Borçlar Kanunu işverenle rekabete girmemesi ve sırlarının korunmasını emredici bir şekilde düzenlemiştir. Bu yazımızda sır saklama borcu nedir, sadakat borcu nedir, rekabet sözleşmesi nedir bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
Başlıklar
Sır saklama borcu nedir?
İş sözleşmesinde en önemli unsurlardan biri,işverene ve ve iş yerine ait bütün sırların saklı kalmasıdır. İşçi işverenini ve iş yerini ticari ve mesleki yönden zarara uğrata bilecek her türlü davranıştan kaçınmalıdır. Çalışırken edindiği iş sırlarını korumalı,üçüncü kişilere açıklamamalı ve kendi çıkarları için kullanmamalıdır. İşverenle rekabete girmemeli,rakip üçüncü kişilere hizmet vermemelidir.
Sadakat borcu ne demektir?
Sadakat borcu, işci tarafından işveren ve işyerini koruma, işveren tarafından ise işciyi koruma gözetme anlamı taşımaktadır. İşci, işverene meslekli, ekonomik ve ticari açıdan zarar verecek her türlü davranıştan kaçınma anlamı da taşır.
Sadakat borcuna aykırılık ne demek?
Çalışan işcinin, işyerinde iş vakitlerinde uygunsuz davranışlar sergilemesi, işini yapmaması, internet üzerinde gezinmesi, gazete okuması, raporlu iken başka bir işte çalışması, gereken görevleri yerine getirmemesi, rüşvet alması, belgelerde tahrifat yapması, işverene zarar verecek davranışlar sergilemesi vb. olayların tümüne sadakat borcuna aykırı hareket etmektir.
Sır saklama yükümlülüğü nedir?
İşçi hizmet ilişkisini sonlandırdıktan sonra da işverenin ve iş yerinin sırlarını saklamakla yükümlüdür. İşverenin haklı menfaatinin korunması açısından, işçi çalışırken öğrendiği üretim ve iş sırlarını işten ayrıldıktan sonra da saklamalı,başkalarına açıklamamalıdır. İşçi öğrendiği üretim bilgilerini yeni iş yerinde kullanmamalıdır. Şayet kullanırsa, sır saklama yükümlülüğü kuralını ihlal etmiş olur.
Rekabet sözleşmesi nedir?
Bir çok işçi işten ayrıldıktan sonra, edindiği bilgilerle işverenin karşısına rakip olarak çıkıyor. Bu bağlamda çoğu işveren çalışanlarına rekabet sözleşmesi imzalatıyor. Bu sözleşme işverenin haklarını ve işyerinin gelecegini korurken,çalışanın ileride iş bulmasını oldukca zorlaştırıryor. Bu durumu göz önünde bulundurarak,kanun rekabet yasağı sözleşmelerini sınırlıyor.
İş ilişkisi sona erdikten sonra iş sözleşmesine rekabet yasağıyla ilgili bir hüküm konula bilir ve ya yeni bir sözleşme yapılabilir. Sözleşmeli olmayan, sözlü olarak verilen rekabet etmeme vaatleri geçersizdir. Rekabet yasağısözleşmesinin geçerli olması için işçinin bu işte ilerlemiş olması,işvereninin çevresine, gelirine ve iş yerinin üretim gibi gizli bilgilerine hakim olması gerekir. Bu tür konuma gelmemiş bir işçi için rekabet yasağıgeçersizdir.
Rekabet etmeme yasağı kaç yıl?
Rekabet yasağı her iki tarafı mağdur etmemek için sınırlandırılmıştır. Bu sebeple rekabet yasağının süresi iki yılı aşamaz. İşçinin tekrar iş hayatına atıla bilmesi içinrekabet yasağının uygulanacağı coğrafi bölge ve işverenin işine etki edecek alanlar sınırlandırılmalıdır.
Rekabet sözleşmesinin ihlali durumunda ne olur?
İşçi çalıştığı süre boyunca rekabet yasağını ihlal ediyorsa, aynı zamanda başka bir işte çalışıyorsa, ticari ve gizli bilgileri üçüncü kişilerle paylaşıyorsa, bu durumda iş verene fesih hakkı doğar.