1. Anasayfa
  2. Engelli

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir 2023?

Engelli aracını kimler kullanabilir, engelli aracını kimler kullanabilir resmi gazete, 90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir, özel tertibatlı engelli aracını kimler kullanabilir, engelli aracını başkası kullanırsa ne olur? Tüm detayları ile yazımızın devamında.


351
Whatsapp Kanalı - Masaüstü

Engelli araçları, engelli vatandaşların günlük yaşamlarında daha bağımsız olmalarını sağlayan önemli araçlardır. Ancak engelli araçlarının kullanımı konusunda bazı belirli kısıtlamalar ve kurallar vardır. Bu yazımızda, engelli aracını kimler kullanabilir ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.

Engelli aracını kimler kullanabilir?

Engelli aracını amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamak için ve yanlış kullanımını sınırlamak için bazı kurallar vardır. Bu aracı öncelikle kendiniz, eşiniz, yakın bir arkadaşınız veya bir aile üyesi kullanıyor olsa da, aracın kullanımı sizin, kayıtlı olduğu engelli kişinin ihtiyaçları için olmalıdır. 

Engelli aracını kimler kullanabilir
engelli aracını kimler kullanabilir

Bu, her yolculuk için araçta olmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak araç bir eczaneden ilaçlarınızı almak için araç kullanmak gibi araçta olmasanız bile sizin yararınıza kullanılıyor olmalıdır.

Aracınızı ne amaçla kullanabileceğinizi bilmek gerçekten önemlidir, böylece onu kötüye kullanmazsınız. Aracın yanlış kullanımı yüzünden ceza almanıza neden olabilir.

Engelli aracını kimler kullanabilir resmi gazete?

Engelli aracını kimler kullanabilir sorusunun cevabı açık şekilde Kara Yolları Trafik Yönetmeliği Madde 53’de yer alan b ve c bendinde belirtilmiştir.

ÖTV indirimli araç alımında şartlar değişiyor mu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ÖTV Kanunun 7/2 Maddesi uygulaması hakkında gönderilen taahhütname metnine göre;

%90 altı araç alım şartları taahütnamesi

%90 altı “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer alan ve ÖTV indirimli araç alacak kişiler kapsamında;

01 Ocak 2023 tarihi itibari ile %90 ve altı olan kişiler adına alınan özel tertibatlı aracı; sadece “Araç Sahibi” kullanacak.

ÖTV taahhütname
ÖTV taahhütname

%90 ve üstü araç alım şartları taahütnamesi

%90 ve üstü engelli raporu bulunan ÖTV indirimli araç alacak kişiler kapsamında;

İstisnaya konu aracı, istisnaya uygun olarak “bizzat kullanacağımı/bizzat kullanımın mümkün olmadığı hallerde ise sürekli olarak aşağıda isimlerini belirttiğim eşim, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarım ile kardeşlerim veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam ettiğim sürücüm tarafından istifademe sunulacağını”

90 ve üzeri taahutname
90 ve üzeri taahutname

Örneğin; %90 engelli kişi üzerinden alınan aracı çocukları, eşi ve kardeşleri kullanabilir. Ayrıca noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü kullanabilir. Engelli kişinin; eşinin annesi ve babası 1. derece kayın hısım (1. derece akraba) – SIHRİ olması sebebiyle engelli aracını kullanabilir. (3 Kişi)

18 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan -76264044-135[52-010-49]-137182 sayılı açıklamaya göre ÖTV Kanunu 7/2 madde uygulaması akrabalık dereceleri hakkında bir açıklık getirildi.

thumbnail
Önerilen Yazı
Akrabalık Dereceleri Nasıldır?
engelli aracı teblig
engelli aracı teblig

Bilgi

yasa ya da yönetmelikte (Karayolları) değişiklik yok. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı geçtiğimiz ay sonunda bir genelge yayınladı.

Karayolları Yönetmeliğine göre engelli aracını kimler kullanabilir?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere göre, engelli vatandaşlar adına ÖTV indirimi satın alınan araçlar şu kişiler tarafından kullanılması uygun görülmektedir:

90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir?

Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine;

“İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır.” şeklinde şerh konulur.

Tertibatsız engelli aracı kimler kullanabilir?

%90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir;

  • Araç sahibi engelli kişinin eşi,
  • Kanuni mümessili,
  • Üçüncü dereceye kadar akrabalar,
  • Sözleşmeli sürücü (Noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı istihdam edilen)

yukarı da belirtilen kişiler engelli aracını engelli kişinin ihtiyaçları için kullanabilirler. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Araç Fiyatları Ekim 2023

90 altı engelli aracını kimler kullanabilir?

%90 ve altı yurtiçinden alınan aracın, herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde;

Özel tertibatlı engelli aracını kimler kullanabilir;

  • Araç sahibinin eşi,
  • Üçüncü dereceye kadar akrabalar,
  • Sözleşmeli sürücü (Noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı istihdam edilen)

özel tertibatlı engelli aracını, engelli kişinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilirler.

Ruhsatta ismi olmayan kişi engelli aracını kullanırsa ne olur?

Kanunda yer alan hükümlere göre, engelli kişi adına ÖTV indirimli olacak şekilde satın alınan otomobil, binek veya ticari araçların ruhsatında kişinin ismi kayıtlı olmadığı halde engelli aracını kullanması durumunda, aracın trafik memurları tarafından bağlanması veya ağır para cezalarına çarptırılması söz konusu olmaktadır.

Dolayısıyla satın alma işleminde engelli vatandaşın 2. ve 3. dereceden akrabaları da dahil olmak üzere ismi ruhsata kayıt ettirilmeyen herhangi bir kişinin, engelli aracını kullanırken trafik memurları tarafından çevrilmesi durumunda araç bağlanıp, hem sürücüye hem de ruhsat sahiplerine idari para cezası uygulanmaktadır.

Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında yer alan maddelere göre; engelli plakasına sahip ve engelli vatandaşın adına satın alınan otomobilin, hastalık ve doğum gibi acil durumlarda dahi ruhsatta ismi olmayan kişi tarafından kullanılmasına izin verilmemektedir. Dolayısıyla bu durumda olan kişiler, herhangi bir bahaneyi öne sürerek, trafik memurlarının kendisi ve engelli aracının ruhsat sahibi adına işlem yapmamasını talep edememektedir.

Engelli aracını başkası kullanırsa ne olur?

Engelli aracınızı kullanan kişi siz değilseniz, kanunda belirtilen kişiler sürücünüz/sürücüleriniz dışında kullanımı olması durumunda aracınız bağlanır ve ağır para cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Para cezaları her yıl değişiklik gösterebilir.

Engelli araçları; Teslimat aracı veya taksi gibi yetkisiz “ticari amaçlar” için kullanılması yasaktır.

Engelli ÖTV indirimi nedir?

Türkiye’de engelli vatandaşlara, 5 yılda bir olmak üzere satın aldıkları araçlar için ilk alım esnasında ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Bu ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen ve ÖTV ödemelerinden muaf tutulan kişilerin, Kanunlara göre belirlenen şartlara uygun olması gerekmektedir.

Kanun kapsamında yer alan maddelere göre, ÖTV indirimi ile araç satın alabilmek için kişilerin;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı
  • 18 yaşından büyük olmaları ve
  • Engelli durumunu gösteren raporlara sahip olması
  • %90 ve üzeri sağlık raporu olması
  • Engeli ile uyumlu tertibat kodu olan B sürücü belgesi olanlar

gerekmektedir. Bu durumda olan engelli vatandaşlar, kanunlara göre belirlenen süreler içinde satın aldıkları otomobiller için ÖTV ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmaktadır.

Öte yandan bu şartlar altıda alınan ve halk arasında engelli aracı olarak da bilinen otomobili kimlerin kullanabileceği de en sık merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Kendiniz veya eşiniz dışında birisinin engelli aracınızı kullanarak işine gitmesine izin vermek, adı geçen sürücülerden biri olsa bile, aracınızı kötüye kullanmaktır.

Engelli aracını kimler kullanabilir konumuz hakkında sorularınız, görüşleriniz ve merak ettiğiniz tüm soruları yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 68
    be_endim
    Beğendim
  • 6
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 11
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 30
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 16
    _zg_n
    Üzgün

Princeton üniversitesi mezunu, evli ve engelli bir yazarım. Araştırmalarım ve takip ettiğim konular engelli hakları, erişilebilirlik, ve engelli yönetmelikleri alanlarıdır. Engelli konuları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız uzmanım.

Yazarın Profili

Yorumlar (351)

  1. 5 gün önce

    İyi günler babamin %78 ortopedik engeli var aparatli arac kullanıyor ben babamla aynı şehirde yaşıyorum arac almayı düşünüyoruz ben ve babam kullanacağız kara yolları için sorun yok gibi peki merak ettiğim nokta sigorta şirketleri bu konuda ne diyor? Herhangi bir kaza durumunda nasil olacak

Bir cevap yazın