Emeklilik hakkı kazanan birçok emekli, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor. Ancak, Emekli çalışan tazminat alabilir mi? İşte kıdem tazminatıyla ilgili merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık.
Emekli çalışanın tazminat hakkı var mı?
Emekli olduktan sonra çalışanların kıdem tazminatı hakkı vardır. Emeklilik sonrası SGDP ile çalışma hayatına devam eden kişiler, çalıştıkları işyerinde en az bir yıl süreyle çalışmışlarsa, kıdem tazminatına hak kazanır. Fakat emekli olduktan sonraki çalışma süresi, emeklilik hizmet süresine eklenmez.

Emekli çalışan tazminat alabilir mi?
Emeklilik sonrası tekrar çalışmaya başlayan kişiler, işverenin işten çıkarması durumunda kıdem tazminatı alma hakkına sahip olabilirler. Emekli olarak çalışmaya devam eden çalışan, kendi isteğiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatı hakkını kaybeder.
Yargıtay, emekli olduktan sonra aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlayan bir kişinin emekli olduğu tarihten önceki kıdem tazminatının ödenmesi durumunda, emeklilik sonrası yeni bir çalışma dönemi başlamış kabul edildiğini vurgular.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi
Emekli çalışan kendi isteğiyle işten ayrılırsa tazminat alabilir mi?
Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı alan bir çalışan, tekrar SGDP olarak çalışmaya devam ederse ve kendi isteğiyle işten ayrılırsa, kıdem tazminatı hakkını kaybeder.
Emekli çalışan kıdem tazminatı nasıl alır?
Emeklilik sonrası kıdem tazminatını alan ve aynı işyerinde çalışmaya devam etmek isteyen işçinin, yeni bir iş sözleşmesiyle çalışması gereklidir. Bu şekilde çalışmaya devam eden kişiler, haklı nedenlerle (sağlık, mobbing vb.) iş sözleşmesini tek taraflı olarak sonlandırırlarsa veya işveren iş sözleşmesini sona erdirirse, kıdem tazminatı hak etme hakkına sahiptirler.
Emeklilik yaşımı bekliyorum, nasıl tazminat alırım?
İşyerinde çalışırken emeklilik için gereken hizmet süresi ve prim gün sayısını tamamlamış olmalarına rağmen yaş nedeniyle emekli olamayan kişilerin kıdem tazminatı durumu şöyledir;
Durum | Gerekli Şartlar |
---|---|
8 Eylül 1999 öncesi | 15 çalışma yılı ve 3600 prim günü tamamlandığında işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilirler. |
8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 arası | 25 yıl çalışma veya 4500 prim günü tamamlandığında kıdem tazminatı alabilirler. |
Çalışma yılına bakılmaksızın 7000 prim günü tamamlandığında işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilirler. | |
30 Nisan 2008 – 31 Aralık 2008 | 4600 prim günü tamamlandığında kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilirler. |
Emekli çalışan tazminat alabilir mi? Konu hakkında merak ettiğiniz soruları lütfen aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlerle paylaşın.
Merhaba ben engelli emeklisiyim aynı iş yerimde çalışmaya devam ediyorum maaşım asgari ücretin çok az üstü bazı normal emekli çalışan asgari ücretli arkadaşlarımın maaşları asgari ücretten farklı yatıyor benimkinde fark yok ben engelli emeklisi olduğum icinmi maaşım eksik yatıyor örneğin asgari ücret 11450tl normal emekli çalışanlar 12300 tl yatıyor.Tesekkur ederim
Normalde SGDP kapsamında çalıştığınız durumlarda 12.300 TL civarı yatar ama net üzerinden anlaşıldıysa 11.450 TL yatması normal.