İllerde Valilik, ilçelerde kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, kısaca SYDV, yardıma ihtiyacı olan ve muhtaç kimselere 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında yardım yapmaktadır.
Vakıflar, Başkanlığını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın yaptığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulunun yönetimindeki fonun muhtaç kişilere aktarılmasından bizzat sorumludur.
SYDV tarafından yapılan yardımları şu şekilde gruplayabiliriz:
SYDV’ler tarafından yoksul ve muhtaç vatandaşlara yapılan genel yardımlardır. Sosyal Yardımlaşa ve Dayanışma Vakıflarına kayıtlı hanelere yardıma muhtaç hanenin başvuru dilekçesini vermesiyle bir defaya mahsus olarak yapılan, sürekli olmayan parasal yardımlardır.
İhtiyaç sahibi ailelere Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi olmak üzere yılda iki kez yapılan ayni nitelikli yardımlardır.
2003 yılından itibaren Türkiye Kömür İşletmeleri’nden sağlanan kömür muhtaç ailelere yapılan kömür yardımı ayni nitelikli yardımlardır.
Oturalamayacak derecede eski, kötü ve bakımsız yerlerde ikamet eden yoksul vatandaşlara evlerinin onarımı, çok kötü durumda olanların ise yıkılıp yeniden yapımı için nakdi ya da ayni olarak yapılan yardımlardır.
Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve yoksulluğun nesilden nesile aktarılan adeta bir yazgı olma durumunun önüne geçebilmek amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu’nun büyük bir kısmı eğitim yardımlarına ayrılmaktadır. İhtiyaç sahibi ailelerdeki ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine defter, önlük, ayakkabı, kırtasiye malzemesi gibi temel okul ihtiyaçlarına yönelik yapılan yardımlardır.
Maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını okula gönderemeyen ailelere okuma çağına gelmiş çocuklarını okula göndermeleri şartıyla yapılan ve çocuklar okula gittikleri sürece devam eden, hane içinde özellikle anneye verilen parasal yardımlardır.
İhtiyaç sahibi ailelerde özellikle anne adına 0-6 yaş grubu çocuklarını düzenli olarak sağlık kontrolüne götürmeleri şartıyla verilen parasal yardımlardır. Ayrıca gebe bayanlara gebelik süresince düzenli olarak muayene olmaları ve doğumlarını hastanede gerçekleştirmeleri şartıyla bu yardım programı kapsamında yardım yapılmaktadır.
Tekerlekli sandalye, protez, işitme ve konuşma cihazı gibi özürlülerin topluma uyumunu kolaylaştıran ve ihtiyaçlarına yönelik yapılan yardımlardır.
Sel, deprem, yangın gibi doğal afetlerden zarar görmüş kişilere yapılan ayni ve nakdi nitelikli Sosyal Yardımlaşma Vakfı yardımlarıdır.
Çalışabilir ve üretebilir bir toplum yaratmak gayesiyle ihtiyaç sahibi ve yoksul vatandaşlara iş kurmaları, toplum için yararlı işler yapmaları ve istihdam sağlamaları; kurum ve kuruluşlara da sosyal yardım ve istihdam projeleri geliştirmeleri amacıyla yapılan yardımlardır.
Gelir Getirici Proje Desteği
Sosyal ve ekonomik olarak yoksunluk için bulunan kişilere kendisine ve topluma faydalı olmaları amacıyla kentte iş kurmaya, köyde ise yöreye uygun sürdürülebilir faaliyetlere yönelik olarak gelir getirici projelere yapılan parasal yardımlardır.
Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi (KASDEP) Desteği
Ekonomik açıdan kötü durumda olan Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine hayvancılık alanında yapılan desteklerdir.
Meslek edindirme amacıyla ilgili kişilere İŞKUR ile ortak olarak yapılan desteklerdir.
Geçici İstihdam Proje Desteği
İŞKUR ile yapılan ortak çalışma sonucu kısa süreli işlerde SYDV bünyesinde kayıtlı kişilerin çalıştırmasına yönelik bir programdır.
Bu programdaki yardımlar maaş şeklinde, kişinin ilgili yardım için şartlarının uygunluğu devam ettiği sürece sürekli olarak banka hesabına yatmaktadır.
2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereği 65 yaş ve üzeri yaşlılara, 18 yaşından büyük özürlülere ve 18 yaşından küçük özürlü yakını bulunanlara verilen maaştır.
Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik olarak aylık ödenen olarak iki ayda bir hesaplarına yatırılan ödemelerdir.
65 yaşını doldurmuş kimsesiz ve muhtaç durumda olan vatandaşlar için gerekli olan kriterlerin sağlanması durumunda yaşlı ve güçsüz vatandaşlara bağlanan ödenek türüdür.
Ayrıca; Engelli Yakını Aylığı, Muhtaç Asker Aile Yardımı, Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı, Öksüz Yetim Çocuk Yardımı, Elektrik Tüketim Desteği, Kronik Hastalık Yardımı, Çocuk Doğum Yardımı yapılmaktadır.