Kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH, akciğerlerdeki hava akışını engelleyen ve solunum güçlüğüne neden olan solunum kronik (akciğer) hastalığıdır. Koah nedir, koah hastalığına hangi bölüm bakar, koah engel oranı nedir, koah hastası engelli raporu alabilir mi? tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
KOAH’ın en yaygın nedeni sigaradır, fakat sigara içmeyenler de KOAH’a yakalanabilir. Tozlara maruz kalmış kişiler, toz solunmasından KOAH hastalığına yakalanma riski yüksektir. Pasif içicilik olarak da adlandırılan sigara kullanmayan fakat sigara içilen ortamlarda yer alan kişiler de KOAH için bir risk faktörüdür.
KOAH nedir?
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH, hava akışını engelleyen ve nefes almayı zorlaştıran akciğer rahatsızlıkları için genel bir terimdir. KOAH hastalığının birçok belirti, semptomu vardır ve bunlar hafif, orta veya şiddetli olabilir.
KOAH’ı önlemenin en iyi yollarından biri sigaraya hiç başlamamak veya kullanıyorsanız sigarayı bırakmaktır.
KOAH belirtileri yaşıyorsanız, özellikle tempolu zamanlarınızda nefes darlığı hissediyorsanız, Daha önce sigara içtiyseniz ya da kullanmaya devam ediyorsanız doktorunuza görünmelisiniz.
KOAH hastalığına hangi bölüm bakar?
KOAH hastalığı için hastanelerin gögüs hastalıkları bölümüne gitmeniz gereklidir. Doktorunuz KOAH’ınız olduğundan şüpheleniyorsa, fiziki muayene, aile geçmişiniz ve bunlara ek olarak bir takım testler uygulayabilir.
KOAH risk faktörleri nelerdir?
KOAH’ın önde gelen nedeni sigara içme öyküsüdür. Düzenli olarak sigara içiyorsanız, akciğerlerinizdeki hava yollarına zarar verebilir ve KOAH hastalığına yol açabilirsiniz. Halen sigara içiyorsanız, KOAH’ın ilerlemesini etkilemek ve akciğer fonksiyonundaki düşüşü yavaşlatmak için yapabileceğiniz en iyi şey bırakmaktır .
Sigara içmeye ek olarak, sizi KOAH geliştirme riskine sokabilecek diğer faktörler şunlardır:
- Pasif dumanda nefes almak
- Hava kirliliğinin yüksek düzeyde olduğu bir ortamda yaşamak
- Kimyasal dumanlara, toza veya kirliliğe maruz kalmak
- Genetik: Bazı insanlar, vücudun akciğerleri koruma yeteneğini etkileyen nadir bir genetik duruma sahiptir.
KOAH engel oranı nedir?
KOAH engel oranı belirlemek için doktorunuz tıbbi geçmişinizi alarak ve semptomları sorarak başlayacaktır. Ayrıca bir fizik muayeneden geçeceksiniz ve son olarak bazı testlere gireceksiniz. Doktorunuz ayrıca görüntüleme testlerini de isteyebilir. KOAH teşhisi almanız halinde, sağlık durumunuza göre verilecek oran şu şekildedir;
KOAH engel oranı tablosu
Doğuştan veya kazanılmış akciğer, plevra ve göğüs kafesi hastalıkları veya akciğeri tutan diğer bütün hastalıklarda, solunum ve dolaşım fonksiyonunda bozukluk yapmışsa; Solunum Fonksiyon Testlerine göre değerlendirme yapılır;
Göğüs Hastalıkları | Oran |
Az etkilenme varsa | %20 |
Orta derecede etkilenme varsa | %40 |
Ağır derecede etkilenme varsa veya kronik kor pulmonale gelişmişse | %80 |
KOAH hastası engelli raporu alabilir mi?
KOAH teşhisi genellikle belirli testlerin yapılmasıyla birlikte hastanın sağlık geçmişinin bir değerlendirmesi ile belirlenir. KOAH teşhisi almanız durumunda hastalığın şiddetine göre bir oran verilir. %40 ve üzeri oran almanız durumunda engelli sağlık raporu alabilirsiniz.
Merhabalar babam koah hastası. KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI, bize engelli heyet raporu kac verir doktor hiper tansiyon hastası kalp hastası ana damarda 52 cm genişleme vat sizce bunlarla %90 alabilirkiyiz
Öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.
Merhaba dedem 83 yaşında cezaevinden denetimli serbestlikten faydalanarak çıktı dedeme ben bakıyorum ayda 3 kere konferansa gidiyor denetimli serbestliğe şimdi ağır KOAH tesisi koydu ve ilaçlarına rapor cikardi doktor. denetimli serbestlik müdürlüğü rapor istedi konferanstan muaf olması için heyete gotursek ağır KOAH için rapor verirler mi doktorun ağır koah raporu yeterlimidir birde bu doktorun teşhis raporuyla bakım maaşına başvurabilir miyim yoksa heyet raporu sartmidir
KOAH için engel oranı alabilirsiniz. Evde bakım maaşı için dedenizin tam bağımlı olması ve aynı hanede ikamet eden kişilerin toplam geliri kişi başı geliri evde bakım maaşı gelir kriterinin altında kalması gereklidir.
Cevabınız için teşekkürler