1. Anasayfa
  2. Diğer

Sürekli Rapor Alan İşçi İşten Çıkarılır mı?

Sık sık rapor alan işci işten çıkarılır mı, hastalık dışı rapor alan kişi işten çıkarılır mı, rapor alan işçiler, aldıkları raporu işverene vermeli midir tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.


0
Whatsapp Kanalı - Masaüstü

Bir işyerinde çalışan işçiler tarafından alınan raporlar, işçiler ve işverenler açısından son derece önem arz etmektedir. Alınan sağlık raporlarından dolayı patronlar ve işçiler arasında kısmen sorunlar oluşturmaktadır. Sık sık rapor alan işçi işten atılır mı? bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.

Sık sık rapor alan işci işten çıkarılır mı?

İşçilerin sık sık rapor alması, işveren yönünden geçerli neden oluşturması her somut duruma göre ayrı değerlendirilmesi gerekir. ‘4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. maddesinde iş sözleşmesini geçerli nedenle fesheden işverenin iş sözleşmesini işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynaklanan bir sebeple feshetmesi halinde hakkındaki iddialara karşı işçinin yazılı savunmasının alınmasını zorunlu tutmuştur.’

Sürekli ve kesintisiz rapor alma durumlarında ise raporun süresine göre işverene bazı haklar verilir. Bu hakların arasında işten çıkarma da mevcuttur. Rapor, ihbar süresini 6 hafta aşması halinde işveren sözleşmeyi haklı olarak fesh etme imkanı vermektedir.

4857 sayılı kanun 17. maddesi gereğince bildirim süreleri düşünülmesi halinde yapılacak fesi durumlarında rapor süresi aşması, işverenin haklı olarak fesih olarak sebep görülecektir.

Kıdem Süresiİhbar SüresiEk SüreToplam Süre
6 aya kadar2 hafta6 hafta56 gün
6 ay – 1,5 yıl4 hafta6 hafta70 gün
3 yıl ve üzeri8 hafta6 hafta98 gün

Dikkat edilmesi nokta fesih işleminin haklı sayılması için raporun kesintisiz ve ihbar süresini 6 hafta geçmiş durumunda olma şartı aranmaktadır.

Raporlu iken işten çıkış olur mu ?

İşyerinde çalışan işci raporlu iken işten çıkışı olabilir. Şöyle ki 4857 sayılı iş kanuna göre işci sürekli rapor alması ve bu raporun çalışan kişinin ihbar süresi üzerinden 6 hafta aşması durumunda işverene haklı fesih hakkı tanınmaktadır.

Hastalık dışı rapor alan kişi işten çıkarılır mı?

İşyerinde çalışan kişi işini suistimal etmesi halinde tazminatsız işten çıkarılır. Fakat bunun gerçeklemşmesi için işci tarafından alınan sık sık raporlar bir hakem hastane tarafından değerlendirilir ve işcinin dürüst olmadığı tespit edilirse işveren tarafından fesih işlemi yapılır ve tazminatsız işten çıkarılır.

Rapor alan işçiler, aldıkları raporu işverene vermeli midir?

Sağlık raporları, çalışanlar rahatsızlandığında yetkili doktor veya aile hekimi tarafından verilen istirahat raporlarını kapsamaktadır. Bu raporlar aynı zamanda iş görmezlik raporu olarak ta bilinmektedir. Hastalandığı gerekçesi ile rapor alan işçiler, bu raporları işverene vermek zorundadırlar. İşverene verilen raporda belirtilen süre kadar, rapor sahibi işyerine gelmek zorunda değildir. Ayrıca işverende gelmesini isteyemez.

İşverenler raporun gerçek olup olmadığını araştırabilir mi?

İşçilerin ciddi veya gerçek bir rahatsızlığa dayalı olmayan durumlarda aldıkları sağlık raporları, işten atılmaya sebebiyet verebilir. Eğer işverenler, sağlık raporu alan işçinin güvenilirliğinden emin değilse raporun doğru olup olmadığını anlamak için hastanelere başvuruda bulunabilir. Bu başvuru sonucunda işçinin getirdiği raporun gerçek olmadığı tespit edilmesi durumunda iş sözleşmesi haklı nedenlerden dolayı hemen feshedilebilir. 4857 sayılı iş kanunu uyarısınca geçerli maddede ‘İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması’ ifadesi yer almaktadır.

Yazı Kaynakları
4857 Sayılı İş Kanunu
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 1
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili