Engelli raporuna itiraz, raporun verilmesi sonunda hiçbir değişiklik yapılmamasına göre şekillenir. İtiraz süreci nasıl işler? Engelli raporu itirazı nereye yapılmalıdır? Sizler için detaylı rehber hazırladık.
Engelli raporuna itirazı nasıl yapılır?
Engelli Sağlık kurulu raporuna itirazlar, Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğüne itiraza yönelik nedenler ile beraber dilekçe yapılmaktadır.
Engelli raporu itirazı nasıl yapılır? (Adım adım)
Engelli bireyin; Engelli raporuna itirazı ilk aşamada Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğüne yapılır. İtirazın sebepleri belirlenerek engelli sağlık kurulu raporu itiraz dilekçesi doldurulur.
Engelli bireyin; yazmış olduğu dilekçe Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından değerlendirme aşamasına geçer. Değerlendirme sonucu engelli birey yeni bir hastaneye sevk edilir. Yeni hastane tarafından engelli birey tekrardan değerlendirilir ve hastaya yeni engelli sağlık kurulu raporu yazılır.
Değerlendirme sonucu önceki ve yeni alınan rapor arasında oran aynı çıkması durumunda itiraz red edilir. Fakat yeni hastane raporunda sonucun ilk rapordan farklı çıkması durumunda gerekli işlemler başlatılır.
Hakem hastane bünyesinde engelli kişinin tüm testleri ve muayenesi yeniden yapılır. Sonuç olarak hakem hastane tüm rapor ve testleri inceleyerek nihai kararı verir.
Engelli raporuna itiraz nereye yapılır?
Engelli sağlık raporu itirazı yapacak engelli kişi bulunduğu il yada ilçe sağlık müdürlüğüne başvuru yapması gereklidir. Engelli raporuna itiraz süreci, hastadan toplanan tüm tektik ve muayene sonuçları hastalıklara göre puanlanarak yüzde verilir.
Hastanın almış olduğu yüzdeye göre Engelli Sağlık Raporu ve daha önceki raporu ile farklılık bulunması durumunda engelli raporu itirazı yapılabilir. Engelli Sağlık Raporu, sağlık kurulu tarafından onaylandıktan ve hastane kayıtlarına işlendikten sonra herhangi bir değişiklik yapılamaz.
Engelli sağlık raporunun değiştirilmesi için itiraz süreci başlatmak gereklidir. İtiraza yönelik sebepler belirlenmeli ve sağlık bakanlığına başvurulmalıdır.
Birden fazla rapor olması durumunda ne yapmalıyım?
Birden fazla engelli sağlık kurulu raporuna itiraz edilmesi için, raporlarda belirtilen engel oranının ve bulgularının raporlar arasında farklı olması gereklidir. Engelli rapor yenileme yapan hastaların itirazları, eski ve yeni alınan raporların tekrar incelenmesi ile mümkündür.
Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüklerine yapılan itiraz dilekçeleri değerlendirildikten sonra yeni bir hastane belirlenir ve engelli kişiler bu hastaneye yönlendirilir. Hakem hastane tüm tektik ve bulguları inceleyerek kesin sonuca ulaşır. Hakem hastanelere itiraz yapılmamaktadır.
Fakat yeni mevzuata göre; İl Sağlık müdürlüğüne itirazdan sonra gönderilen hastane raporu ile ilk rapor birbirine tutmadığında başvuru sahibi isterse hakem hastane, istemediği durumda ise ikinci hastanenin raporu kesin sonuç sayılır.
Gelir dairesine giden engelli raporu süreci nasıl işler?
Gelir idaresine gönderilen engelli raporu itirazı için, gelir dairesine başvurulmuş hizmetlerden yararlanmak ve alınan engel oranının sağlanması gereken oranı yakalayamadığı durumlarda itiraz edilmektedir.
Gelir idaresine gönderilen rapor, yeniden değerlendirilmek üzere yeni bir hastaneye gönderilir. Rapor ile beraber hastalık bulguları, test sonuçları, engel tanısı ve tüm detaylar açıkça anlatılması önemlidir.
Hangi durumlarda engelli raporu itirazı yapılır?
- Engelli Sağlık Kurulu raporunda belirtilen süreye ilişkin itirazlar yapılabilir.
- Raporda verilen engellilik yüzde durumuna ilişkin itirazlar yapılabilir.
- Raporun iş başvuruları için alınabilmesine rağmen, raporda çalışabilir ibaresinin bulunmaması halinde itiraz yapılabilir.
- Vakıf maaşlarına başvuru yapacak olan vatandaşlar raporların yenilenebilmesi için de itiraz dilekçesi hazırlayabilirler.
- Rapor ibarelerindeki herhangi bir şeyin eksik yazılması durumunda da raporlara itiraz edilebilmesi mümkündür.
Engelli raporu itiraz süresi ne kadar?
Engelli raporuna itiraz etmek için, kişinin raporunu teslim alması ile beraber 30 gün içerisinde itiraz yapması gereklidir. Dolayısıyla kişiler 30 gün içerisinde elinde bulunan raporlara itiraz edebilmektedir. Heyet raporuna itiraz süresi için raporun teslim edilmesi beraber 30 gündür. Ancak süresiz olan raporlarda kişinin isteğine göre itiraz edilir. Kişi, süresiz raporundaki belirtilen ibarelerde değişiklik olduğunu düşünmesi durumunda istediği zaman itirazda bulunabilir.
Engelli raporuna itiraz edilmezse ne olur?
Engelli raporunu alan kişi, raporun teslim edilmesi ile beraber ilk 30 gün içinde itiraz etmez ise rapor kesinleşir. Kesinleşme ile beraber, yeni rapor almak için en erken 6 ay sonra kabul edilmektedir.
Engelli raporuna itiraz dilekçesi nasıl hazırlanır?
Engelli sağlık kurulu raporuna itiraz edilmesi durumunda, öncelikle dilekçe yazılmalıdır. Engelli raporu itiraz dilekçesi uygun bir ve uslub kullanılmalıdır. Uygun olmayan itiraz dilekçeleri red edilecektir.
Engelli raporuna itiraz dilekçesi örneği nasıl olmalıdır?
Engelli sağlık kurulu itiraz dilekçesi yazmanız durumunda olmasan gereken bilgiler alt kısımda yer alan şekilde gibi olmalıdır.
- Dilekçe üzerinde İsim, Soyisim ve T.C. kimlik bilgileri yer almalıdır,
- Engelli sağlık raporunun hangi tarihte ve hangi hastaneden alındığı belirtilmelidir,
- Engelli sağlık rapor oranı ve sonucu belirtilmelidir,
- Engelli sağlık raporu itiraz nedenleri tek tek yazılmalı ve açıklayıcı bilgiler içermelidir,
- Tarih ve imza olmalı
Eksiksiz olarak tamamlanan engelli sağlık raporu itiraz dilekçesi teslim edilerek itiraz işlemi başlamaktadır.
Engelli raporu itiraz sorgulaması nasıl yapılır?
Heyet raporu itiraz sorgulama işlemi online olarak yapılabilir. Engelli raporu itiraz sorgulama işlemi bilinmelidir ki bir ay süreç aralığında sonuçlanır. Engelli raporuna itirazından sonraki süreç hasta farklı bir hastaneye yönlendirilerek yeni hastaneden hastalığı ile ilgili yeni tektikler istenir.
Engelli raporu itiraz sorgulaması için; Rapora itiraz eden kişi ilk önce Engelli Raporu İtiraz sitesine giriş yaparak ve açılan sayfada T.C. kimlik numarasını girer ve sorgulama işlemini gerçekleştirir.
Engelli raporuna itiraz etmeden yeni rapor alınabilir mi?
Engelli Sağlık raporuna itiraz edilmeden yeni rapor talebinde bulunmak mümkün değildir. Fakat Mevcut raporda olmayan yeni bir rahatsızlık ortaya çıkmışsa ya da mevcut rahatsızlıkta ilerleme kaydedilmişse Doktor mütalasıyla yeni rapor başvurusu kabul edilir.
Alınmış olan her bir kurul raporu uluslararası sağlık platformuna kaydedilmektedir. Bundan dolayı kişilerin ellerindeki mevcut Engelli Sağlık Kurulu raporu herhangi bir itirazın olmaması halinde geçerliliğini sürdürür. T.C. kimlik numarası ile yapılacak sorgulama ile kişinin mevcut rapor kaydı bulunabilecektir.
Merak Edilen Sorular
Engelli raporu itirazı ile ilgili merak edilen soruları sizler için bir araya getirdik. Soru ve cevaplar alt kısımda yer almaktadır.
Engelli raporuna itiraz süresi ne kadar?
Engelli sağlık kurul raporuna itiraz süresi, raporun teslim edilmesi ile beraber 30 gündür. Engelli raporuna itiraz yapıldıktan sonra itirazınızın olumlu değerlendirilmesi durumunda yeni bir hastaneden bir rapor istenir.
Engelli raporu nasıl alınır?
Engelli raporunu ilk kez alacak kişiler öncelikle başvuru için ALO 182 hattı üzerinden randevu almalıdır. Merkezi Randevu Sistemi üzerinden alınan randevu ile beraber engelli raporu almak için başvuru yapabilir.
Engelli raporuna kaç gün içinde itiraz edilir?
Engelli raporuna itiraz süresi raporun verilmesinden sonraki 30 gün içerisinde yapılmalıdır. İtiraz yapılmaması durumunda engelli raporu kesinleşir.
Engelli raporuna itiraz konumuz hakkında merak ettiğiniz soruları alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Merhaba
Babam için sağlık raporu aldık babamın sol tarafı felçli parkinson rahatsızlığı var buna bağlı olarak ilaç kullanıyor bel fıtığı var ve ameliyatı riskli denildi ayrıca böbreklerindede kist var alınması ameliyat olması gerektiği söylendi ama çok riskli olduğunu söylediler bizde ameliyat yaptırmadık. Sağlık raporu olarak %55 verildi. Sağlıl raporunu engelli olarak talep ettim. Sorum şu engelli olarak talep ettiğim sağlık raporuna itiraz etsem daha sonra diğer hasteneye yönlendirdiklerinde ötv için istesem bir problem olur mu. Bunkpnuda bilgilendirirseniz. Sevinirim. Ayrıca %55 de çok düşik geldi bana bu sebebten de itira etmeyi düşünüyorum.
ÖTV indirimli araç almak için %90 ve üzeri engelli oranına sahip olmalısınız. %90 altı ötv indirimli araç almak için engelli raporunda “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer almalıdır. Eğer ÖTV indirimi hak ederseniz kullanabilirsiniz. Rapora itiraz ederseniz oran yükselebilir yada düşebilir yada hiç değişmez bunu anca doktor değerlendirince öğrenebilirsiniz.
Merhaba. Benim isitme engelim var. Sol %71 sag %75. Bugun rapor sonucum cikti %38 oran vermisler. Ekpssye girmeyi dusunuyordum ama yeterli degil %40 olmali :( itiraz etmeyi düşünüyorum. Nasil bir yol izlemeliyim? Itiraz etsem martin ortasina kadar halletmis olurmuyum sinav kayitlarina yetisebilmek icin. Bir de bu kurulda sadece isitme kaybi oranim mevcut baska rahatsizligim yok.(bel fitigim vardi yazmamislar) şekerden supheleniyorum once tahlil yaptirip itirazi oyle mi yapmaliyim etkisi olur mu acaba rapora? Yardimci olursaniz cok sevinirim.
Rapor tarihinden 30 gün içerisinde bağlı olduğunuz il/ilçe sağlık müdürlüğüne itiraz yapmanız gereklidir.
Merhaba,
2019 tarihli %44 süreğen – kronik engel oranlı rapora
(skolyoz amelliyatları sonrası hareket kısıtlılığı ve güç kaybı mevcut), sol alt ekstremite hareket kısıtlılığı sebebi ile ÖTV için yenileme başvurusu yaptık fakat bugün yeni rapor %29 oran ile yeni rapor çıktı sadece Nöroşuroji puanı yazılı FTR ve Ortopedi puanları silinmiş, karşılarında “sıfır” da yazmıyor. Doktor yorumunun/puanın kurulda silinmesi normal midir? Kurul öncesi doktor kağıdında yazılanlar elimde mevcut
İtiraz sürecine geçeceğiz bu süreçte tavsiyeniz var mıdır?
Merhaba efendim heyetten engelli raporu aldım oran 59 fakat psikiyatri hiçbir oran vermemiş sadece psikiyatri bölümüne itirazda buluna bulunup sadece psikiyatri bölümüne mi girmem gerekiyor yoksa komple bütün rapora itiraz edip tekrardan mı heyete girmem gerekir
Veysel bey geçmiş olsun öncelikle, tek bölüme itiraz edilmez raporun geneline itiraz olur.
Merhaba,
Cevaplarsanız çok memnun olurum Eren ÇAVUŞ Bey.
ÖTV muhafiyeti için Haseki hastanesine başvurduk;
üroloji= tedaviye kısmen yanıt veren ürineer inkontinans 15 puan
endokrinoloji ve metobolizma = morbit obezite ve hipotiroidi 28 puan (ek-2 özür oranı cetveline göre morbit obezite 20 puan hipotiroidi 10 puan yani 2 puan eksik verilmiştir.)
Göğüs hastalıkları= Astımı var uzun yıllardır forpeck ve ventolin kullanıyor dememize rağmen puan vermemiş (Ek-2’ye göre 10 puan karşılığı var bence)
iç hastalıkları = diyabet 20 puan
Göz hastalıkları= numaralı gözlükleri olmasına yazıları okumakta gözlükle bile güçlük çekiyor olmasına rağmen puan vermemiş tashihle sağlam demiş (hatalı karar bence)
kardiyoloji= hipertansiyon kah(2022 lad mid plaklı 19 puan (hipertansiyon 10 , kah 10 puan olmalıydı ek-2 ye göre 1 puan da burdan kesilmiş)
nefroloji= böbrek nakli 70 puan
ortopedi= ayak bileğinde hareket kısıtlılığı mevcut 4 puan ( yine 1 puan da burdan kesilmiş.)
ENGEL ORANI 89 OLARAK 2 YIL SÜRELİ BELİRLENMİŞ.
Raporuna itiraz etsem sonuç alır mıyım ?
Doğan Bey öncelikle geçmiş olsun. ÖTV indirimli araç için uğraşıyorsanız itiraz etmekten başka çare yok. İl sağlık müdürlüğüne itiraz yaparak başka bir hastane de tekrar değerlendirilecek. O hastanede bu eksik kısımları bölümleri gezerken belirtmeniz faydanıza.
Cevabınız için teşekkür ederim.
İtiraz için ilçe sağlık müdürlükleri de dilekçemizi kabul eder mi ve dilekçe sahibi mi dilekçeyi verebilir oğlu olarak ben anneme imzalatmış olduğum dilekçeyi teslim edebilir miyim ?
İtiraz dilekçesi kabul edilir. Muhtemelen birinci derece akraba olmanızdan dolayı dilekçeyi verebilirsiniz.
Merhaba,
İlk engelli raporum 39 puandı.1 puanla kaçırmıştım. İtiraz sonucu ilçe sağlık müdürlüğünün yönlendirmesiyle başka hastanede oran 45 puana yükseldi. İtiraz rapor puanı benim için yeterli.
Bi daha itiraz etmeyeceğim. Bu son raporla emekli olabilir miyim. Yoksa 3.kez karar hakem heyetinemi gitmem gerekiyormu. Teşekkürler.
1 Ekim 2008 öncesi sigorta girişi olup ssk şartlarıyla emeklilik hakkı elde edenler vergi indirimi belgesi ile emekli olmaktadır. (Bağkur ve Emekli sandığı hariç), vergi indirimi belgesi erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenir. Erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenen engelli raporunda birden fazla hastalık/engellilik durumu varsa balthazard formülü kullanılır.
1 Ekim 2008 ve sonrası sigorta girişi olanlar, 21 eylül 2021 yılı Maluliyet tespiti yönetmeliğine göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınmaktadır. SGK Hastalık Listesi yayınlanmıştır ve bu listede hastalıklarınız karşılığı olmalıdır. Yönetmeliği incelemek için lütfen tıklayınız..
Engelli emeklilik tarihinizi hesaplamak için lütfen tıklayınız.
İyi akşamlar,bana yüzde 46 oranında bir yıl süreli rapor verildi, 2020 de de başvuru yapmıştım ona oran yüzde 0 verilmişti, ben itiraz etmemiştim,bu yeni cikan rapora itiraz etmek zorunda mıyım,etmezsem bir şey olur mu, bir de raporda çalışabilir ibaresi yazmıyor ama bağımsız yazıyor ( benim okb ve tansiyon rahatsızlığım vardi), çalışabilir yazmadığı için bir sorun olur mu ise girmem, calismamda
Yeni raporunuz %40 ise itiraz etmenize gerek yok, oranınızın az olduğunu düşünüyorsanız itiraz edebilirsiniz.
Merhaba. Babam için mide kanseri tanısı konuldu ve ameliyattan sonra kemoterapi sureci devam etmekte, onkoloji hastası olduğu için ilk raporda oran 86 çıktı. Sonra itiraz ettik ve dün sonuçlanan rapor 89 çıkmış. Ötv muafiyetli arac almak istiyoruz, fakat oran 90 ve üzeri olması gerektiğinden 1 puanla kaçırmış bulunuyoruz. Biz yine itiraz edeceğiz ama itiraz süremiz yine 30 gün müdür, sormak istiyorum?
Teşekkürler…
Mert Bey rapor tarihinden itibaren 30 gündür, çok geçmiş olsun.
Çok sağolun,Teşekkürler.
Slm aleyküm ben engelli raporu için baş vuruda bulundum. İki hastalıgım var. Asos agır ve hafif koah var. Sadece gögüs doktoru 35 verdi itiraz edersem bi sonuc alırmıyım. Burda sizlerden ve araştırdımda hafif koah 20 asos diger adı agır uyku abnesi onun oranıda 35 dir.şimden tşkler.
Kaybedecek bir durumunuz yok itiraz ederken başka hastalıklarınızda varsa belirtiniz.
Merhabalar, itiraz için ilçe sağlık kuruluna gittim. Dilekçe ile haklılığımı anlatırım zannetmiştim ama sadece memur kendi girip online itiraz kaydı açıyor. Sebep kısmına hazır kelimeler koyulmuş , bizim ki sadece ”oran ” olarak kayda alındı. Ben derdimi kime nasıl anlatacağım bu durumda. Gittiğim kurumun doktoru yönetmeliklerde hastalığıma vermesi gereken oranı vermedi. (muhtemelen yeni yönetmelik – 28.09.2021 ve detaylarından haberi yok ) Şimdi bana yetkili biri sorsa , tek tek açıklarım ve ıspatlarım haklılığımı ancak maalesef , bana denilen şu ” cep telefonuna SMS gelecek abi , san söylenen hastaneye gidip yeniden heyete gireceksin ” …
Merhabalar,
Rapora itiraz edince ortalama ne zaman dönüş oluyor ve heyete giriliyor
Rapora itiraz bağlı olduğunuz il ilçe sağlık müdürlüğüne giderek yazılı olarak yapabilirsiniz. Sağlık Müdürlüğü sizi en kısa sürede başka bir hastaneye yönlendiriyor süreç aslında o kadar uzun sürmüyor ama net tarih vermek yanlış bilgi olur.
Merhaba annemin raporu %88 de kaldı sol bacakta protez var üstelik protezi revizyonlu ortopedi hiç oran vermemiş birde kemik erimesi var 76 yaşında itiraz etsek oran alırmıyız teşekkürler
Rapora itiraz hakkınız var ama ne sonuç çıkar inanın bilmiyoruz.
Merhabalar
Ben 2020 yılında epilepsiden sağlık kuruluna girdim engel raporu alırım iş bulmam daha kolaylaşır diye. Fakat kurul bana %20 süresiz engel raporu verdi ve hiçbir işe yaramadı iş bulmamda da sıkıntı yaratıyor. 2020 yılından bu zamana kadar hiç nöbetim olmadı ve EEG sonuçlarım hep temiz çıktı. Doktorum da ilaçlarımı kesmeye başladı. Ben bu rapora itiraz edip iptal ettirebilirmiyim? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Süresiz raporlar usulsüz ihbar durumlarında iptal olur. Ya da yeni rapor alırsanız oran 0 verilirse. (Doktorunuzla durumunuzu konuşmanızı tavsiye ederiz)
Merhabalar hocam. Kanser hastası hastamıza sivastan rapor almak istedik. Tam anlamıyla tetkikler yapılmadı (kan alma, cihaza sokma vb) sonucunda kanser olduğu için onkoloji yüzde 80 verdi diğerleri oranı 0 verdi. İtiraz ettik ve başka ile gittik gittiğimiz ilde bize randevu verdiler randevuya gittik tüm doktorlar oranı verdi bir doktor tüp yazılması gerektiği oranı ondan sonra vereceğini söyledi ve sonraki haftaya randevu verdi. Sonraki hafta hastamız rahatsızlandı ve hastaneye yattı. Haliyle gidemedik randevuya aradığımızda haftaya gelin kurtarır dediler. Haftaya verdikleri tarihe gittik ve oranlar çıktı hesaplayınca %96 çıktı doktorlar sisteme gircekti ama sistem günü doldu diye oranı girmeye müsade etmedi. Buna yapılabilcek şey var mı? 1- Randevu günümüzde hasta rahatsızlandı ve hastaneye yattı haliyle gidemedik mazeret var yani. 2- ilk gittiğimiz hastanede neden bu diğer oranlar yazılmadı bunun üstünden yürüyüp 6 ay beklemek yerine yeniden bi işlem yapılabilir mi ? Yazınız da hastalık ilerlediyse doktor mütalasıyla yeniden rapor olabilir yazmışsınız.
Yönetmelikte şöyle ifade edilmiştir. Süre beklenmeyen durum “Madde 11 (4) Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmesi hâlinde, bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi üzerine süre aranmaksızın engellilik durumu yeniden değerlendirilir ve yeni rapor düzenlenir.”
Merhaba hocam ikinci kez sağlık kuruluna engelli rapor için girdim. 40 in üstünde gelirse sonrası aşamaları ne olur
Şimdi sorunuz geniş bir soru olmuş. 40’nın üstünde gelirse raporunuz 15 gün içerisinde e-devlet sistemine kayıt edilecek. Fakat engelli haklarınızın kullanma amacını bilmemiz gerekiyor.
Hocam yüzde 66 ortebedik raporum çıktı ehliyetim yok araba alabilirmiyim eşimin ehliyeti var
Engelli raporunuzda “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer alıyorsa ÖTV indiriminden faydalanabilirsiniz.