Başlıklar
- 1 Engelli aracını kimler kullanabilir?
- 2 Engelli aracını kimler kullanabilir resmi gazete?
- 3 ÖTV indirimli araç alımında şartlar değişiyor mu?
- 4 %90 altı araç alım şartları taahütnamesi
- 5 %90 ve üstü araç alım şartları taahütnamesi
- 6 Karayolları Yönetmeliğine göre engelli aracını kimler kullanabilir?
- 7 90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir?
- 8 Ruhsatta ismi olmayan kişi engelli aracını kullanırsa ne olur?
- 9 Engelli aracını başkası kullanırsa ne olur?
- 10 Engelli ÖTV indirimi nedir?
Engelli araçları, engelli vatandaşların günlük yaşamlarında daha bağımsız olmalarını sağlayan önemli araçlardır. Ancak engelli araçlarının kullanımı konusunda bazı belirli kısıtlamalar ve kurallar vardır. Bu yazımızda, engelli aracını kimler kullanabilir ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.
Engelli aracını kimler kullanabilir?
Engelli aracını amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamak için ve yanlış kullanımını sınırlamak için bazı kurallar vardır. Bu aracı öncelikle kendiniz, eşiniz, yakın bir arkadaşınız veya bir aile üyesi kullanıyor olsa da, aracın kullanımı sizin, kayıtlı olduğu engelli kişinin ihtiyaçları için olmalıdır.

Bu, her yolculuk için araçta olmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak araç bir eczaneden ilaçlarınızı almak için araç kullanmak gibi araçta olmasanız bile sizin yararınıza kullanılıyor olmalıdır.
Aracınızı ne amaçla kullanabileceğinizi bilmek gerçekten önemlidir, böylece onu kötüye kullanmazsınız. Aracın yanlış kullanımı yüzünden ceza almanıza neden olabilir.
Engelli aracını kimler kullanabilir resmi gazete?
Engelli aracını kimler kullanabilir sorusunun cevabı açık şekilde Kara Yolları Trafik Yönetmeliği Madde 53’de yer alan b ve c bendinde belirtilmiştir.
ÖTV indirimli araç alımında şartlar değişiyor mu?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ÖTV Kanunun 7/2 Maddesi uygulaması hakkında gönderilen taahhütname metnine göre;
%90 altı araç alım şartları taahütnamesi
%90 altı “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer alan ve ÖTV indirimli araç alacak kişiler kapsamında;
01 Ocak 2023 tarihi itibari ile %90 ve altı olan kişiler adına alınan özel tertibatlı aracı; sadece “Araç Sahibi” kullanacak.

%90 ve üstü araç alım şartları taahütnamesi
%90 ve üstü engelli raporu bulunan ÖTV indirimli araç alacak kişiler kapsamında;
İstisnaya konu aracı, istisnaya uygun olarak “bizzat kullanacağımı/bizzat kullanımın mümkün olmadığı hallerde ise sürekli olarak aşağıda isimlerini belirttiğim eşim, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarım ile kardeşlerim veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam ettiğim sürücüm tarafından istifademe sunulacağını”

Örneğin; %90 engelli kişi üzerinden alınan aracı çocukları, eşi ve kardeşleri kullanabilir. Ayrıca noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü kullanabilir. Engelli kişinin; eşinin annesi ve babası 1. derece kayın hısım (1. derece akraba) – SIHRİ olması sebebiyle engelli aracını kullanabilir. (3 Kişi)
18 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan -76264044-135[52-010-49]-137182 sayılı açıklamaya göre ÖTV Kanunu 7/2 madde uygulaması akrabalık dereceleri hakkında bir açıklık getirildi.

Bilgi
yasa ya da yönetmelikte (Karayolları) değişiklik yok. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı geçtiğimiz ay sonunda bir genelge yayınladı.
Karayolları Yönetmeliğine göre engelli aracını kimler kullanabilir?
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere göre, engelli vatandaşlar adına ÖTV indirimi satın alınan araçlar şu kişiler tarafından kullanılması uygun görülmektedir:
90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir?
Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine;
“İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır.” şeklinde şerh konulur.
Tertibatsız engelli aracı kimler kullanabilir?
%90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir;
- Araç sahibi engelli kişinin eşi,
- Kanuni mümessili,
- Üçüncü dereceye kadar akrabalar,
- Sözleşmeli sürücü (Noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı istihdam edilen)
yukarı da belirtilen kişiler engelli aracını engelli kişinin ihtiyaçları için kullanabilirler. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.
90 altı engelli aracını kimler kullanabilir?
%90 ve altı yurtiçinden alınan aracın, herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde;
Özel tertibatlı engelli aracını kimler kullanabilir;
- Araç sahibinin eşi,
- Üçüncü dereceye kadar akrabalar,
- Sözleşmeli sürücü (Noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı istihdam edilen)
özel tertibatlı engelli aracını, engelli kişinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilirler.
Ruhsatta ismi olmayan kişi engelli aracını kullanırsa ne olur?
Kanunda yer alan hükümlere göre, engelli kişi adına ÖTV indirimli olacak şekilde satın alınan otomobil, binek veya ticari araçların ruhsatında kişinin ismi kayıtlı olmadığı halde engelli aracını kullanması durumunda, aracın trafik memurları tarafından bağlanması veya ağır para cezalarına çarptırılması söz konusu olmaktadır.
Dolayısıyla satın alma işleminde engelli vatandaşın 2. ve 3. dereceden akrabaları da dahil olmak üzere ismi ruhsata kayıt ettirilmeyen herhangi bir kişinin, engelli aracını kullanırken trafik memurları tarafından çevrilmesi durumunda araç bağlanıp, hem sürücüye hem de ruhsat sahiplerine idari para cezası uygulanmaktadır.
Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında yer alan maddelere göre; engelli plakasına sahip ve engelli vatandaşın adına satın alınan otomobilin, hastalık ve doğum gibi acil durumlarda dahi ruhsatta ismi olmayan kişi tarafından kullanılmasına izin verilmemektedir. Dolayısıyla bu durumda olan kişiler, herhangi bir bahaneyi öne sürerek, trafik memurlarının kendisi ve engelli aracının ruhsat sahibi adına işlem yapmamasını talep edememektedir.
Engelli aracını başkası kullanırsa ne olur?
Engelli aracınızı kullanan kişi siz değilseniz, kanunda belirtilen kişiler sürücünüz/sürücüleriniz dışında kullanımı olması durumunda aracınız bağlanır ve ağır para cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Para cezaları her yıl değişiklik gösterebilir.
Engelli araçları; Teslimat aracı veya taksi gibi yetkisiz “ticari amaçlar” için kullanılması yasaktır.
Engelli ÖTV indirimi nedir?
Türkiye’de engelli vatandaşlara, 5 yılda bir olmak üzere satın aldıkları araçlar için ilk alım esnasında ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Bu ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen ve ÖTV ödemelerinden muaf tutulan kişilerin, Kanunlara göre belirlenen şartlara uygun olması gerekmektedir.
Kanun kapsamında yer alan maddelere göre, ÖTV indirimi ile araç satın alabilmek için kişilerin;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı
- 18 yaşından büyük olmaları ve
- Engelli durumunu gösteren raporlara sahip olması
- %90 ve üzeri sağlık raporu olması
- Engeli ile uyumlu tertibat kodu olan B sürücü belgesi olanlar
gerekmektedir. Bu durumda olan engelli vatandaşlar, kanunlara göre belirlenen süreler içinde satın aldıkları otomobiller için ÖTV ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmaktadır.
Öte yandan bu şartlar altıda alınan ve halk arasında engelli aracı olarak da bilinen otomobili kimlerin kullanabileceği de en sık merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Kendiniz veya eşiniz dışında birisinin engelli aracınızı kullanarak işine gitmesine izin vermek, adı geçen sürücülerden biri olsa bile, aracınızı kötüye kullanmaktır.
Engelli aracını kimler kullanabilir konumuz hakkında sorularınız, görüşleriniz ve merak ettiğiniz tüm soruları yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
90 üzeri engelli raporunda Kanuni mümessili kullabilir diye yazılmış fakat Vergi Dairesi vasi kullanmaz diye ret veriyor “Torun olan kişi sadece vasilik görevini yapabilir.
Yani kullanıcı olarak kendisini yazamaz ve aracı kullanamaz.
Dediğim gibi sadece vasilik görevini yapabilir.
Bu yüzden torun kendisini kullanıcılara yazmadan yeni taahhütname gerekiyor.
Torun olan kişi yani vasi olan sadece üst kısma imza atabilir.
İyi çalışmalar.”
%98 raporla aldığımız araci ruhsat sahibi engelli kişi araçta olmadan seyahat için şehir dışına çıkarmanın cezası var mıdir varsa nedir ve ruhsat sahibi engelli de cezai yaptırıma uğrar mi?
Engelli aracınızı kullanan kişi engelli yada ruhsatta kayıtlı kişi değilseniz, kanunda belirtilen kişiler sürücünüz/sürücüleriniz dışında kullanımı olması durumunda aracınız bağlanır ve ağır para cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Para cezaları her yıl değişiklik gösterebilir.
Şimdi durumu daha netleştireyim.%98 ağır engelli benim ve aracı kullanan ruhsata kayıtli olan sürücü kardeşim.Kardeşim tatil icin ikamet ettiğimiz İstanbul dışına çıkacak.Yani sürücü ruhsata kayıtlı kişi.Yinede ruhsata kayitli kişi engelli olan ben yaninda olmadan şehir dışına çıkış yaparsa cezai yaptirim uygulanir mi…
Mantık çerçevesinde düşünürseniz kardeşiniz için ilaç almanız gerekli ve şehir dışına çıkmanız lazım. Ruhsata kayıtlı kişi ilaç için şehir dışına çıkarsa bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Fakat içiniz rahat edecekse ALO 183 üzerinden bilgi alabilirsiniz.
Merhaba benim %49 sağ ayaktan engelli raporum var özel tertibatlı araç kullanır ehliyetim mevcut yurt dışından ithal gümrük muafiyetli araç almayı düşünüyorum. Ancak benim aldığım aracı annem babam veya abim kullanabiliyormu.
01.01.2023 tarihinde gelir idaresi tarafından açıklanan ve araç alımlarında imzalatılan yönergeye göre özel tertibatlı aracı sadece araç sahibi kullanabilir.
Biz dedemin üzerine araba aldık işleri kolaylaşsın hastaneye götürürken kolaylık olsun diye çünkü dedemin tüm işleriyle ben ilgileniyorum torunu olarak bu durum üzerine 3 adet cimer e yazı yazdım gelen cevap başvurunuz alınmıştır şuan durum bu şekildedir tarzı gönderiyorlar. Bu farklı farklı yazmama rağmen gelen cevap hep aynıydı. Biz ailecek mağduruz bu durumun acilen çözülmesi gerek ilgili makamlara lütfen bildirin sesimiz olun.
Herkese merhabalar arkadaşlar. Yüzde 90 ve üzeri araç alanlar yada almak isteyipte gelir idaresinin yeni yayınladığı yönetmeliğe takılan arkadaşlar cimer üzerinden durumu belirtip hazine ve maliye bakanlığına istek veya şikayette bulunabilirler. Bu konudaki sayımız ne kadar çok olursa mağduriyetin giderilmesi de o kadar hızlı olur diye düşünüyorm. Ben şahsen cimerden istek kısmında durumu belirtip konuyla alakalı izin istedim 20 gün oldu şuan bir cevap vermediler henüz. Ama yukarıda dediğim gibi başvurunun çok olması bu süreci hızlandıracaktır.
Merhaba eşimin %60 görmek engelli raporu var ehliyeti yok bu şartlarda onun adına araç alınabiliyor mu
ÖTV indirimli araç almak için %90 ve üzeri engelli oranına sahip olmalısınız. %90 altı ötv indirimli araç almak için engelli raporunda “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer almalıdır.
Hocam %99 ananemin engelli raporu ile araç almak istiyoruz hastaneye giderken yada istanbul dışına yazlığa giderken ananemi götürüp getirmek sorun oluyor babam vasisi ama yeni çıkan yasaya göre aracı torunu olarak ben kullanamıyorum ama aile içinde aracı kullanabilicek birisi de yok aracı kullanmak için benm ne yapmam lazım neden böyle bir yasa çıktı bu yasa değişir mi?? Yukarıda belirtmişsniz
ANCAK GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI GEÇTİĞİMİZ AY SONUNDA
%90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir;
Araç sahibi engelli kişinin eşi,
Kanuni mümessili,
Üçüncü dereceye kadar akrabalar,
Sözleşmeli sürücü (Noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı istihdam edilen)
yukarı da belirtilen kişiler engelli aracını engelli kişinin ihtiyaçları için kullanabilirler
Demişsiniz bu 2023 yılı için şuan geçerli mi
Karayolları yönetmeliğinde geçiyor bu ifadeler (Güncel) Fakat Ocak 2023 yeni bir tebliğ yayınlanarak taahhütname imzalatılıyor ve bu tebliğe göre kullanamıyorsunuz. Biraz karışık bir durum ve herkesin kafası çok karışık.
Bu yasanın değişime gibi bir durumu var mı peki yani bi yerde bir açık var 2023 den önce alanlar bundan muaf ne demek alıl alır gibi dğeil
Beren hanım aslında konu ile ilgili CİMER’e yazı yazılması gerekli tüm herkes tarafından.
Merhabalar hocam. Aynı durumu paylaşıyoruz. Bence vakit kaybetmeden cimerden istek olarak yazın. Ben yazdım cevap bekliyorum sayının çok olması bizim lehimize.
Bende aynı durumdan muzdaribim ne yazık ki:(
Merhabalar. Hocam yukarıda da belirttim vakit kaybetmeden cimere durumu istek yada şikayet olarak yazın. Ben yazdım cevap bekliyorum.
Babanemin üzerine araç alacaz torunu kullanabilir mi peki
Cem Bey torun 2. derece akraba olduğu için 01 Ocakta imzalatılan taahhütnameye göre kullanamaz.
Merhaba,16 yasındakı oglumun %90 engellı raporu var ve bız otv ındırımınden yararlanarak bır arac almak ıstedık fakat bayıler bıze aracı aldıktan sonra engellı raporu olan oglumun ıl dısına cıktıgımızda bıle ıllakı aracta olması gerektıgını söylediler bız gebzede oturuyoruz ve bende maltepe sureyyapasa tedavı goruyorum yanı kendım ıcın bıle hastaneye gıttıgımde ıllakı oglumunda aracta olması gerekıyormuş yenı yasa cıktı dedıler bu gercekten dogrumu acaba ben hasta cocugumu her gıttıgım yere nasıl goturebılırım bır cevırmeye denk geldıgımızde ıdemedıgımız otv tutarını ceza olarak kesıyorlarmış bılgı verırmısınız rıca etsem
Bu soruya bir cevap bulabildiniz mi
Merhaba. Anneannemin çeşitli hastalıklarından dolayı 1 hafta önce aldığımız %94 engelli raporu var. Ötv muafiyetli araç almak istiyoruz. Ancak yeni yönetmelikte belirtilen aracı kullanma hakkına sahip kişilerden ehliyeti olan kimse yok. Aracı kullanabilecek yakını sadece benim. Torunu olarak aracı kullanmak için nereye başvuru yapabilirim ? Bu durum mümkün müdür?
Mustafa Bey şu an için böyle bir şey pek mümkün görülmüyor. Fakat yorumlarda bazı arkadaşlar farklı çözümler bulmuşlar inceleyebilirsiniz.
bulunan farklı çözümler nedir acaba? formu inceledim ama birsey bulamadım. bende aynı dertden muzdaribim. dedem adına arac aldım ama su an vergi dairesinden onay alamıyoruz. halbuki ben vasisiyim. ayrıca onunla ben ve babam ilgileniyoruz. sorun olan sey babamın ehliyetinin olmaması. sadece aynı ilde ben varım dedemi hastaneye yada dısarı goturebilen. yardımcı olurmusunuz?
Ayrıca hem vasi hemde sözleşmeli çalışan olamıyorsunuz galiba.sgk neden onay vermiyor babamın ehliyeti olmadığı için mi bende aynı durumdayım biraz bilgi verirmisin
Vakit kaybetmeden cimere yazın. Bende aynı durumdayım yazdım cevap bekliyorum.