Engelli aracını kimler kullanabilir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 23 Aralık 2022 tarihli genelgesiyle, engelli raporuyla alınan araçların kimler tarafından kullanılabileceği konusunda yeni düzenlemeler yapılmış, bu şartlar engellilik oranına ve raporda belirtilen sağlık kriterlerine göre belirlenmiştir.
18 Ocak 2023’te yayımlanan açıklamada ise ÖTV Kanunu’nun 7/2 maddesi kapsamında, akrabalık dereceleri ilişkin önemli detaylar paylaşılmıştır.
Aşağıda daha ayrıntılı ele aldığımız diğer konumuza göz atarak tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Damat 1. derece akraba mı?
Birinci derece akrabalık, genellikle ebeveyn ile çocuklar arasındaki bağı ifade eder. Damat ile eşi arasındaki ilişki ise evlilik yoluyla oluşan bir bağ olup, kan bağı gerektirmediği için bu dereceye dahil edilmez.
Damat, Kayın (sıhrî) akrabalık açısından birinci derece akraba sayılır. Eşinin babası ve annesi ile, yani kayınpederi ve kayınvalidesiyle birinci derece sıhrî hısımdır. Sıhrî hısımlık, kan bağı ile değil, evlilik yoluyla kurulan bir akrabalıktır. Damat ve kayınpederi, kayınvalidesiyle aynı derece sıhrî hısımdır.
Engelli aracını damat kullanabilir mi?
Engelli bir baba/anne (kayınpeder/kayınvalide – sıhrî hısımlık) üzerinden alınan aracı, çocukları ve eşi kullanabilir. Gelin ve damatlar, Kayın (sıhrî) hısımlık kapsamında, yani birinci derece akraba olmaktadır.
Fakat önemli olan, Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne sunulan taahhütnamede kişinin yakınlık derecesinin mutlaka belirtilmesi ve ilgili vergi dairesi tarafından reddedilmemesi ve onay verilmesidir.
Kullanıcılarımızdan alınan bilgilere göre, taahhütnamede damat veya gelin isminin yer alması durumunda, Vergi Dairesi tarafından onay veya ret işleminin farklı sonuçlandığı gözlemlenmiştir.
Dikkat edilmesi noktalar nelerdir?
Engelli araç sahibi ile aracı kullanacak kişi arasında dikkat edilmesi gerekenler;
- Engelli araç sahibi ile kullanacak kişi aynı yerde ikamet etmelidir.
- Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne, aracı kullanma yetkinizi belirten bir taahhütname sunulmalıdır.
- Taahhütnamede ikametgah ve yakınlık derecesi mutlaka belirtilmelidir.
Bu kurallara dikkat edilerek engelli aracının kullanımına ilişkin işlemler yapılmalıdır.
Engelli aracı şehir dışına çıkabilir mi?
Tatil veya iş amaçlı başka bir ile giden kişinin, o ilde ikamet etmediğini belgeleyerek aracı kullanması mümkündür. Bu durumda, engelli olma şartı zorunlu değildir; kullanımı belirleyen faktör, kişinin insiyatifine bağlıdır.
Ancak, bu konuda kesin bir durum bulunmamaktadır ve henüz bu tür bir vaka yaşanmamıştır. Yasada, kullanıcının aynı ilde ikamet etmesi gerektiği belirtilmiş olsa da, bu durumun geçici olarak değişebileceği yönünde görüşler bulunmaktadır.
Engelli aracını damat kullanabilir mi? Konumuz hakkında merak ettiğiniz soruları, alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.