Başlıklar
- 1 Engelli Yakını Olup Çalışan Kişilerin Hakları
- 2 Engelli Yakını Olup Çalışan Memur Kişilerin Hakları
- 3 Engelli Yakını Memurların İzin Hakkı
- 4 Engelli Yakını Memurların Tayin Hakkı
- 5 Engelli Yakını Memurların Nöbet Hakkı
- 6 Engelli Yakını Memurların Refakat İzni Hakkı
- 7 Engelli Yakını İşçi Çalışanlarının Hakları
Devletimiz, engelli bireylere ve engelli yakını olan kişilere bir çok hak tanımıştır. Engelli yakını haklarından anne, baba ve birinci dereceden yakınlar yararlanmaktadır. Son derece önemli olan bu haklar, engelli yakını ve engelli kişinin hayatını olumlu yönde etkilemektedir. Engelli bakımı, ilgi gerektiren son derece zahmetli ve zor bir durumdur. Devletimiz yasal olarak engelli kişilere avantaj sağlayacak engelli hakları ve engelli bakımını üstlenen kişilerin de engelli yakını hakları kanunen düzenlemiştir.
Engelli Yakını Olup Çalışan Kişilerin Hakları
Engelli çocuğu olup çalışan, aynı zamanda da engelli yakını olan kişinin sahip olduğu haklarında başında mazeret izni yer almaktadır. Bu hak kapsamında, çalışan anne ve baba engelli çocuğu için izin alabilmektedir. Fakat mazeret izni kapsamında haktan yararlanmak için engelli çocuğun en az %70 ve üzeri engelli olma şartı bulunmaktadır. Engelli oranı tam teşekküllü hastane sağlık kurulu tarafından onaylanmalıdır.
Engelli çocuğu olan ve çalışma hayatına devam eden kişilerin bir diğer hakkı ise erken emeklilik hakkıdır. Fakat bu haktan sadece anneler faydalanmaktadır. Diğer haklardan bir tanesi de engelli vergi indirimi hakkıdır.
Engelli Yakını Olup Çalışan Memur Kişilerin Hakları
Engelli yakını olan ve devlet kurumlarında çalışan kişilerin hakları, özel sektörde çalışan kişiler göre daha farklıdır. Genel olarak baktığımızda memur olarak çalışan kişilerin hakları daha fazladır.
- Saatlik izin hakkı
- Refakat izni hakkı
- Nöbet hakkı
- Tayin hakkı
devlet kuruluşlarında çalışan memur olan engelli yakınları yasal olarak bu haklardan faydalanabilir.
Engelli Yakını Memurların İzin Hakkı
Engelli yakını çalışma hayatlarına devam eden memurların faydalandıkları haklardan bir tanesi de saatlik izin hakkıdır. Kanun kapsamında yer alan bu haklar kapsamında, engelli yakını memur gün içerisinde 1.5 saati geçmeyecek şekilde izin kullanabilir ve hangi saatte kullanacağını engelli yakını kişi belirler.
Engelli Yakını Memurların Tayin Hakkı
Engelli yakını olup devlet kurumlarında çalışan memurların bir diğer hakkı ise engelli tayin hakkıdır. Engelli yakını, engelli kişinin tedavisi ve engelli çocuğun eğitimi hakkında yaşadığı şehirde gerekli imkanlar bulunmaması durumunda tayin hakkını kullanarak merkezi bir şehre tayinini isteyebilir.
Engelli Yakını Memurların Nöbet Hakkı
Engelli yakını olup memur olan kişilerin, bir diğer hakkı ise nöbet hakkıdır. Nöbet muafiyet hakkı kanun kapsamında açıkça belirtilmiştir. Engelli yakını olarak çalışan memurlar gece nöbeti muafiyeti hakkı vardır. Engelli yakını olan memurların en büyük problemlerinden bir tanesi gece vardiyasında olmasıdır. Devletimiz bu konuda oldukça engelli yakını memura avantaj sunmaktadır.
Engelli Yakını Memurların Refakat İzni Hakkı
Engelli yakını olup, ortada hayati risk taşıyan bir durum olması durumunda memurun annesi, babası, çocuğu, eşi engelli olması durumunda refakat izin hakkından faydalanabilir. Refakat izni sadece birinci derece yakınının bakıma hayati derecede ihtiyaç duyulması durumunda kullanılmaktadır. Engelli memurlar refakat iznini 3 ay kullanma ve 3 ay sonrasında hayati risk devam etmesi durumunda tekrar 3 ay uzatma hakkına sahiptir.
Engelli Yakını İşçi Çalışanlarının Hakları
Engelli yakını olarak çalışan işçilerin, engelli yakını haklarının başında mazeret izni yer almaktadır. İş Kanununa göre bu haktan yararlanmak için engelli bakımını üstlendiği kişinin engel oranının %70 ve üzeri olması şartıdır.
Merhaba. 2015 yılındaki toplu sözleşmede her kurum kendi yönetmeliğini çıkarır gibi bir madde vardı. Belediyelerde engelli yakınları için günlük 1 ya da 1,5 saat izin kullanılmasına yönelik bir yönetmelik nerede geçmektedir? Bu konuda destek olur musunuz?
Merhaba benim ökgv li bi kızım var şimdi sorum şu bordro da sakatlık vergi indirimi 2000 TL yazıyor vergi dilimi yüzde 20 vergi kesintisi ise 1699 TL yazıyor işyerine daniştıgımda bana 400 TL bi indirim saglanmiş dedi oysaki benim duydum 2000 TL ye kadar ve üstü olan vergi den muaf oluyor diye duydum beni aydınlatabiilirmisimiz tesekkur ederim.
İbrahim Bey, kümülatif vergi diliminden vergi indirim tutarı düşer. Vergi dilimine girdiğinizde indirim sağlar. İşyerinizin verdiği bilgi doğrudur.