Emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
Emeklilik başvuru işlemlerine başlamadan önce, öncelikle emeklilik sorgulama işlemlerinizi doğru bir şekilde yapmalı ve emekli olabilmek için gerekli olan kriterleri eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğinizden emin olmalısınız.
Emeklilik Kriterleri:
- Gerekli olan yaş haddinin doldurulması
- Gerekli olan prim gün sayısının yatırılması
Emeklilik Başvurusu yapmak için, hazırladığınız emeklilik başvuru evraklarını SGK kurumuna teslim etmeniz gereklidir. Ancak, artık tüm bu işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden online olarak yapabilirsiniz.1
E-devletten emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
E-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapmak için, öncelikle gerekli koşulları sağlamalısınız. Ardından, e-Devlet uygulamasına giriş yaparak işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
1) Sistemde işlem yapabilmek için, öncelikle T.C. kimlik numaranızı bilmeniz ve e-Devlet şifrenizi edinmiş olmanız gereklidir.

2) Arama bölümüne “aylık/emekli/gelir” yazınız.

3) Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi ekranında “Yeni Başvuru” butonu tıklanır.
4) Tahsis talep türü “Yaşlılık aylığı” seçilerek ve alt kısımda sigorta türünüzü belirtilerek emeklilik aylığı başvuru işlemini tamamlayabilirsiniz.

EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
Bir üst kısımda anlattığımız adımları izleyerek, siz de kolayca EYT emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
- E-Devlet sistemine giriş yapınız.
- Ardından, https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan bağlantısına tıklayınız.
- Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesi ile birlikte başvurunuzu tamamlayınız.
Emeklilik Başvuru Formu doldurma işlemleri artık e-Devlet Kapısı üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
E-Devlet Emeklilik BaşvurusuSGK emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
Emeklilik başvurusu yapmadan önce, öncelikle gerekli kriterleri sağlamanız gereklidir.
- Gerekli koşulları yerine getirdiğinizden ve tüm evraklarınızın eksiksiz olduğundan emin olun.
- Bağlı olduğunuz il/ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüğüne giderek doğrudan başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu adımları tamamladıktan sonra, emeklilik başvuru işlemleriniz resmi olarak başlatılacaktır.2
Emeklilik sorgulaması nasıl yapılır?
Emeklilik başvurusu yaptınız ve sürecin hangi aşamada olduğunu merak mı ediyorsunuz? Başvuru işleminiz sonrasında, “Doküman Yönetim Sistemi (DYS)” üzerinden başvuru durumunuzu kolayca takip edebilirsiniz.3
Emeklilik onayı kaç günde gelir?
Emeklilik başvurusu yaptıktan sonra, başvurunuzun tamamlanma süresi genellikle 15 ile 90 gün arasında değişiklik göstermektedir.
- Sigorta kolunuza göre bu süreler farklılık gösterebilir.
- Ancak, genel olarak başvuruların 15 gün içerisinde sonuçlandığı gözlemlenmektedir.
Başvurunuzun durumunu DYS sistemi üzerinden takip ederek süreç hakkında daha net bilgi alabilirsiniz.
Emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Konumuz hakkında merak ettiğiniz soruları alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Kaynakça
- 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu – 05 Aralık 2024 – Mevzuat Sistemi ↩︎
- Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği – 05 Aralık 2024 – Mevzuat Sistemi ↩︎
- DYS Evrak Takip – 05 Aralık 2024 – E-devlet ↩︎
Ben yüzde 59 raporum sigorta girişim 23.05.2000 nasıl emekli olabilirim prim günüm 3334 ama 2 çocuğum var dogum borclanmasi yapabilirmiyim nerelere müracaat etmem gerekiyor lütfen yardımcı olun
Leyla hanım öncelikle engelli emeklilik şartlarınızı hesaplamak için tıklayınız. 2008 öncesi 4A girişli iseniz engelli vergi indirim belgesi alma şartınız var. Bu belge için bağlı olduğunuz il/ilçe vergi dairesi engelli birimine başvurmalısınız.
Dogum borclanmasida yaptım yanılmıyorsam 4080 gün istiyor benden vergi dairesine gittikten sonra hemen sgk ya müracaat edebiliyormuyum
Vergi indirim belgeniz çıkmadan kabul edilmez.
Rahatsız ediyorum ama peki vergi indirim belgem ne zaman çıkar bir bilginiz varmi acaba
Leyla hanım 1 ayda çıkanda var 4 ayda çıkanda var.
Eren bey , benim kardeşim yeni aldığı sağlık raporuylab %66 engelli durumunda oldu,işe başlangıç tarihi 14.3.2007 .şu an 2 yıla yakındır çalışmıyor, prim gün sayısı 3291 ve yaşı 44, raporuyla beraber 2023 haziranda kadıkyöy sgk gidip emeklilik işllemleri için başvurmak istemiş ama oradaki görevli memur emekli olamayacağını söylemiş,hem göz hem sinirseşl ve psikoljik rahatsızlıkları oranlarıyla beraber raporunda kayıtlı, bende belki memurun işgüzarlığıdır diye edevlet üzerinden başvuru yaptım.acaba emekli olabilirmi şimdiden ilginize teşekkür ederim
Kardeşinizin sigorta kolu nedir acaba?
SSK 4a
Engelli emeklilik şartları 18 yıl sigortalılık süresi 4000 prim günü. Kalan emeklilik süresi 1 Yıl 8 Ay sigortalılık süresi 709 prim günü gerekmektedir. Ayrıca Emeklilik için 4A Ekim 2008 öncesi girişli olmasından dolayı engelli vergi indirim belgesi alma şartı vardır.
merhaba % 61 süresiz engelli raporum var. vergi dairesinden vergi indirimi evrağınıda aldım. evraklarla birlikte elazığ sgk ya teslim ettim. Elazığ sgk 5510 /28-5 ( çalışma gücünün kaybı tespiti ) maddesinden sağlık kuruluna gönderdi. Sağlık kurulu çalışma gücünüzün en az %60 ını kaybetmediğinize ve maluliyet yeterli olmadığına karar vermiştir diye red vermiş. Benim nasıl bir yol izlemem gerekiyor.Benim bildiğim malulen emeklilik veya iş gücü kaybı olarak değil engelli emeklilik olarak işlem yapmaları gerekiyor. Acaba işlemimi yanlış yaptılar. Bu arada 10.11.1997 sigorta girişim. sigorta ve bağkur toplam 4300 günüm var. ama son 7 yıl bağkur daha çok olduğundan galiba emeklilik içinde bağkur servisi bakıyor
ALO 170 arayarak detaylı bir bilgi almanızı rica ederiz. Tam işlem sebebini öğrendiğinizde direk SGK ile görüşmeniz ve çözmeniz gerekli. Sigorta girişiniz ne zamandı? Ekim 2008 öncesi 4A’lı değilseniz 21 eylül 2021 yılı Maluliyet tespiti yönetmeliğine göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınmaktadır. SGK Hastalık Listesi yayınlanmıştır ve bu listede hastalıklarınız karşılığı olmalıdır. Yönetmeliği incelemek için lütfen tıklayınız... Engelli memur emeklilik şartları konumuzu incelemek için lütfen tıklayınız.
Merhaba, e-devlet üzerinden engelli emeklilik başvurusu normel eyt kiler gibimidir yoksa şubeye mi gitmeliyim internette tam olarak bunla ilgili açıklama yok.
iyi günler.
Engelli emeklilik için bağlı olduğunuz il/ilçe SGK kurumuna giderek halletmeniz daha sağlıklı olur. Engelli kimlik kartınızı gösterirseniz sıra beklemeden işlemlerinizi halledersiniz.
Teşekkürler.
Merhaba, %40 raporum vardı emeklilik için başvuru yaptım çarpışan günler var 80 gün daha çalışman lazım yada %60 en az rapor alman lazım denildi ilk raporumundan sonra farklı kronik hastalıkların çıktı yeni raporo başvurdum %76 verdiler ama ssk daki çalışan engelli indirim belgesi istedi bunu vergi dairesinden aldım %40 yazıyor eski çalıştım dönemdeki raporuna goreymis yeni rapor için ise girmem gerektiği söylendi henüz SSK basvurmadim yeni raporla kabul edilir mi emeklilik için yeni rapor ve eski %40 engelli indirim olan belge bir bilginiz varsa dönüş yaparsanız memnun olurum iyi gunler.
Biraz karışık görünse de biz kabul edileceğini düşünüyoruz. Vergi dairesi engelli birimini de konuya hakimdir. O bölüme de sorsanız daha doğru olur.
SSK gittim işe girip yeni rapor üzerinden engelli indirimi alıp öyle başvurumu kabul etceklermis yani aktif sigortam olması gerekliymiş birkaç günde olsa çalışıp yeni belge ile basvurmaliymisim.
İyi günler eren bey benim eski B sınıfı ehliyetim var ehliyet i yeniletmek için hastaneye gönderiyor lar sağlık raporu istiyorlar ehliyet i yeniletirken engelli raporu na bı zararı olur mu engelli raporu nu dikkate alırlar mı ne yapmam lazım
Ahmet Bey alacağınız sağlık raporu ile engelli raporu ayrı durumlardır. Engelli raporunuzda araç sürmenize engel bir durum yoksa sağlık raporunuz olumsuz çıkmaz rahat olun, geçmiş olsun.