Emeklilik DYS Evrak Takibi ve Sorgulama
  1. Anasayfa
  2. Diğer

Emeklilik DYS Evrak Takibi ve Sorgulama

DYS evrak takip nedir, DYS evrak takibi nasıl yapılır, SGK DYS evrak takip, e devlet DYS evrak takip, Varide No ile evrak sorgulaması nasıl yapılır? Tüm detayları ile yazımızın devamında.

5

Hayatımızın bir döneminde hemen hemen hepimizin Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) ile bir işimiz olmuştur. Hepimiz ister istemez dys evrak takibi sonuçlarını ya da işlemin ne durumda olduğunu merak etmekteyiz.

DYS evrak takip nedir?

SGK tarafından geliştirilen ve evrak takibi için kullanılan uygulamanın adı DYS “Doküman Yönetim Sistemi”‘dir. Emeklilik başvurusu, bazen geçici iş göremezlik ödeneği, bazen özel ödemeler, bazen askerlik ya da doğum borçlanması, bazen tıbbi malzeme ödemeleri gibi listeyi oldukça uzatabileceğimiz kalemler olabilmektedir.

DYS evrak takibi nasıl yapılır?

DYS evrak takibi SGK ve E-Devlet uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Ancak evrak takip işlemleri e-devlet ortamına taşındığından dolayı SGK üzerinden yapılan DYS evrak takibi şu an için sadece 2018 yılı sonuna kadar olan evraklar aranabilmektedir. 2018 yılından sonraya ait bir evrağı ancak e-devlet üzerinden sorgulanır.

SGK DYS evrak takip

2018 yılı sonuna kadar evraklarınızı Sosyal Sigortalar Kurumu üzerinden sorgulama işlemi için alt kısımda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz.

SGK DYS Evrak Takibi

Bu durumda e-devlet şifresi olmaksızın bu sayfada sadece 2018 yılı sonuna kadar olan eski evraklar sorgulanabilmekte olup yeni başvuru işlemlerinin ne durumda olduğunu maalesef göremiyoruz.

Yeni başvuru işlemlerimizi takip edebilmek için kendimize özel şifremiz ile e-devlet sayfasına girmek zorundayız.

E-devlet DYS evrak takip 

Sosyal Sigortalar Kurumu’na herhangi bir başvuru için vermiş olduğumuz e-devlet evrak sorgulaması evrağın hangi aşamada olduğunu, kendimize özel şifremiz ile e-devlet sayfamıza girerek sorgulayabilmekteyiz. 

Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz; e devletin kendi uygulamasında istediğimiz her şey olmayabiliyor, bazı sayfalar çıkmayabiliyor. Onun için evrak takibi işlemini uygulama üzerinden değil, direkt adres ile web sayfasına girerek yapmanızı tavsiye ediyoruz.

1) Önce tarayıcımızın adres çubuğuna E-Devlet Kapısı adresini yazarak e-devlet giriş sayfasını açıyoruz. 

DYS Evrak Takibi 1. Adım
DYS Evrak Takibi 1. Adım

2) En üstte “Merhaba size nasıl yardım edebilirim” yazan kutuya “SGK evrak” yazalım.

DYS Evrak Takibi 2. Adım
DYS Evrak Takibi 2. Adım

Altta sıralanan seçeneklerden  “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” linkine tıklıyoruz.

Burayı tıkladığımızda bizi kimlik doğrulama sayfasına götürecek. Sayfada gördüğümüz “şimdi kimliğimi doğrula” yazan kutuya tıklıyoruz ve TC kimlik numaramız ile e-devlet şifremizi girince e-devlet portalında ilgili sayfaya yönlendiriliyoruz.

Bu sayfada alttaki “uygulamaya git” kutucuğunu tıkladığımızda ise karşımıza SGK’nın sorgulama sayfası çıkıyor. E-devlet üzerinden girdiğimiz için zaten bütün bilgilerimiz hazır ve bize sadece sorgulamak / takip etmek istediğimiz evrağın yılını seçmek kalıyor.

E-Devlet DYS Evrak Takibi

Varide No ile evrak sorgulaması nasıl yapılır? 

SGK’nın DYS’de (Döküman Yönetim Sistemi) kayıtlı evrağı ve eklerini görüntülemek ve doğrulayabilmek için varide no ile evrak arama sayfasını kullanmamız gerekir. Bunun için öncelikle aşağıdaki linkten ilgili sayfaya gitmemiz gerekmektedir.

Varide No ile evrak sorgulama

Varide No Evrak Doğrulama sayfa açılınca üst bölümdeki resimde yer alan güvenlik kodunu ilgili alana, ve DYS de üretilen varide noyu evrak varide no alanına,  doğrulama kodu alanına da evrak üzerindeki doğrulama kodu yazılarak “sorgula” butonuna basılır.

Varide no ile DYS evrak takibi
Varide no ile DYS evrak takibi

İlgili evrak ve varsa ekleri listelendiğinde karşısındaki “görüntüle” butonu kullanılarak detaylı görüntülenebilir.

SGK DYS Evrak Takibi “giden evrak kayıtlı” Nedir ?

Evrağın kayıt altına alındıktan sonra ilgili servise gönderildiğini belirten ibaredir.

SGK DYS Evrak Takibi “gelen evrak kayıtlı” Nedir ?

Kuruma yapılan ilk başvuru evrağının kuruma ulaşıp kayıt altına alındığını belirtir. Bu ibareden işlemin ne durumda olduğu çok fazla anlaşılmaz.  

SGK DYS Evrak Takibi “gelen evrak dosyaya kondu” Nedir ?

O evrakla işin bittiğini ve dosyasına kaldırıldığını belirten ibare olmakla birlikte her zaman işlemin tamamen bittiği anlamına gelmez. Dosyaya kaldırılan o evrağın ilişkilendirildiği başka bir evrak üzerinden işlem devam edebilmektedir.

SGK DYS Evrak Takibi “zimmetten çıktı” Nedir ?

Evrak üzerindeki işlemin tamamlandığını, ya bir sonraki ilgili servise, ya da işlem tamamen bitmişse dosyasına kaldırıldığını belirtir. Bazen de hazırlanan cevap evrağının başvuru sahibine gönderilmek üzere postaya verildiğini belirtmektedir.

DYS evrak takibi konumuz ile ilgili merak ettiğiniz soruları alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 7
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 1
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 1
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili

Yorumlar (5)

  1. 24 Mayıs 2023

    Engelli ye her yerde öncelik var iken neden eyt lilerin dosyalarının arasına katıyorlar enteresan

  2. 3 Nisan 2023

    Merhaba Eren bey. Engelli emeklilik için vergi indirimi belgesi ve engel raporum ile 07.03.2023 tarihinde SGK ya başvuru yaptım. Dys evrak takipte gelen evrak beklemede yazıyor. Bir iki gün sonra başvuru yapalı 1 ay olacak. Bu kadar beklemem normal midir? Ayrıca başvuru servisi EYT servisi yazıyor. Bir yanlışlık mı var acaba.Yardımcı olur musunuz?

    • Nuriye hanım aslında bu kadar uzun sürmemesi lazım. Bağlı olduğunuz il/ilçe SGK müdürlüğüne giderek sormanızda yarar var.

      • 10 Nisan 2023

        Merhaba Eren bey. Konu ile ilgili il SGK müdürlüğüne gittim. Eyt yoğunluğu sebebiyle evrağın beklediğini söylediler. Diğer emekli işlemleri ne olursa olsun ayrı bir birimde değerlendirilmiyormuş. Sıra bana geldiğinde işleme alınacakmış. Size asıl sorum. Maaşım hangi tarihten hesaplamaya başlayacaktır. Eytliler için 1 Nisan haberini okudum. Bu benim içinde geçerli midir? Yardımlarınızı rica ediyorum.
        Şimdiden teşekkürler.

        • Nuriye hanım emeklilik maaşınız tahsis numaranız çıkması ile beraber hesaplanacaktır. EYT dönemine denk gelmeniz şanssızlık olmuş maalesef.

Bir yanıt yazın