiser 3/1 | 8.494 TL | 11,084 TL |
Ayrıca motosikletli polis timler (Yunus polisleri) 2021 ilk dönem maaşları 6.000 tl civarındadır.
Ön lisans ve lisans için yaş şartı
POMEM (Polis Mesleki Eğitim Merkezi) giriş yapabilmek için aranan şartlardan birisi Lisans ve Ön Lisans mezunu olmaktır. Bu şartları taşıyor ve KPSS den yeterli puan aldıysanız o zaman sizler de POMEM başvurusu yaparak polis olmak için ilk adımı atabilirsiniz.
POMEM’e girebilmek için yaş şartı en fazla 30 olmak zorundadır. 30 yaşından daha büyük olan adayların ise polis olmak şansları maalesef ki yoktur. Bu yüzden POMEM başvurularını 30 yaşından daha küçük olan ya da 30 yaşından gün almamış olan bireyler kabul edilmektedir.
PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) için ise yaş şartı 26’dır. Yani aday PYMO başvuru yaptığı dönemde 26 yaşından gün almamış olmak zorundadır. Aksi halde adayın başvurusu geçersiz sayılacaktır.
POMEM ve PMYO farkı nedir?
POMEM ile PMYO arasındaki en temel farkın PMYO’nun liseden sonra öğrenci alması, POMEM ise lisans ve Ön Lisans mezunu olmak şartı ile öğrenci alması ile ilişkilidir. Böylece adaylar başvurularında en son mezun oldukları okulu baz alarak başvuruda bulunabilirler, bunun dışında yaş şartı POMEM için 30 PMYO için ise 26 dır.
POMEM öğrencileri maaş alıyor mu?
POMEM, polis meslek eğitim merkezi olarak bilinen kurum genel olarak önlisans ve lisans mezunu öğrencilerin polis eğitimi aldıkları yer olarak bilinir. POMEM eğitim merkezlerinde öğrencilere parasız yatılı hizmet verilir. Öğrenciler bu süreçte polis olabilmek için gerekli eğitimi aldıktan sonra atamalarının yapılarak görevlendirilmesi yapılır. Bu kurumlarda öğrencilerin ihtiyaçları olduğu gıda, sağlık gibi pek çok temel unsur devlet tarafından karşılanır.
POMEM öğrencileri eskiden sadece lisans mezunlarından alınırken son yıllarda Önlisans mezunlarına da kadro ayrılmaktadır. Önlisans mezunları için kadro ayrılması pek çok önlisans adayını memnun eden bir durum olmuştur. Peki burada eğitim alan öğrenciler maaşı alıyor mu? Öğrencilerin en fazla merak ettiği konulardan birisi POMEM öğrencilerinin maaş alıp almadığıdır, bizler de bu yazışa sizlere burada eğitim gören öğrencilerin eğitim alıp almadığına ilişkin bilgiler vermeyi amaçladık.
POMEM de eğitim gören polis adayları aylık 430 TL civarında bir harçlık almaktadır. Yani polis adayının temel bir takım özel ihtiyaçlarını gidermesi adına bu harçlık verilmektedir. Bunların dışında polis adayları polisliğe atamalarının yapılmadığı sürece maaş bağlanmaz. Ne zaman polisliğe ataması yapılır işte o zaman polis maaşı almaya hak kazanırlar. POMEM öğrencileri bunların dışında maaş alması söz konusu değildir.
Engelli ve engelli bakımı üstlenen yakınlarının beraber ikamet ettikleri ev kullandıkları araba evde bakım maaşı almasına engel değildir. Fakat kiraya verilen başka bir gayrimenkul olması durumunda gelir olarak hesaplanmaktadır. Gelir seviyesi kriteri aşılmadığı sürece bakım maaşı alınmasına engel bir durum yoktur.