1. Anasayfa
  2. Engelli

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?

Engelli aracını kimler kullanabilir ve bu araçların kullanımında hangi kurallara dikkat edilmesi gerekir? Önemli detaylar ve kısıtlamalar hakkında merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.


369

Engelli aracını kimler kullanabilir?

Engelli aracının amacına uygun şekilde kullanılması ve yanlış kullanımının sınırlanması için bazı kurallar vardır. Bu araç, öncelikle kendiniz, eşiniz, yakın bir arkadaşınız veya bir aile üyeniz tarafından kullanıyor olsa da, aracın kullanımı, kayıtlı olduğu engelli kişinin ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır.

Engelli aracını kimler kullanabilir? sorusunun cevabı aslında iki farklı şekilde sunulmaktadır.

  • Karayolları Yönetmeliği,
  • Vergi dairesi tarafından istenen taahhütname,

içeriğindeki detaylardır. Şimdi bu konuları inceleyelim.

Engelli aracını kimler kullanabilir resmi gazete?

Engelli aracını kimler kullanabilir?” sorusunun cevabı, Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 53’te yer alan b ve c bentlerinde belirtilmiştir.1

%90 altı araç alım şartları taahütnamesi

%90 altı “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer alan ve ÖTV indirimli araç alacak kişiler için, 01 Ocak 2023 tarihi itibarıyla %90 ve altı engel oranına sahip kişiler adına alınan özel tertibatlı aracı yalnızcaAraç Sahibi” kullanabilecek.

ÖTV taahhütname
ÖTV taahhütname

%90 ve üstü araç alım şartları taahütnamesi

%90 ve üstü engelli raporu bulunan ÖTV indirimli araç alacak kişiler kapsamında;

İstisnaya konu aracı, istisnaya uygun olarak “bizzat kullanacağımı/bizzat kullanımın mümkün olmadığı hallerde ise sürekli olarak aşağıda isimlerini belirttiğim eşim, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarım ile kardeşlerim veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam ettiğim sürücüm tarafından istifademe sunulacağını”

90 ve üzeri taahutname
90 ve üzeri taahutname

Örneğin; %90 engelli kişi üzerinden alınan aracı çocukları, eşi ve kardeşleri kullanabilir. Ayrıca noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü kullanabilir. Engelli kişinin; eşinin annesi ve babası 1. derece kayın hısım (1. derece akraba) – SIHRİ olması sebebiyle engelli aracını kullanabilir. (3 Kişi)

18 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan -76264044-135[52-010-49]-137182 sayılı açıklamaya göre ÖTV Kanunu 7/2 madde uygulaması akrabalık dereceleri hakkında bir açıklık getirildi.

thumbnail
Önerilen Yazı
Akrabalık Dereceleri Nasıldır?
engelli aracı teblig
engelli aracı teblig

Bilgi

Yasa ya da yönetmelikte (Karayolları) değişiklik yok. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı 2023 yılında bir genelge yayınladı.

Karayolları Yönetmeliğine göre engelli aracını kimler kullanabilir?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere göre, engelli vatandaşlar adına ÖTV indirimi satın alınan araçlar şu kişiler tarafından kullanılması uygun görülmektedir:

90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir?

Özel tertibatı olmayan ve engellilik derecesi %90 ve üzeri olan engelliler tarafından, Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine, “engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişi tarafından kullanılabilir” ibaresi eklenir.

“İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır.” şeklinde şerh konulur.

Tertibatsız engelli aracı kimler kullanabilir?

%90 ve üzeri engelli aracını kimler kullanabilir;

  • Araç sahibi engelli kişinin eşi,
  • Kanuni mümessili,
  • Üçüncü dereceye kadar akrabalar,
  • Sözleşmeli sürücü (Noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı istihdam edilen)

Yukarıda belirtilen kişiler, engelli aracını yalnızca engelli kişinin ihtiyaçları için kullanabilirler. Aracın, engelli veya belirtilen kişiler tarafından kullanılabileceği, yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Araç Fiyatları Ocak 2025

90 altı engelli aracını kimler kullanabilir?



%90 ve altı engellilik durumu olan bir kişi için yurtiçinden alınan araç, herhangi bir engeli olmayan kişilerin kullanımına uygun şekilde üretilmiş olup, teknik donanımlarında değişiklik yapılmadan engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla eklenmesi durumunda;

  • Araç sahibinin eşi,
  • Üçüncü dereceye kadar akrabalar,
  • Sözleşmeli sürücü (Noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı istihdam edilen)

Özel tertibatlı engelli aracını, yalnızca engelli kişinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilirler.

Ruhsatta ismi olmayan kişi engelli aracını kullanırsa ne olur?

Engelli plakasına sahip ve engelli kişi adına satın alınan aracın, ruhsatta ismi bulunmayan kişiler tarafından kullanılması, trafik memurları tarafından aracın bağlanmasına ve idari para cezasına yol açar.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre, bu araç yalnızca engelli kişinin kendisi veya ruhsatta adı kayıtlı kişiler tarafından kullanılabilir, acil durumlar dahi bu kısıtlamayı değiştirmez.

Engelli aracını başkası kullanırsa ne olur?

Engelli aracınızı kullanan kişi siz değilseniz ve kanunda belirtilen kişiler dışında birisi aracı kullanıyorsa, aracınız bağlanabilir ve ağır para cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Bu para cezaları her yıl değişiklik gösterebilir.

Engelli araçları; Teslimat aracı veya taksi gibi yetkisiz “ticari amaçlar” için kullanılması yasaktır.

Engelli aracını kimler kullanabilir? konusuyla ilgili sorularınız, görüşleriniz veya merak ettiğiniz her türlü konu için yorumlar kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

  1. Kara Yolları Trafik Yönetmeliği – 15 Kasım 2024 – Mevzuat Sistemi ↩︎

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 68
    be_endim
    Beğendim
  • 6
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 11
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 30
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 16
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili

Yorumlar (369)

  1. 29 Nisan 2024

    Merhaba, amcam %90 üzeri engelli ve ben vasisiyim. Şuan da amcam adına 2020de alınmış bir araba mevcut ama biz bunu önümüzdeki yıl değiştirmek istiyoruz. Ailemizde bu aracı kullanacak kişiler sadece ben ve kardeşim yani engelli bireyin yeğenleri. Bu durumda genelgeye göre yeni aracı kullanamayacak miyiz yoksa istisnai bir durum varmıdır

  2. 20 Mart 2024

    Merhaba, 89 yaşındaki annem için %25 nöroloji olmak üzere %90 engelli raporu aldık.. araba annemin üzerine alınıp kızı olarak kullanıcı ben olacağım. Bunun için noter vekalet hazırlamak için annemden akıl sağlığı raporu isteyebilir mi? İsterse ben bu raporu nereden alacağım ? Notere gerek var mı? Ben annemi yanımda götürüp kendisinin işlem yapmasını sağlayamaz mıyım? Neticede kendini biliyor ve imza atabiliyor.. teşekkürler

  3. 20 Şubat 2024

    İyi gunler, kayinpederim bu ay %90 üstü engelli araç aldı ama ikametgahim aynı olmadığından aracı kullanabilecek kişilere yapılamadı.eger ikametgahı değiştirirsen tekrar yazılabilir miyim

  4. hocam merhaba %90 engelli olan anneannemin vasisi annem onunda ehliyeti yok anneannemin üzerinden araç alındığı zaman torunu olarak aracı kullanma iznim var mı ?

  5. 10 Şubat 2024

    %90 ve üzeri engelli aracına oğul olarak isim yazdırmadan kullanabilirmiyim. Kullanamıyorsam, sonradan isim yazdırılıyormu ve yazdırmak için nasıl bir yol izlemeliyim, nereye gitmeliyim

  6. 17 Ocak 2024

    merhaba kendi engelli aracım var ikinci el bir araç alıp tertibat taktırmak istiyorum ne yapmam gerekiyor? Bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler

  7. 11 Ocak 2024

    %90 altı engelli olup otomatik vites aracı eşinin, oğlunun kullanamaması çok saçma. Bu yönetmelik engellilerin önüne bir engel daha koymak anlamına geliyor. Engelli kişi hastalansa vs. durumlarda ne olacak peki. Acaba bu yönetmeliğine iptaline ilişkin bir dava veya bir çalışma var mı bilginiz var mı?

  8. 9 Ocak 2024

    Merhaba, %90 ve üzeri rapor ile alınan araçlarda engelli olmadan şehir dışına çıkılabiliyor mu? Teşekkürler.

  9. 6 Ocak 2024

    hocam iyi günler diliyorum.
    ocak 2023 de engelli aracını kimler kullanabilir diye bir yazınız vardı.
    bu yazıda
    “90 altı engelli aracını kimler kullanabilir?
    %90 ve altı yurtiçinden alınan aracın, herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde;

    Özel tertibatlı engelli aracını kimler kullanabilir;

    Araç sahibinin eşi,
    Üçüncü dereceye kadar akrabalar,
    Sözleşmeli sürücü (Noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı istihdam edilen)
    özel tertibatlı engelli aracını, engelli kişinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilirler.” bu şekilde bir bölüm var.
    ekte sunulan yazıda bu konu ile ilgli bir yer göremedim ancak eşim sol ayağından engelli olduğu ve herhangi bir ek tertibata gerek duymadan otomatik vitesli araç kullanabildiği için bundan önceki iki aracımızı bu kapsamda almıştık. (2011 yılında egm nin ek tertibatsız aaraçları aile bireylerinin de kullanabileceğini açıklaması üzerine)
    ancak şu anda bu açıkladığınız yazı nedeni ile sıkıntıya girdik. akşamdan bu yana mevzuat araştırıyorum. sizinde bu yazdığınız bölüm tam da bizim işimizi görecek bir metin ancak resmi açıklama bölümünü göremedim.
    bu metnin bulunduğu mevzuat konusunda aydınlatma yapabilirseniz çok sevinirim.
    şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Şimdi şöyle bir durum var. Bu dediğiniz karayolları yönetmeliğinde yer alıyor. Fakat 2023 yılında bir genelge yayınlandı. 2 farklı kanunda boşluk oluştu. Aslında son genelge geçerli karayolları yönetmeliği de güncellenmedi. Bu durumda herkes muallakta kaldı.

      • 8 Ocak 2024

        yani bu durumda sadece otomatik vitesli olup başkaca bir tertibata sahip olmayan aracı engelli şahıs dan başkası kullanamayacak anlamına mı geliyor.

        • 22 Mart 2024

          sadece otomatik vitesli olup başkaca bir tertibata sahip olmayan aracı engelli şahıs dan başkası kullanamıyor mu?

  10. 28 Kasım 2023

    İyi günler babamin %78 ortopedik engeli var aparatli arac kullanıyor ben babamla aynı şehirde yaşıyorum arac almayı düşünüyoruz ben ve babam kullanacağız kara yolları için sorun yok gibi peki merak ettiğim nokta sigorta şirketleri bu konuda ne diyor? Herhangi bir kaza durumunda nasil olacak

Bir yanıt yazın