Bilindiği üzere sigortalı çalışan herkesin, hizmet süresi, prim gün sayısı, yaş gibi belli kriterleri yerine getirdikten sonra emekli olup, dilediği gibi gezme, dinlenme, huzurlu ve sakin bir hayat yaşama hayalleri vardır. Ancak İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar her zaman bu hayalleri gerçekleştirmemize imkan tanımıyor maalesef. Çocuklar henüz iş hayatına atılmamışlarsa tek bir emekli maaşı ile ev geçindirmek neredeyse imkansız bir hal almaktadır. Böyle olunca da emeklileri tüm o hayallerini bir kenara bırakıp çalışma hayatına devam etmek zorunda kalmaktadırlar.
Bu bazen sigortalı bir işe girerek sosyal güvenlik destek primi kapsamında çalışma olmakta, bazen günü birlik ve sigortasız bulduğu her işte çalışma olmakta, bazen de bir işyeri açarak kendi namına çalışma şeklinde olabilmektedir. Bu yazımızda emekli olarak işyeri açma konusunu vergi ve kesintiler yönünden inceleyeceğiz.
Emekli Olduktan Sonra Çalışmak Mümkün mü?
Emekli olduktan sonra sigortalı bir işe girerek ya da kendine ait bir işyeri açarak iş hayatına devam etmek mümkündür, yasalarımız da buna uygundur. Ülkemizde gerek sigortalı bir işe girerek, gerekse bir iş yeri açıp kendi namına çalışarak iş hayatına devam eden emekli sayısı bir hayli fazladır. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olacak olanlar için emekli olduktan sonra sigortalı olarak çalışmanın önü kapatılmıştır. Bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olanlar emekli olduktan sonra artık çalışamayacaklardır. Ancak Bağkur’a tabi işyeri açma bu yasaktan istisna tutulmuştur.
Emekli İşyeri Açtığında Vergi Öder mi?
Emekli olan biri işyeri açıp kendi namına çalışmaya başladığında Bağkur priminden istisna tutulmuştur. Ancak her esnaf gibi tüm vergilerini ödemekle mükelleftir, bu konuda emekli esnafa sağlanmış herhangi bir ayrıcalık yoktur. Yıllık gelir vergisi, gelir geçici vergi, katma değer vergisi, ve stopaj gibi vergileri her esnaf gibi aynı şartlarda ödemekle mükelleftir. Katma değer vergisi için her ay, gelir geçici vergi için üçer aylık dönemler halinde senede 4 defa, yıllık gelir vergisi için senede bir defa beyanname vermek zorundadır. Stopaj ise hizmet aldığı muhasebeci gibi yerlere, kira için mülk sahibi gibi kimselere ödediği parayla tevkif edilir.
Emeklilerden Yapılacak İşyeri Açma Kesintileri Nelerdir ?
Emekli olduktan sonra bir işyeri açacak emekli kişiler, çalışmaya başlayan kimselerin emekli maaşından hiçbir şekilde hiçbir kesinti yapılmamaktadır. Çok önceleri bu şekilde çalışmaya devam eden emeklilerin emekli maaşından %15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmekte iken daha sonra bu oran %10 a indirilmiş, 2016 yılında ise tamamı ile kaldırılmıştır. Artık gününüzde işyeri açan emeklilerin maaşından hiçbir kesinti yapılmamaktadır. Normalde vergi mükellefiyeti tesis edilerek kendi namına çalışılan bir işyeri Bağkur kapsamında olmakla birlikte, emekliler Bağkur primi ödemekten de muaf tutulmuşlardı. İş yerinden dolayı Bağkur’a da herhangi bir prim ödenmemektedir.
Merhaba ben %61 vergi indiriminden emekliyim şimdi elektrik malzeme satış dükkanı açmak istiyorum ne gibi avantajın veya düz abantajim olur yardımcı olursanız sevinirim