1. Anasayfa
  2. Engelli

Sürekli Engelli Raporu Yenilenir mi?

Süresiz engelli raporu nedir, sürekli engelli raporu iptal edilir mi, süresiz engelli raporu hangi hastalara verilir hepsi yazımızın devamında yer almaktadır.


184

Engelli sağlık kurulu raporları süresiz ve süreli engelli raporları olmak üzere iki gruba ayrılır. Engelli raporu almak için kişinin fiziksel ya da ruhsal en az %40 oranınında çalışma gücü kaybı olması gereklidir.

Süresiz engelli raporu nedir?

Süresiz engelli raporu, kronik hastalığı bulunan, tedavisi olmayan hastalığa sahip kişilere verilen bir rapor türüdür. Bu rapora sahip engelli kişiler yeniden başvuru yapmadığı sürece raporu süresiz şekilde geçerlidir. Kişinin engel oranınında bir yükselme ve yeni hastalıkların olması durumunda kişinin talebi üzerine yeniden bir rapor düzenlenir.

Sürekli engelli raporu iptal edilir mi?

Sürekli engelli raporu olan bir kişinin engelli raporu iptal edilemez. Bu tür raporlarda süre sınırı olmadığı için iptal durumuda söz konusu değildir. Fakat;

  • Usulsüz Şekilde Alınan Raporlar
  • Şikayet ve İhbar

şeklinde bildirilmesi durumunda sürekli engelli raporu olan kişiden tekrar rapor istenme durumu olabilir.

Sürekli engelli raporu düşürülmesi mümkün mü?

Engelli raporu yenileme başvurusu yapmanız durumunda sağlık kuruluna tekrar girersiniz ve mevcut hastalıklarınız üzerinden yeniden değerlendirilirsiniz. Tıp biliminin ilerlemesi, bazı hastalıkların tedavi edilmesi nedeniyle sağlık yönetmelikleri güncellenmekte ve yeni oranlar belirlenmektedir. Başvuru yapmanız durumunda güncel yönetmeliğe göre değerlendirilmenizden dolayı mevcut oranlarınızda düşme ya da yükselme durumları yaşanmaktadır.

Engelli raporları nerelerde istenir?

Engelli sağlık kurulu raporu almak için başvuru yaptığınızda hastane görevlileri size neden engelli raporu almak istediğinizi soracaktır.  Kişi eğer ki işe girmek için engelli raporu almak istemesi durumunda, eğer engelli raporu alabilirse bu raporla iş başvurusunda bulunabilir. Engelli raporu alan kişilerin devlet tarafından sağlanmış engelli hakları mevcuttur ve bu haklardan faydalanabilir. Fakat bu kişi örneğin ÖTV indirimi ile araç almak isterse vergi kurumu engelli raporunu isteyecektir. Engelli raporunda alınma nedeni kısmında yazan ibare “işe girmek için” olduğu için vergi kurumu sizden engelli raporu talep eder.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu (Kapsamlı Rehber)

Sürekli engelli raporu almak için dikkat edilecekler

Engelli sağlık raporu başvurusu esnasında size verilen başvuru formunu dikkatlice okumalısınız. Engelli raporun arkasında yer alan, raporu ne için istiyorsunuz kısmına dikkat edin ve daha sonra başvuru yapmak istediğiniz haklar varsa onları da seçiniz. Aklınıza takılan bir nokta olması durumunda size yardımcı olmak için bulunan görevliden destek isteyiniz.

Engelli raporu aldıktan sonra süreli, süresiz gibi ibarelerden hangisinin seçili olduğuna dikkat ediniz. Süreli engelli raporunuz var ise, kontrol süresi olduğunu unutmamalısınız. Bu süre sonunda tekrar hastaneye giderek engelli raporunuzu yenilemeniz gereklidir. Eğer zamanında bu raporu yenilemez iseniz engelli olduğunuz için kazandığınız tüm hakları kaybedersiniz.

Süresiz ve süreli engelli raporları arasındaki farklar nelerdir?

Engelli raporu için başvuru yaptınız ve doktorlar bir heyet ve kurul sonucu size bir oran belirleyecektir. Bu oranın en az % 40 veya üstü olması gerekmektedir. Engelli Sağlık Kurulu eğer bu oran %40 veya üstü ise bu sefer raporun süreli yada süresiz olacağına karar verir. 

Süreli Engelli Sağlık Kurulu Raporu

Bir kontrol süresi olan iki yıl yada beş yıl olan ve belirtli periyotlarda kontrol şartı olan rapor türüdür. Örnek vermek gerekirse bir onkoloji hastası % 50 oranında rapor alır, ama tedavisi devam etmektedir. İki yıl sonra tekrar kontrole davet edilerek hastalığın durumuna incelenir. Hastalık devam etmesi durumunda yada ilerlemişse aynı oranda rapor verilir yada engel oran yükseltilir. Fakat kişi tedaviye olumlu sonuç vermesi durumunda ilgi bireyden engelli sıfatı kaldırılarak tekrar engelli raporu da verilmeme söz konusu olabilir.. Bu tür engelli raporları iki kontrolden sonra, üçünçü kontrolde süreliden sürekli engelli raporu haline çevrilebilir ve bir daha kontrol şartı aranma durumu olmayabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Veren Hastaneler

Süresiz Engelli Sağlık Kurulu Raporu 

Süresiz engelli raporu kalıcı bir rahatsızlığı (Kronik) olan yada tedavisi çok zor olan kişilere verilen engelli rapor türüdür. Örnek vermek gerekirse iki gözü kör olan bir kişi tedavisi olmadığı için süresiz engelli raporu alabilir.

Süresiz engelli raporu hangi hastalara verilir?

Süresiz engelli raporu engel durumunda değişiklik olmayan, tedavisi bulunmayan, kronik rahatsızlığı olan kişilere verilir. Kısaca bu grubu incelemek gerekirsek;

  • Doğuştan görme engeli olan kişiler
  • Kronik rahatsızlığı olan kişiler
  • Zihinsel engelli kişiler
  • Vücudunda uzvu eksik kişiler

rahatsızlığı bulunan kişilere sürekli engelli raporu verilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 68
    be_endim
    Beğendim
  • 8
    g_zel
    Güzel
  • 21
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 4
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 6
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 9
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili

Yorumlar (184)

  1. 3 Ocak 2025

    Merhablar ben prim gunumu doldurdum yil olarak eksik yil beklerken sigortali calismak zorunda mıyım zorlaniyorum çalışırken yuzde 59 isgucu kaybim var

    • Özlem hanım primler dolu ise sigorta yılını çalışarak geçirmek zorunda değilsiniz. Örneğin 2001 yılında işe başladınız 2026 yılında sigorta yılınız doluyor. Bu süre içerisinde parçalı şekilde çalıştınız fakat sigortalılık süreniz işlemeye devam eder.

  2. 29 Nisan 2024

    Merhabalar ben başka hastanede tekrar heyete girdim itiraz etmiştim oranım düştü çok üzüldüm. Ayrıca Pskiyatri puan vermemiş 6. ayıma yeni girdim tedavide puanım %35 ten %27 ye düştü neden anlamayamadım Ortopedi önceki %24 vermişti şimdi %15 verilmiş.Psikiyatriden puan almak için ne zaman raporu yenileme şansım olabilir yazabilirseniz sevinirim.

    • Yönetmelikte şöyle ifade edilmiştir. Süre beklenmeyen durum “Madde 11 (4) Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmesi hâlinde, bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi üzerine süre aranmaksızın engellilik durumu yeniden değerlendirilir ve yeni rapor düzenlenir.” Eğer ki süre beklenmesi gerekirse 6 ay sonra yeniden başvurabilirsiniz.

  3. 3 Ocak 2024

    merhaba benim raporum yenilendi ama oranda yanlışlık var Cildiye %5 – Ortopedi %24 ve Kardiyoloji %10 vermiş toplamda %35 yazıyor 39 olması lazım değilmi? gerçi 39 da işime yaramaz 40 lazım işe girebilmek için ayrıca raporda Çalıştırılamayacağı İşlerin Niteliği AĞIR İŞLERDE ÇALIŞAMAZ. yazıyor cevaplarsanız sevinirim saygılar.

    • Engel oranı balthazard hesaplama formülüne göre yapılır %35 doğrudur. Dilerseniz raporunuza itiraz ederek başka hastanede tekrar değerlendirebilirsiniz.

      • 3 Ocak 2024

        Tekrar itiraz edip %40 almaya çalışıcam. Ağır işlerde çalışamaz ibrasi olduğu zaman %40 olması lazım değilmi işveren yine almaz beni 40 almadığım için :( :( eski raporumda ortopedi 28 vermişti neden %4 düştü onu anlamadım cevaplarsanız sevinirim teşekkürler.

      • 5 Ocak 2024

        İtiraz dilekçemi bugün verdim il sağlık müdürlüğüne cevap yazmadınız ? yazarsanız sevinirim.

        • Hakkınızda hayırlısı olsun, umarım istediğiniz bir oran alırsınız şu an sizi başka bir hastaneye yönlendirecekler.

  4. 29 Kasım 2023

    Merhaba 2016 yılında oğlum a hidrosefali neticesinde sürekli engelli raporu verildi oğlum yürüyebiliyor okula da gidiyor ama sürekli denge kaybı düşmeleri oluyor lavaboda da zorlanıyor dizlerini kırarken sosyal hizmetler gelip oğlumu gördüler sonrasında gün alıp raporu yenileyin dediler ama raporda sürekli ibaresi yer alıyor sosyal hizmetler istedi diye tekrar heyete gitmeye gerek varmi yardımcı olur musunuz?

  5. 23 Ağustos 2023

    Merhaba Mayıs 2014 tarihindeyuzde 50 engelli raporum sürekli olarak verilmiştir doğuştan sinir ezilmesi teşhisi koyulmuştur bu yüzden sol ayak sol elimde kasılmalar mevcut ve yürürken aksamam var sol gözümde de görme kaybı mevcut Şubat 2011 4a sigorta girişim mevcut 2877 günüm var emekli olmam ne için ne kadar süre gerekli acaba

    • 1 Ekim 2008 öncesi sigorta girişi olup ssk şartlarıyla emeklilik hakkı elde edenler vergi indirimi belgesi ile emekli olmaktadır. (Bağkur ve Emekli sandığı hariç), vergi indirimi belgesi erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenir. Erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenen engelli raporunda birden fazla hastalık/engellilik durumu varsa balthazard formülü kullanılır.

      1 Ekim 2008 ve sonrası sigorta girişi olanlar, 21 eylül 2021 yılı Maluliyet tespiti yönetmeliğine göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınmaktadır. SGK Hastalık Listesi yayınlanmıştır ve bu listede hastalıklarınız karşılığı olmalıdır. Yönetmeliği incelemek için lütfen tıklayınız..

      Engelli emeklilik tarihinizi hesaplamak için lütfen tıklayınız.

  6. 23 Ağustos 2023

    Merhaba, Ablamın süresiz engelli raporu var. Raporda Venöz yetmezliğiden oranı var şimdi ameliyat olması gerekiyor venöz yetmezliğinden özel hastanede olacak bu süresiz rapor da bir değişiklik olur mu ameliyat olduğu için. Bakanlık bu hastalığın iyileşti ameliyat olmuşssun raporun geçersiz dermi

    • Siz raporunuzu yenilemediğiniz sürece bir sıkıntı olmaz. Fakat bir iyileşme söz konusu olursa ve raporda değişiklik yapmanız gerekirse oranınız düşebilir yada aksi durumda hastalığınız da kötüleşme olursa yükselebilir, geçmiş olsun.

  7. 21 Ağustos 2023

    Merhabalar 2019 da heyet 1 yıllık rapor verdi %42
    2020 yılında 2 yıllık rapor verdi %47
    2023 yılında %30 verdi ve sürsizdi bu rapor itiraz ettik tekrar heyete girdik ve %51 aldık ama bu sefer de 2 yıllık verildi bunu tekrar heyete girmeden düzeltme imkânımız var mı

  8. 11 Ağustos 2023

    Merhaba ben 2 kere Heyete girdim son girdiğim tarih 2018 de 5 sene oldu tekrar girme şansım varmı peki ? o zamanları hastalıklarım yoktu şimdi var. Raporumda Sürekli yazıyor :(

    • Eğer ki hastalığınızda değişiklik varsa ve yeni ek hastalıklarınız çıktıysa evet girebilirsiniz.

      • 12 Ağustos 2023

        Peki Rapora itiraz mı etmem gerekiyor yoksa direk sağlık kuruluna randevu mu almam gerekiyor ? Ayrıca Cilt Hastalığımda oluştu Seboraik Dermatit(Egzama) ve Gül Hastalığı bu hastalıklardan puan alırmıyım acaba ? Teşekkür ederim.

        • Rapor tarihinizden itibaren 30 gün geçmediyse bağlı olduğunuz il/ilçe sağlık müdürlüğüne giderek itiraz ediyorsunuz ve başka hastanede yeniden değerlendiriliyorsunuz. Rapor yenilemek için en son aldığınız rapor ile arasında 6 ay geçmesi gerekli bunun içinde hastanenin engelli sağlık kurulu biriminden randevu almanız yeterlidir.

      • 12 Ağustos 2023

        En son rapor tarihim 2018 itiraz hakkım varmı acaba ?

        • Eğer yeniden değerlendirilmek istiyorsanız başvuru yapmalısınız rapora itiraz hakkı rapor çıktığı tarihten itibaren 30 gündür.

      • 13 Ağustos 2023

        Ancak Kasım ayı gibi başvuru yapabilirim rapor çıkaracağım ilaç süresi 18.10.2023 te bitiyor. Engelli Raporu çıkaramazmıyım :( :(

  9. 5 Ağustos 2023

    İyi günler. İşitme engelli oğluma 4 yaşında iken (2009 da) %42 sürekli raporu verildi. 8 temmuz 2023 de 18 yaşını doldurdu. Raporu yenilememiz gerekiyor mu ? Yoksa sürekli olduğu için gerekmiyor mu ?

  10. 23 Haziran 2023

    Merhaba, 6 ay önce süresiz engelli raporu aldım %15. Fakat yeterli olduğunu düşünmediğim için başka bir ilde yeniden sağlık kuruluna randevu aldım. Bana dedi ki süresiz raporunuz var tekrardan başka bir rapor alamazsınız. İtiraz hakkınız da dolmuş. Şuan hiçbir şey yapamıyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim

    • 6. ay sonra tekrar başvurabilirsiniz. Ya da ek hastalığınız mevcutsa süre beklenmeksizin tekrar kurula girebilirsiniz. Yönetmelikte şöyle ifade edilmiştir. “Madde 11 (4) Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmesi hâlinde, bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi üzerine süre aranmaksızın engellilik durumu yeniden değerlendirilir ve yeni rapor düzenlenir.”

  11. 25 Nisan 2023

    Benim pakionişi konjenita ratsızlıgım var 2010 yılında %51 en geli raporum vardı fakat ram olayından dolayı raporum düştü 2 yılık rapor verdiler 18 yaşımda sürekli engeli raporu verirlermi

  12. 13 Mart 2023

    Merhabalar benim 2017 de almış olduğum sürekli yüzde 44 raporumve o raparla almış oldugum aracım var şimdi aracımı satıp yenilemek istiyorum barkodlu rapor istiyorlar nasıl bir yol izlemem gerekiyor raporumu erapora geçirmek için?

    • Gonca hanım yeni rapor almak biraz riskli olabiliyor. Bu durum biraz karışık aslında hastanelerin eski raporları arşivden çıkarıp taraması lazım fakat yeni rapor almalısınız diyorlar. Bununla ilgili hatta dağıtım yerlerine yazı gönderildi incelemek için lütfen tıklayınız.

      • 13 Mart 2023

        Napmam gerektiği hakkında en ufak bir bilgim yok sıraya yazılmıştım 20 güne aracım geliyor. ve raporu aldığım hastane yeniden almam gerektiği konusunda diretiyor. Hastanelerin sağlık kuruluna gidin raporunuzu heyete sokun onlar onay verir ise barkodlu alırsınız diyorlar

        • Gonca hanım maalesef bu durumda bizlerde bir şey yapamıyoruz. CİMER’e yazmanızı öneririz. Aslında sağlık bakanlığının yazısı da mevcut.

        • 1 Nisan 2023

          Ben raporumu yeniledim sil baştan barkodlu için yüzde 40 olarak çıktı risk aldım malesef eski raporlarımı gecersiz saymak için nereye gittiysem kabul etmediler yeniden heyete giriceksiniz dediler bilgilerinize

    • 1 Nisan 2023

      Merhaba, benim meme ca dan dolayı süresiz raporum var fakat ben lenfödem riskinden dolayı araç alabileceğimi yeni öğrendim. Tekrar başvursam alabilme olasılığım var mıdır?

Bir yanıt yazın