UYAP Vatandaş Portalı sayesinde vatandaşlar dava dosyalarındaki gelişmeleri çok kısa bir zaman içerisinde görebilmektedirler. Aynı zamanda UYAP Vatandaş Portalı aracılığı ile dosya içerisinde bulunan belge ve evrakların içeriğini de inceleme imkânına sahiplerdir. Sistem üzerinden yargı birimlerinin iletişim numaralarına ulaşabilmenin yanı sıra davalar için ödeyecekleri ücreti de hesaplanabilir.
Başlıklar
UYAP Nedir?
UYAP; Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının, bağlı ve ilgili kuruluşlarının, adli ve idari tüm yargı ve yargı destek birimlerinin iç işleyişi ve benzer şekilde bilgi akışının sistemlerini kurmuş kamu kurum ve kuruluşları ile dış birimlerle uyumunu sağlayan ve e-Dönüşüm sürecinde e-Adalet ayağını oluşturan bir bilişim sistemidir. Bugün itibariyle UYAP ülkemizde Bakanlığın birimlerin her türlü yargısal, idari ve denetim faaliyetleri bu sistemle elektronik ortamda yürütülmektedir. UYAP sistemi sayesinde vatandaş hızlı, etkili ve verimli bir şekilde adli, idari ve icra mahkemelerindeki davalarını rahatlıkla takip edebilmektedir.
UYAP Vatandaş Portalına Nasıl Girebilirim?
Vatandaş portalına e-devlet şifresi ile e-imza ile, mobil imza ile üç farklı yoldan başvurularak girilir. E-devlet şifresi ile giriş yapılabilmesi için öncelikle e-devlet şifresine sahip olunması gerekmektedir. E-devlet şifresine sahip olmayanlar PTT’den 2 tl karşılığında, eğer şifre kaybedilmişse tekrar PTT’den 4 tl karşılığında e-devlet şifresine sahip olunur. E-devlet şifresi kişiye özel bir şifredir, ikinci bir kişinin bilmesi doğru değildir. E-devlet şifresi alındıktan sonra turkiye.gov.tr adresine girerek e-hizmetler bölümü açılır. Burada Adalet bakanlığı’nın e-hizmetleri mevcuttur. Vatandaş Portal girişi de bu bölümde vardır. Bu bölüm seçilerek tc kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılarak yargıdaki dava süreçlerini takip edebiliriz.

UYAP Vatandaş Portalını Nasıl Kullanabilirim
UYAP’da vatandaşların yargıya daha hızlı ulaşmalarını, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle Vatandaş Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Vatandaşlar; vatandas.uyap.gov.tr adresinden; E-imza ya da mobil imzası olmayanlar, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece e-Devlet şifresini kullanarak adli ve idari yargı birimlerinde görülen dava dosyalarının ayrıntılarını, duruşma günlerini, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğin gibi konularının bilgileri görebilmektedir.
E-Devlet Mahkeme Dosyası Sorgulama
Vatandaş yargıdaki davalarını en kolay şekilde zaman kaybetmeden, hızlı ve etkili şekilde e-devlet üzerinden takip edebilir. E-devlet şifresi ile turkiye.gov.tr adresine girilerek e-hizmetler bölümü açılır. Burada Adalet Bakanlığının UYAP hizmetleri bölümündeki Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama sekmesi seçilir. Açılan sayfada kimliği şimdi doğrula butonuna tıklanarak işleme devam edilir. Sonraki işlemde tc kimlik numarası ve e-devlet şifresi ilgili kutucuklara yazılarak dava dosya sorgulama işlemi gerçekleştirilir. Vatandaş hakkında açılmış bir dava olup olmadığını, dava süreçlerini, evrak durumlarını bu bölümden takip edebilir.
Dava Dosya İçeriğini Nasıl Görebilirim
UYAP Vatandaş Portalına giriş yaptıktan sonra “Dosya Sorgulama” menüsünden Mahkeme / Yargı Birimi seçilerek Dosya Görüntüle butonu tıklanır. Gelen ekranda Evrak bölümüne geçiş yapılarak dava dosyasında listelenen tüm evraklar görüntülenir.
Karara Çıkmış Dosya Nasıl Öğrenilir
Dava ile ilgili tüm dosya detayları UYAP Vatandaş Bilgi Portalında görüntülenmektedir. Dava açılış tarihi, dava türü, dava günü ve saati vb. tüm bilgiler görülmektedir. Dava dosyası kararı çıkması durumunda karar sonucu da öğrenilmektedir.
Vatandaş UYAP Evrak Doğrulama Nasıl Yapılır
UYAP üzerinde üretilen evrakları doğrulamak için UYAP Vatandaş Portali Girişi adresinden giriş yapılmalıdır. Giriş sonrası sol menüde yer alan evrak doğrulama menüsü tıklanmalıdır.