İşitmenin tamamını yada bir kısmını kaybetmiş ve işitme kaybının getirmiş olduğu iletişim problemlerinin oluşturduğu duruma işitme engeli denilmektedir. Bu engel durumuna sahip bireyler anlatmak istediği durumu yada konuyu ifade etmek için beden dilini kullanmak zorundadır.
Dil ve konuşma bozuklukları kendi içerisinde bazı gruplara ayrılır;
- Konuşma Akışı Bozuklukları
- Ses Bozuklukları
- Artikülasyon Bozuklukları
İşitme ve Konuşma Engelli Bireylerin Yaşadığı Güçlükler
Engelli kişilerin sorunları, hem ülkemizde hem de dünya ülkelerinde daha aktif ele alınmaya başlanmıştır. Konuşma ve işitme bozuklukları, engelli kişilerin sosyal ve duyusal becerilerini engellemektedir.
İşitme ve konuşma engelli kişilerin yaşadığı sorunlar maddeler halinde incelemek gerekirse;
- Eğitim ve İstihdam Sorunları
- İletişim Sorunları
- Fiziksel Sorunlar
- Ebeveynlik ile İlgili Sorunlar
İşitme ve Konuşma Engelli Kişilerin Eğitim ve İstihdam Sorunları
Genel olarak engelli kişilerin en büyük sorunlarının başında eğitim gelmektedir. Engelli kişilerin toplumla bütünleşmesini sağlamak için eğitimin yeri oldukça önemlidir. İşitme ve konuşma engelli kişilerde; organ kaybı yada fiziksel sorun görünmediği için toplumumuzda en az dikkat çeken engelli kişilerdir.
Sağlıklı çocuklar yedi yaşında eğitim almaya başlarlar. İşitme engele sahip çocuklar ise okul öncesi eğitim alamadıkları için okuma ve yazma öğrenememektedir. Bu yüzden işitme engelli kişiler eğitim hayatlarından geri kalarak eğitim tam olarak tamamlayamazlar.
İşitme ve konuşma engelli kişilerin istihdam sorunları 4857 sayılı iş kapsamında iş yerlerinin engelli çalıştırma zorunluluğu vardır. Elli ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri kamuda %4, özel sektörde %3 engelli çalıştırmak zorundadır.
İşitme ve Konuşma Engelli Kişilerin İletişim Sorunları
İşitme ve konuşma engelli kişiler kavram gelişimleri ve dil gelişimleri yetersizdir. İşitsel sorunlarından dolayı bilişsel gelişim sürecine olumsuz etki etmektedir. İşitme engelli kişiler düşüncelerini ifade etmekte zorlandıkları için çevresi ile iletişim kurmakta zorlanırlar. Bu durum nedeniyle kendilerini kötü hissetmekte ve öz güvenleri gelişmemektedir.
İşitme Engelliler ile Nasıl İletişim Kurulur
İşitme ve Konuşma Engelli Kişilerin Fiziksel Sorunları
İşitme ve konuşma engeline sahip kişiler, diğer insanlara göre farklıdır. Psikomotor bakımından işitme kanalı ve sinirlerdeki tahribat nedeniyle denge sorunu yaşamaktadır. İşitme ve konuşma engelli kişilerin fiziksel sorunları ip üstünden atlama, ileri geri yürüme, geri geri yürüme gibi durumlarda zorlanırlar.
Fiziksel etkinliklerde yer almaması sonucu sosyal, ruhsal ve bedensel sorunlar yaşadığı bazı araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Bu araştırmaların sonucu bazı işitme ve engelli kişilerin fiziksel sorunların başında; sosyal ortama girdiğinde evden ayrılma korkusu, fiziksel aktivite eksiklikleri ve yeteri kadar egzersiz yapamaması gelmektedir.
İşitme ve Konuşma Engelli Kişilerin Ebeveynlik Sorunları
Toplumumuzda ne yazık ki engelli kişilerin anne olmamaları konusunda baskıya uğradığı gözlenmektedir. Engelli Kadınlar çocuk sahibi olmak istediklerinde toplum tarafından olumsuz şekilde yargılanırlar.
Engelli kadın çocuk sahibi olduğunda emzirme sorunu ve emzirmeye yönelik sorunlar yaşamaktadır. Engelli kadınlar çevresinden doğru şekilde sosyal destek alırlar ise, bu sorunun üstesinden gelmektedir.
Merhabalar Askerlik için sağlık ocağından hastaneye sevk ettiler KBB sevk ettiler oradan abr testine tabi tuttular ve sonuç orta derecede işitme kaybı var askerliğe engel olurmu?? yarın sağlık kuruluna giricem
İbrahim Bey maalesef doktor olmadğımız için yorum yapmamız doğru olmayacaktır. Hakkınızda umarım hayırlısı neyse o olur.