1. Anasayfa
  2. Engelli

Engelli Araç Park Yeri Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli araç park yeri başvuru belgeleri nelerdir, engelli araç park yeri dilekçesi nasıl yazılır, engelli araç park yerine başkaları park yapabilir mi tüm bu soruların cevapları yazımızın devamında.


2

Engelli araç park alanı müracaatı, engelli vatandaşın umumi mülklerinde kendisine ayrılacak özel bir park alanını talep ettiğine dair dilekçeyi hazırlaması ve bu dilekçeyi, nüfus cüzdanını, sağlık kurulundan alınan engelli raporunu, İl Belediye Başkanlığına iletilmesi adımları ile gerçekleştirilmektedir. Müracaat ardından İl Belediyesi engelli vatandaşlarının konutlarının önünde sadece onlara özel bir engelli araç park yeri ayırmaktadır. 

Resmî Gazete Tarihi: 22.02.2018 Resmî Gazete Sayısı: 30340 yayınlanan otopark yönetmeliğine göre;

  • Umumi bina ve bölge otoparkları ile genel otoparkların giriş-çıkış ve asansörlerine en yakın yerlerinde birden az olmamak şartıyla, her 20 park yerinden birinin engelli işareti konularak engelliler için ayrılması zorunludur. Yol üstü otoparklarda engelliler için yapılacak düzenlemeler, trafik güvenliği esas alınarak yapılır.
  • Yol üstü araç park yeri için ayrılması gereken alanın ölçüleri en az 2,5×5,50 metredir. Engelli araçları için 1/30 oranında park yeri ayrılır.

Engelli araç park yeri başvuru belgeleri nelerdir?

Engelli araba park alanı müracaat belgeleri şu şekilde sıralanırlar:

  • Engelli vatandaşa ait nüfus cüzdanı,
  • Özel park alanı kullanımının talep edildiğini ifade eden bir adet dilekçe,
  • Engelli sağlık kurulu raporu,

Bu belgeler ile engelli araç park yeri başvurusu yapılmalıdır. Başvurular ise İl Belediye Başkanlıklarına gerçekleştirilir. 

Engelli araç park yeri dilekçesi nasıl yazılır?

Engelli araba park alanı için dilekçe hazırlama aşamasında izlenen adımlar şu şekilde sıralanırlar:
Dilekçe 1 adet çizgisiz A4 kağıdı üzerine, pilot kalem kullanılarak yazılmalıdır. Dilekçe metni olarak, ‘’ Engellilik durumumdan ve yaşadığım adreste park alanlarının kısıtlı olmasından dolayı, araç kullanma işlemlerimi daha kolay gerçekleştirebilmek amacıyla, oturduğum konutun çevresinde bana özel bir engelli araç park yeri ayrılmasını arz ederim. ‘’  ifadesi yazılır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Hakları Bilgi Rehberi 2023

Dilekçenin en alt bölümüne ise isim, soy isim, tarih ve imza eklenir. Bu adımlar ile dilekçe örneği tamamlanır. Bu dilekçe diğer evraklar ile İl Belediye Başkanlığına yapılan başvuru sırasında iletilmelidir.

Engelli araç park yeri başvuru dilekçesinin teslimi nasıl yapılır?

Engelli araç park alanı müracaat dilekçesi teslimi için izlenen adımlar şöyledir:

  • Engelli vatandaşlar yaşadıkları ilde yer alan İl Belediye Başkanlığına ulaşım sağlarlar.
  • Kurumda yer alan görevli çalışanlar ile görüşülüp, engelli araç park yeri başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanı ve sağlık kurulu engelli raporu belgeleri iletilir.
  • Bu işlem ardından sözlü olarak da bir park alanına ihtiyaç duyulduğu belirtilir.

Bu adımlar ardından dilekçe teslimi tamamlanır. Görevliler park alanı talebini işleme alıp 1 hafta ila 15 gün süre sonra vatandaşları adreslerinde ziyaret ederler. Bu ziyaret sırasında engelli vatandaşın yaşadığı evin ön alanının uygun kısmında, mavi renk ile boyanmış ve sadece vatandaşın park yapabileceği bir alanı açık şekilde belirlerler. Bu alan vatandaşa bildirilip, engelli araç park yeri alanına gerekli tabelalar yerleştirilerek, başka kişilerin park yapması engellenir.

Meskenler de otopark yönetmeliğine göre otopark sayıları ise şu şekildedir;

Kullanım ÇeşitleriOtopark zorunluluğu
1- Meskenler(Değişik:RG-25/3/2021-31434)80 m2 altı her 3 daire için 1 adet80 m2 den 120 m2 ye kadar (120 m2 hariç) her 2 daire için 1 adet120 m2 den 180 m2 ye kadar (180 m2) hariç her daire için 1 adet180 m2 ve üzeri her daire için 2 adet

Engelli araç park yerine başkaları park yapabilir mi?

Engelli araç park alanını yabancıların kullanması mümkün değildir. Belediye engelli vatandaşlara ayırdıkları park yerlerini mavi renkli bir boya ile belirleyerek, gerekli tabelaları yerleştirirler. Engelli vatandaşa özel olan alanın bir başkası tarafından kullanılmasına izin verilmez. 

Yazı Kaynakları
Otopark Yönetmeliği
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 47
    be_endim
    Beğendim
  • 5
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 1
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili

Yorumlar (2)

  1. 5 ay önce

    %68 rporum var engelli kartimid aldım benim sorunum 13 dairelik. İna da oturmaktayım kendi dairem bina da tek ben de araç var ama gel gör ki aracıma yer bulamıyorum belediyeye muracat etsem bana binanın önüne yere engelli park cizerlermi tesekkur

Bir cevap yazın