1. Ana Sayfa
  2. Engelli

Engellilik (Tanımı – Türleri – Sorunları)

Engellilik nedir, engellilik türleri nelerdir, engelli sorunları nelerdir, engelli bireylerin yaşamı, engelli bireylerin toplumsal hayatı, engelli bireylerin desteklenmesi? Tüm detayları ile yazımızın devamında.


32

Engellilik, bir kişinin fiziksel, zihinsel veya duygusal işlevlerinde kısıtlamaları olduğu bir durumdur. Bu kısıtlamalar, bir kişinin günlük yaşamını etkileyebilir ve iş hayatında da engel oluşturabilir. Bu yazımızda engelli kavramı ve engelli bireylerin yaşamı ile iş hayatındaki zorlukları ele alacağız.

Engellilik nedir?

Engellilik, kişinin bir veya daha fazla önemli yaşam aktivitesini önemli ölçüde sınırlayan ve çevrelerindeki sosyal etkileşimi zorlaştıran herhangi bir fiziksel veya ruhsal bozukluğu olan durumdur. Engel durumu, doğuştan gelen kalıtsal bir durum olabileceği gibi sonradan kazanılmış bir durum da olabilir.

engellilik
engellilik

Engellilik türleri nelerdir?

Engellilik türleri görme bozukluğu, işitme bozukluğu, konuşma sorunu gibi işlevsel bozukluklardan uzuvların yokluğu gibi yapısal bozukluklara kadar çeşitlilik gösterilebilir. Engellilik türlerini 8 ana grupta incelememiz mümkündür.

  • Fiziksel Engelli
  • Dil ve Konuşma Engelli
  • Zihinsel Engelli
  • Ruhsal ve Duygusal Engelli
  • Görme Engelli
  • İşitme Engelli
  • Süreğen (Kronik) Hastalık
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluk

Engellilik türleri çok daha fazla çeşitlilik gösterebilir ve her bireyin engellilik deneyimi farklı olabilir.

Engelli bireylerin yaşamı

Engellilik, bir kişinin günlük hayatında birçok zorlukla karşılaşmasına neden olabilir. Engelli bireyler, hareket etme, iletişim kurma, iş yapma ve diğer birçok işlevde kısıtlamalar yaşayabilirler. Bu nedenle, engellilik, kişinin özgürlük, bağımsızlık ve yaşam kalitesi açısından önemli bir konudur.

Engelli bireylerin iş hayatı, işe alım, eğitim, çalışma koşulları ve mesleki gelişim açısından birçok zorlukla karşılaşabilirler. Engelli bireylerin eğitim hayatı, genellikle diğer öğrencilere göre daha zorlu olabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Kişilerin Yaşadığı Sıkıntılar Nelerdir?

Engelli bireylerin toplumsal hayatı

Engellilik, bir kişinin toplumsal hayatını da etkileyebilir. Engelli bireyler, diğer insanlar tarafından dışlanma, ayrımcılık veya yanlış davranışlarla karşılaşabilirler. Engelli bireylerin toplumsal hayatları diğer insanlarla olan etkileşimleri ve sosyal faaliyetleri açısından da önemlidir.

Engelli bireylerin toplumda farkındalığının artırılması, engellilik konusunda bilgi eksikliğinin giderilmesi açısından önemlidir. Engelli bireylerin insan hakları, diğer insanlarla eşit şekilde kabul edilmelidir.

Engelli bireylerin desteklenmesi

Engelli bireylerin desteklenmesi, birçok kurum ve program tarafından sağlanabilir. Engelli bireylere destek veren kurumlar, engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilirler. Engelli bireylere sağlanan haklar, iş hayatı, eğitim hayatı ve günlük hayat açısından önemlidir. Engelli bireylerin yararlandığı programlar, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

Engelli sorunları nelerdir?

Günlük hayatımızda ve yaşam koşullarımızda çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. Engelli kişilerin karşılaştığı bazı sorunlarından bahsedelim. Bu sorunlar ile nasıl başa çıkıyorlar hep beraber inceleyelim.

  • Erişilebilirlik
  • Eğitim
  • Sağlık Hizmetleri
  • Ekonomik Sorunlar
  • Dışlanma ve Yok Sayılma
  • İstihdam Eksikliği
  • İstismar Edilme
  • Ayrımcılık

Engelli kişiler için toplumsal çalışmalar yapılmalı, engelli bireylere istihdam alanları oluşturulmalı ve ekonomik özgürlükleri sağlanmalıdır. Aynı zamanda engelli kişiler için çevremiz erişilebilir bir hale getirilmelidir. Özel gereksinimi olan kişilere anlayış ve sabırla yaklaşmalıyız.

thumbnail
Önerilen Yazı
Türkiye’de Engelli Sayısı Rakamları 2023?

Merak Edilen Sorular

Sonuç olarak; Engelli bir kişinin yaşamında birçok zorlukla karşılaşmasına neden olabilir. Engelli bireylerin günlük hayatları, iş hayatları ve toplumsal hayatları, diğer insanlarınkinden farklı olabilir.

Ancak, engelli bireylerin desteklenmesi ve haklarının korunması, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırabilir. Engelli bireylerin iş hayatında, eğitim hayatında ve diğer alanlarda diğer insanlarla eşit kabul edilmeleri, bir insan hakları meselesidir.

Engellilik nedir?

Engellilik, bir kişinin fiziksel, zihinsel veya duygusal işlevlerinde kısıtlamaları olduğu bir durumdur.

Engelli bireylerin iş hayatı nasıl desteklenir?

Engelli bireylerin iş hayatı, iş yerlerinin engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi ve engelli bireylerin mesleki gelişimine destek verilmesi ile desteklenebilir.

Engelli bireylerin eğitim hayatı nasıl desteklenir?

Engelli bireylerin eğitim hayatı, eğitim kurumlarının engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi ve engelli bireylerin öğrenme sürecine uygun desteklerin sağlanması ile desteklenebilir.

Engelli bireylerin toplumsal hayatı neden önemlidir?

Engelli bireylerin toplumsal hayatı, diğer insanlarla olan etkileşimleri ve sosyal faaliyetleri açısından önemlidir. Engelli bireylerin toplumda farkındalığının artırılması, engelli konularında bilgi eksikliğinin giderilmesi açısından önemlidir.

Engelli bireylere sağlanan haklar nelerdir?

Engelli bireylere sağlanan haklar, iş hayatı, eğitim hayatı ve günlük hayat açısından önemlidir. Engelli bireylerin hakları arasında eşitlik, erişilebilirlik, koruma ve destek yer almaktadır.

Engelli bireylerin desteklenmesi için neler yapılabilir?

Engelli bireylerin desteklenmesi için birçok kurum ve program bulunmaktadır. Engelli bireylere destek veren kurumlar, engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilirler. Engelli bireylerin yararlandığı programlar, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. 

Dünyamızda, 1 milyardan fazla insan bir engel türüne sahiptir. Herkes yaşamının bir noktasında geçici veya kalıcı bir tür sakatlık yaşaması muhtemeldir.

Engellilik konumuz hakkında her türlü sorularınızı ve merak ettiklerinizi alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Yazar Hakkında

Princeton üniversitesi mezunu, evli ve engelli bir yazarım. Araştırmalarım ve takip ettiğim konular engelli hakları, erişilebilirlik, ve engelli yönetmelikleri alanlarıdır.

Yorum Yap

Yorumlar (32)

  1. 2 hafta önce

    Ben KOAH rahim kanseri nöropatik mesane hiper tansiyon MS pulmoner emboli hastasıyım ne kadar bir oran alırım ÖTV indiriminden yararlanmak istiyorum

    • öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir. ÖTV indirimli araç almak için %90 ve üzeri engelli oranına sahip olmalısınız. %90 altı ötv indirimli araç almak için engelli raporunda “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer almalıdır.

  2. 2 ay önce

    merhaba
    %60 kronik böbrek yetmezliği ( nakilli ) rahatsızlığı nedeniyle raporum mevcuttur.
    2006 sgk girişliyim bu şartlar altında vergi indiriminden yararlanarak emeklilik hakkım varmıdır

    • Öncelikle geçmiş olsun toplam prim gün sayınızı sigorta kolunuzu ve işe giriş tarihinizi tam yazarmısınız.

      • 2 ay önce

        4A TESCİL BAŞLANGIÇ 14.06.2006
        PRİM ÖDEME GÜN SAYISI : 5761

        • Engelli emeklilik şartlarınız 18 yıl sigortalılık süresi 4000 prim günü. Kalan süreniz 1 Yıl 3 Ay sigortalılık süresi 1761 gün önce prim gününüzü doldurmuşsunuz. 4A ve ekim 2008 öncesi olduğunuz için engelli vergi indirim belgesi alma şartınız var.

      • 2 ay önce

        tşk ederim bilgi için , ben çalışırken vergi dairesinden vergi indirim yazısı almıştım zaten ..bu durumda yılım dolduğunda vergi indirimden yararlanarak emekli olamam için bir sakınca yok anladığım kadarıyla

        • Engelli vergi indirimi belgeniz ile beraber süreniz doldurduğunuzda başvuru yapabilirsiniz. Hakkınızda hayırlısı olsun.

  3. 4 ay önce

    Merhaba
    1.02.2011 4/A sigorta girişim mevcut.
    %40 süresiz engelli raporum var.
    1550 gün sigorta pirimim var.
    Asgari ücretle
    Ssk’lı olarak çalışıyorum ve engelli vergi indirim için vergi dairesine başvuru yaptım.
    1.Engelli vergi indirimle maaşım ne kadar olur?
    2.15 ay askerlik yaptım ve malulen emekli olmam için kaç gün sigorta pirimim olması lazım?
    Konuyla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Ramazan Bey engelli emeklilik şartlarınız 18 yıl sigortalılık süresi 4400 prim günü. Engelli emeklilik için kalan süreniz 5 Yıl 12 Ay sigortalılık süresi 2850 prim günü gerekmektedir.

      • 3 ay önce

        İyi geceler diliyorum
        15 ay askerlik yaptım.
        Engellilik emekli olmam için 5 yıl 12 ay ve sigorta pirimim 2850 tamamlamam gerektiğini söylediniz lakin 15 ay askerlik borçlanma yapsam engelli emeklilik için kaç yıl ve kaç gün primim kalacağını söylersiniz çok sevinirim.

        • Ramazan Bey 15 ay askerliğinizi sigorta girişinden önce yaptıysanız sigorta sürenizde azalır sonra yaptıysanız sadece priminizi ödediğiniz kadar yükseltebilirsiniz. Verdiğimiz tarihlere göre askerliğinizi hesaplayabilirsiniz.

        • 3 ay önce

          Merhabalar Ayşenur hanım
          Ben rektum kanseriyim 3.evre radyoterapi ve kemoterapi tedavisi sırasında %80 engelli raporu verildi. Şimdi tedavi sürecim bitti 3’er
          Süreyle kontrolüm var
          Rapor bir yıllık verildi şimdi tekrar başvurduğumda engelligimi devam ettirirler mi
          En az %40 alabilir miyim
          Teşekkürler

        • Mehmet Bey öncelikle geçmiş olsun. %40 alacağınızı düşünüyoruz. Kronik hastalık olması sebebiyle süresiz çevrilecektir. Dikkat etmeniz gereken kısım ek hastalık belirtirseniz ve iyileşme olasılığı varsa raporunuz yine süreli olur.

  4. 2001 yılında 4A girişim var şuanda 4C li olarak çalışıyorum4700 prim günüm var.Kardiyoloji 40 uyku apnesi 35 görme 1 engel oranı verdi hastanede raporum 58 düştü vergi indiriminden faydalanıp emekli olmak için rapora başvuru yapmıştım rapor henüz vergi dairesinden Ankara’ya gönderilmedi bu raporum Ankara’da tekrar kesintiye uğrar mı ve emekli olabilir miyim

  5. 7 ay önce

    Yaklaşık 3 ay önce sol kulağımı ileri orta derce yitirdim 3 aydır tedavi oluyorum ama değişen bişey olmuyor bugün tekrar girdim işitme testine gene aynı 56/70 olarak çıkıyor sol kulak işitme testi sizce engel oranı kaç verilir

  6. 8 ay önce

    Kolay gelsin ben böbrek yetmezlik sıkıntısı çekiyorum hastaneye gittiğimde yüzde /70 falan yazdılar sizce engelli raporum cikarmi ve maaş alabilir miyim ve yüzde 70 maaşı kaçtır

  7. 10 ay önce

    Ben 2002 yılında trafik kazası geçirdim yüzde 45 raporluydum şimdi rapor almaya gittim vermediler dış görünüşüm iyi ama rahat hareket edemiyorum yavaş yürüyorum hızlı ve koşma yeteneklerini kaybettim yani hala kazanın etkileri sürüyor

  8. 10 ay önce

    Merhaba ben aveskulernekroz hastasiyim sag ve sol kalca protez ameliyati oldum calisamiyorum 1 yildir raporluyum.Malulen emekli olma durumum varmidir bana cvp verirseniz teşekkür ederim

  9. 10 ay önce

    Ayşe hanım merhaba.
    Oğlum hidrosefali rahatsızlığından dolayı askerliğe elverişli değildir diye çürük raporu aldı. Bunun üzerine iş müracaatı için erişkinler için engelli raporu girişiminde bulunduk fakat sıfır puanlı ve süresiz bir rapor verdi heyet (26.04.2022). Bu durumda ne yapmamız gerekir? Bizi yönlendirirseniz çok memnun oluruz.

    • Burhan Bey geçmiş olsun. Rapor itirazı yapabilirsiniz tabi 30 gün içerisinde itiraz hakkınız var. İtiraz hakkınızı zamanında kullanmamanız durumunda se 6 ay sonra tekrar heyet başvurusu yapılıyor. Hidrosefali hastalıklarında genelde hareket, denge, baş ağrısı vb durumlara bakılıyor bildiğimiz kadarı ile. Oğlunuz muhtemelen vücudun da şantta kullanıyor. Bu konu ile ilgili bir yazı hazırlayacağım sizler için.

  10. 11 ay önce

    Merhabalar benim kalpte iki stand var ve hiper tansiyon hastasiyim.seker hastasıyım ve iyi huylu prostat büyümesi var yuzde kac rapor alabilirim.teşekkürler

Bir cevap yazın