Refakatçi izni almak, belirli kurallara uygun olarak yapılan bir süreçtir. Bu yazımızda, refakatçi izni nasıl alınır? Refakatçi izni alma süreci hakkında size temel bilgiler paylaşacağız.
Refakatçi izni nedir?
Refakatçi izni, bir kişinin tıbbi ihtiyaçlarını karşılamak üzere başka bir kişiye verilen izindir. Bu izin, hasta veya hasta yakınlarının refakatçi olarak atadıkları kişinin, sağlık kuruluşlarındaki tıbbi randevulara, tedavilere eşlik etmesine olanak sağlar.

Refakatçi izni nasıl alınır?
Refakatçi izni almak için, öncelikle refakat edilecek kişinin tedavi (ameliyat, hayati tehlike) olduğunu gösteren bir sağlık kurulu raporu yada epikriz raporu almanız gerekmektedir. Daha sonra bu raporu ilgili kuruma sunarak refakatçi izni talebinde bulunmalısınız. İlgili kurum, raporu değerlendirecek ve refakatçi izni konusunda size bilgi verecektir.
Memur refakatçi izni nasıl alınır?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur refakatçi izni alabilmek için, refakat edilecek kişinin (ana, baba, eş, çocuk veya kardeş) ağır bir kaza geçirmesi veya uzun süreli bir hastalığının olduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelenmesi gerekmektedir.
Bu durumda, memurun aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar refakatçi izni verilir ve gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
Refakatçi izni talebi, ilgili belgelerle birlikte resmi başvuru süreciyle memurun bulunduğu kuruma iletilmelidir.
Refakatçi izni kaç gün?
Refakat izni, devlette veya özel sektörde çalışanların yakınlarına yardımcı olabilmeleri için verilen bir izindir ve maksimum üç ay süreyle kullanılabilir. İşçiler, üç ayın sonunda refakat iznini uzatmak istediklerinde, birinci dereceden yakınının rahatsızlığını belgelendirmek ve işverene bildirmek zorundadır.
Devlet memurları refakat izni kullandıklarında sigortaları ödenirken, özel sektörde çalışan işçilerin sigorta durumu, çalıştıkları kurum ve işverenleriyle ilgili olarak değişiklik gösterebilir.
Özel sektörde refakatçi izni
Özel sektörde çalışanların refakat izni alma süreci işveren politikalarına ve iş sözleşmelerine göre değişir. Bazı işverenler, çalışanların yakınlarının rahatsızlıklarında refakat etmelerine izin verirken, bazıları için bu konu işverenin takdirine bağlı olabilir. İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmelerinde refakat iznine dair belirli hükümlerin yer alması, çalışanların bu haktan yararlanmalarını sağlayabilir.
Refakatçi refakat izni dilekçesi
Dilekçenin başında kuruma yada firmaya bildirilmek üzere “Refakatçi Refakat İzni Talebi” veya benzeri bir başlık bulunmalıdır. İlgili kurum veya işverenin talep ettiği özel bilgileri ve formatı dikkate almanız önemlidir.
Refakatçi izni nasıl alınır? Konumuz hakkında merak ettiğiniz soruları alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
toplu şozleşmemizde refakatçi iznimiz bulunmakta.Özel bir klinikte tedavi gördük. El Yazısı ile hoca refakatte bulunduğumu yazmasına rağmen, “prosedüre uygun değil” denilerek kabul edilmedi. Prosedür nedir? Diye sorduğumda. Net birşey olmamakla beraber. “Bilgisayar çıktısı olsun, biraz resmi olsun, dosya nosu felan yazsın” dediler. Bu prosedür nedir? Bilen varmı?
Kayınvalidem ile birlikte yaşıyorum kayınvalidem yatalak altını bezliyorum 2 kişinin desteğiyle zor ayağa kalkıyor yürüyemiyor koah hastası oksijen cihazıyla yaşıyor raporunda engellilik oranı %99 ama kısmı bağımlı işaretlenmiş ne yapmamız gerekiyor yardımcı olur musunuz
Raporu ne zaman aldınız yeni aldıysanız 30 gün içerisinde itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz. 6 ay geçti ise tekrardan başvuru yapabilirsiniz. EK hastalık çıktıysa Yönetmelikte şöyle ifade edilmiştir. “Madde 11 (4) Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmesi hâlinde, bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi üzerine süre aranmaksızın engellilik durumu yeniden değerlendirilir ve yeni rapor düzenlenir.”