Engelli kişiler aslında iki ana gruba ayrılır; Görünür engele sahip kişiler ve görünmez engele sahip kişiler. Örneğin, bir tekerlekli sandalye kullanıcısı kolaylıkla engelli olarak tanınır. Diğer yandan, engeli görülmeyen engelli kişiler fiziksel olarak gözle görülemez. Örneğin, diyabetli bir kişi fiziksel gözle tanınmaz; bunun yerine diyabet teşhisi tıbbi muayene ile konur.
Engelli sembolleri nelerdir?
Tekerlekli sandalye sembolü fiziksel bir engeli gösterse de, aslında uluslararası erişim sembolüdür. Engelli sembollerini kısaca incelemek gerekirsek;
Evrensel Engelli sembolü
Erişilebilirliğin evrensel sembolü olan bu sembol, tekerlekli sandalye kullanıcıları da dahil olmak üzere sınırlı hareket kabiliyetine sahip bireyler için erişimi gösterir.
Tekerlekli sandalye giriş sembolü
Bu sembol, tekerlekli sandalye erişimine uygun tesislere ihtiyaç duyan / az sayıda adımı bile yapamadıkları için düz erişime sahip olması gereken kişiler içindir.
Mesafe sembolü
Kendinizi kısa mesafelerden daha fazla hareket ettirmekte zorlanıyorsanız, bu sizin ifade edilen bir semboldür.
Yardımcı köpek sembolü
Yardımcı köpek sembolü, etkinliklerde ve mekanlarda/diğer olağandışı ortamlarda/durumlarda sizi destekleyebilmek için köpeğin eğitimden geçtiğini gösteren ve size yardımcı olacağını gösteren bir semboldür.
Bakım desteği sembolü
Bu sembol, başka bir kişinin desteği olmadan hizmetlere erişmelerinin önemli ölçüde zor olacağı kişilere verilir.
Sesli bilgi sembolü
Bu sembol, sesli bilgilere erişmede veya bunları işlemede zorluk yaşayan kişilerle ilgilidir.
Görsel bilgi sembolü
Görsel bilgilere erişimi bir engel bulan kişiler için kullanılır. Alternatif biçimlere/rehberliğe ihtiyaç duyan görme engelli kişileri içerebilir.
Tüm destekler sembolü
Bu kategori, diğer her şey içindir ve sağlayıcıların, aksi belirtilmedikçe belirli ihtiyaçları nasıl destekleyebilecekleri konusunda doğrudan sizden daha fazla bilgi istemeleri önerilir. Örneğin, ışığa duyarlı epilepsi.
Ayakta/Kuyrukta sembolü
Bu sembol, ayakta ve/veya kuyrukta hizmetlere erişimde önemli bir engeli olan kişilere verilir. Bu, fiziksel olarak önemli bir süre ayakta duramayan / sıraya giremeyen veya sıraya girme kavramını anlamakta sorun yaşayan kişileri içerebilir.
Beyaz baston sembolü
Beyaz baston, bir kişiyi kör veya görme engelli olarak tanımlar. Baston ya da orijinal beyaz baston tutan bir kişi gördüğünüzde, o kişinin bir miktar görme bozukluğu olduğunun farkına varırsınız.
Sesli açıklama sembolü
TV, video ve film için sesli açıklama. Bu hizmet, kör veya az gören kişiler içindir.
Ayarlanabilir Ses/Ahize sembolü
Bu sembol, güçlendirilmiş sese ve/veya ayarlanabilir ses kontrollerine sahip ahizelere sahip telefonların yerini gösterir.
Görüntü Ses erişilebilirlik sembolü
Bu görüntü, destekli dinleme sistemlerinin veya cihazlarının kullanılabilirliğini gösterir.
İşaret dili tercümesi sembolü
Sembol, İşaret Dili Tercümesinin sağlandığını gösterir.
Canlı sesli açıklama sembolü
Kör veya az gören kişiler için canlı sesli açıklama. Hizmet, gösteri ve görsel sanatları daha erişilebilir hale getiriyor.
Altyazı sembolü
Bu sembol, bir televizyon programının veya video kasetinin sağır veya işitme güçlüğü çeken kişiler için altyazılı olduğunu gösterir.
Telefon daktilosu sembolü
Bu sembol, Telefon Daktilosunun (TTY) kullanılabilir olduğunu gösterir.