1. Anasayfa
  2. Engelli

Süreli Engelli Raporu Nedir, Nasıl Yenilenir?

Süreli engelli raporu nasıl yenilenir, engelli raporu yenileme ücretli mi, süreli engelli raporu ile emekli nasıl olunur tüm sorularınızın cevabı yazımızın devamında yer almaktadır.


7

Engelli Raporu, devlet ve yasaların yönetmelikler ile almış olduğu kararların bağlandığı resmi bir sağlık kurul rapor türüdür. Ruhsal, Psikolojik ya da Fiziksel kaybı olan kişiler, engelli raporu almak için tam teşekküllü devlet hastanelerin sağlık kurullarına başvurulmalıdır.

Süreli engelli raporu nedir?

Kişinin sahip olduğu hastalık zamanla iyileşiyor veya yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkabilir ya da hastalığın şiddeti azalıyor olabilir. Bu tarz bir hastalığa sahip olmanız durumunda doktorlar size Süresiz Engelli Raporu vermek yerine Süreli Engelli Raporu vermektedir. Süreli Engelli Raporları da, üzerinde aksi belirtilmediği sürece genellikle 2 sene geçerliliği olan engelli raporlarıdır. Bu süre sona ermesi ile beraber engelli raporun da bir hükmü kalmamaktadır. Süreli engelli raporunu uzatmak isteyen bireyler, tıpkı ilk başvurusundaki süreçleri tekrar ederek sıfırdan bir engelli sağlık raporu almak durumundadır. Eğer birey, engelli raporu yenileme başvurusunda bulunmaz veya bulunduğunda da %40’ın altında bir orana sahip olursa artık engelli sayılmayacak ve tüm engelli haklarından yararlanamayacaktır. Eski engelli raporunun da süresi dolması nedeniyle bir geçerliliği kalmayacaktır.

Engelli raporu veren hastaneler alt kısımda yer alan şekildedir.

  • Devlet Hastaneleri
  • Araştırma Hastaneleri
  • Üniversite Hastaneleri
thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Veren Hastaneler 2024

Süreli engelli raporu kimlere verilir?

Engelli raporu, doğuştan ya da bir kaza nedeniyle %40 ve üzeri kişilere sağlık kurulu tarafından verilen rapor türüdür. Süreli engelli raporu kişinin hastalığında iyileşme ya da hastalık şiddetinde azalma olması düşünülen kişilere verilmektedir.

Süreli engelli raporu ne işe yarar?

Engelli kişilere verilen rapor türleri süreli-süresiz olmak üzere iki şekildedir. Kişinin hastalığı, zamanla tedavi edilerek ortadan kalkması durumunda süreli engelli raporu, hastalığı kronik ve iyileşme göstermeyen kişilere süresiz engelli raporu verilmektedir.

Süreli engelli raporu yenilenir mi?

Süreli engelli raporu yenileme işlemi için rapor süresi dolan kişinin, yeni engelli raporu alması gereklidir. Rapor yenileme işlemi için herhangi bir ücret alınmaz. Engelli kişinin hak kaybı yaşamaması için zamanında engelli raporunu yenilemesi gereklidir.

Engelli raporu yenileme belgeleri nelerdir?

Engelli birey veya birinci derece yakın akrabası tarafından engelli raporu yenileme işlemi başlatılır. Rapor yenileme işleminin ilk adımı sağlık kurulu bölümünden alınan engelli raporu yenileme başvuru formudoldurulmalıdır. Formun eksiksiz şekilde doldurulması ile beraber engelli raporu alacak kişinin kimlik bilgisi ve 5 adet vesikalık fotoğrafı teslim etmelidir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Yenileme (Kapsamlı Rehber)

Süreli engelli rapor süresi bitmeden yenilenir mi?

Süreli engelli raporu belirtilen süreler içerisinde geçerliliğini korumaktadır. Fakat süreli sağlık raporunuz yenilemek istemeniz durumunda, geçerlilik süresi bitmeden önce tekrar yeni engelli raporu için başvurmanız gereklidir.

Süresi dolan engelli raporu nasıl yenilenir?

Süresi dolan engelli raporu yenilemk için öncelikle kişinin bağlı olduğu il/ilçe sınırlarında yer alan sağlık müdürlüklerini ziyaret ederek, engelli raporu yenileme dilekçesi doldurması gereklidir. Başvuru dilekçesi ve gerekli evrakları teslimi sonrası, inceleme aşamasına geçilir. Gerekli inceleme sonrası onay verilmesi durumunda engelli sağlık raporu yenileme işlemleri başlatılır.

Engelli raporu yenileme işlemi ücretli mi?

Engelli raporu yenileme için başvuran kişilerden herhangi bir ücret talep edilmez. Bunun sebebi bireyin engelli raporunu almak zorunda olmasıdır. Engelli bireyler raporlarının süresi dolması itibariyle engelli raporlarını yenilemesi gerektiğinden devlet hastaneleri bu bireylerden herhangi bir ücret talep etmez.

Engelli raporu yenilerken dikkat edilmesi gerekenler?

Engelli raporu yenileme işlemleri bittikten sonra engelli raporu en az iki nüsha şeklinde alınmalıdır. Alınan engelli raporlarının kopyaları üzerinde aslı gibidir damgası yer almalıdır. Aslı gibidir damgası olmayan ve kopyası olan engelli raporların geçerliliği bulunmamaktadır.

Süreli engelli raporu ile emekli olunur mu?

Süreli engelli raporu ile gerekli şartları sağlamanız durumunda engelli erken emekli olabilirsiniz. Süreli engelli sağlık kurulu raporu ile emekli olunması durumunda, rapor süresi bitiminde kontrol muayenesine girilmelidir. Tektik ve muayene sonucunda çalışma iş gücü kaybı oranınız emekliliğinizin devamını sağlamıyorsa emekli aylığınız kesilmektedir. Engellilik durumunuz ortadan kalkması durumunda, normal emeklilik şartlarına tabi tutulursunuz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu (Kapsamlı Rehber)

Engelli raporu nasıl alınır?

Engelli Raporu alabilmek için öncelikle tam teşekküllü devlet hastanelerinden randevu almanız gerekmektedir. Randevu almak için iletişim kurmanız durumunda, engelli sağlık raporu başvurusu hakkında hastane çağrı merkezi çalışanı sizi yönlendireceklerdir. Randevu zamanı hastaneye gittiğinizde, gerekli tektik ve muayenelerin ardından doktorlar kendi alanları ile ilgili kısımlara görüşlerini belirtir, kaşe basar ve imzalarını atarlar. Muayene ve tektik sonuçlarınız incelendikten sonra evrağınız sağlık heyetine verilir. Sağlık Heyeti belirli zamanlarda toplanır ve sizin de o zaman orada hazır bulunmanızı isterler. Sağlık Kuruluna girdiğinizde her bir doktor kendi ile ilgili kısmı kontrol eder mevcut rahatsızlığınıza göre de engel oranınızı belirlemek için balthazard formülü uygulayarak engelli sağlık kurulu raporu oluştururlar.

Engelli raporu oranı nedir?

Engelli Raporu kişinin ruhsal, fiziksel kayıplarının hesaplandığı ve kayıp oranının balthazard formülü aracılığı ile bir yüzde ile belirlendiği bir sağlık kurul rapor türüdür. Kişinin engelli sayılabilmesi için en az %40 oranında engelli olması gerekmektedir.

  • %0 ile %39 arası engelli olarak sayılmaz, En az %40 ile %100 arası engelli sayılmaktadır.

Engelli raporu nasıl yenilenir?

Engelli sağlık raporu yenileme işlemlerine başlamadan önce raporunuzun türünü bilmeniz gereklidir. Engelli raporları süreli ve süresiz olmak üzere iki çeşit türü bulunur. Engelli raporu yenilemesi yapacak kişi, eski raporları ve hastalığı hakkındaki raporları da yanında bulundurması gereklidir. Süreli engelli raporu kişinin hastalığına göre iki yıl veya beş yıl süreli şekilde verilebilir. Engelli raporu süresi dolması halinde kişinin tekrardan tam teşekküllü devlet hastanesi başvurması gereklidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 1
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 2
    _zg_n
    Üzgün

Princeton üniversitesi mezunu, evli ve engelli bir yazarım. Araştırmalarım ve takip ettiğim konular engelli hakları, erişilebilirlik, ve engelli yönetmelikleri alanlarıdır. Engelli konuları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız uzmanım.

Yazarın Profili

Yorumlar (7)

  1. Merhaba,
    Süreli rapor ile ekpss hakkı mevcutmu olduda atandık rapor bitimi sonrası akıbet ne olabilir.

  2. 21 Eylül 2023

    i aksamlar bugun sgk gıttım bagkur prım tam evrak verdım ama malulen engelli emeklılık aynı dıyolar engellı emeklıgı ıcın 55 puan aldım.sımdı e devlete gırdım saglık kurulu evragi sevk dıyo konuyla ılgılı bılgısı olan varsa

  3. 18 Eylül 2023

    iyi aksamlar ben bagkurdan 2700gunum var iş yerım var ayrıca ılk işe sgk basladım 1700gunum var.engelli emeklilik ıcın surelı 3yıl rapor aldım 55 süreli raporla emeklı olabılırmıyım

    • 1 Ekim 2008 öncesi sigorta girişi olup ssk şartlarıyla emeklilik hakkı elde edenler vergi indirimi belgesi ile emekli olmaktadır. (Bağkur ve Emekli sandığı hariç), vergi indirimi belgesi erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenir. Erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenen engelli raporunda birden fazla hastalık/engellilik durumu varsa balthazard formülü kullanılır.

      1 Ekim 2008 ve sonrası sigorta girişi olanlar, 21 eylül 2021 yılı Maluliyet tespiti yönetmeliğine göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınmaktadır. SGK Hastalık Listesi yayınlanmıştır ve bu listede hastalıklarınız karşılığı olmalıdır. Yönetmeliği incelemek için lütfen tıklayınız..

      Engelli emeklilik tarihinizi hesaplamak için lütfen tıklayınız.

  4. Merhaba. Engelli Raporumun süresi 3 yıl. Ancak 4 engelimin 3ü kronik. Düzelmeyecek durumda. 1 engelim için raporu süreli verdiler. Rapor yenileme sırasında kronik olan hastalıklarım için de değerlendirmeye tabi tutulacak mıyım?

Bir yanıt yazın